Gyógyszerrendelés

   Belső paraziták ellen

A galamb szervezetén belül parazitákat elsősorban a bélüregben, a légcsőben, illetve a légzsákok falán találhatunk.
Mivel a galambok belső parazitái rendszertanilag távol esnek egymástól (pl. bélférgek, légzsákatkák, légcsőférgek), nem létezik olyan féreghajtó, amely egymagában az összes belső parazitára és ezek fejlődési alakjaira is hatna. Ezért az év során többfajta féreghajtót kell használnunk, olyanokat, amelyek jól kiegészítik egymás hatását.
*
A féreghajtókat általában egyszeri alkalommal adjuk (egy napos kezelés), átlag 3 hónapos intervallumokban. Ha egy kezelés után azt tapasztaljuk, hogy férgek ürültek a galambokból, vagy ha valamilyen okból kimaradt az előző féreghajtás, célszerű a kezelést 2-3 hét múlva megismételni. Minden féreghajtás másnapján és harmadnapján végezzünk alapos takarítást a dúcban, hogy a külvilágra került férgeket, és különösen a bennük lévő fertőzőképes petéket eltávolítsuk.
A fokhagyma kihajt néhány fajta bélférget (azokat sem teljesen, csak ritkítja őket), de nem hat mindegyik parazitafajra, tehát kizárólag fokhagymával nem tudunk minden élősködőtől megszabadulni.
Féregpeték jelenléte a bélsárban – ellentétben a coccidiumokkal – még kis számban sem megengedett. Pozitív laboreredmény esetén végezzünk azonnali, soron kívüli féreghajtást.
Féreghajtást NE végezzünk a nevelési, és különösen ne a vedlési időszak alatt. A kezeléseket ezen időszakok előtt jó néhány héttel hajtsuk végre.
*
Tipp:
A rendszeres féreghajtás célszerű dolog, mivel még egy enyhe, láthatatlan fertőzés is sok szempontból káros az állományra nézve. A férges galamb soha nem fog rendesen teljesíteni, nem tud tökéletes tollazatot felépíteni, fogékony lesz más betegségekre, és állandó veszélyt jelent környezetére. A féreghajtók viszonylag nem drága szerek, árukat sokszorosan behozzák. Néhány közülük kedvező mellékhatással is bír, például a levamizolnak kifejezett immunrendszer-erősítő hatása van.

* * *
Egyedileg alkalmazható, csepegtethető készítmények
*
DRH-Ivermectin 0,1% 10 ml oldat     2.550 Ft
Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve elsősorban a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Lehetőleg ne használjuk a vedlés alatt.
Adagolás: 1 csepp / 12 -25 dekagramm élősúlyra, csőrbe vagy bőrre.
Megjegyzés: Tapasztalataink szerint ajánlott az erősebb adag alkalmazása (12 dekagrammonként egy csepp)
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!*
DRH-Ivermectin 1% 10 ml oldat     2.990 Ft
Nagytestű galambok vagy díszmadarak részére. Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve elsősorban a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Lehetőleg ne használjuk a vedlés alatt.
Adagolás: 1 csepp / 120 -250 dekagramm (azaz 1.2 - 2.5 kg!!!) élősúlyra, csőrbe vagy bőrre.
Megjegyzés: Tapasztalataink szerint ajánlott az erősebb adag alkalmazása (120 dekagrammonként egy csepp)
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!*
SH-Ivermectin 5 ml oldat     2.570 Ft    
SH-Ivermectin 10 ml oldat     2.990 Ft
Azonos töménységű, ivermectin tartalmú készítmények. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk! A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Lehetőleg ne használjuk a vedlés alatt.
Adagolás: SH-Ivermectin: 1 csepp / fél kiló élősúlyra, csőrbe vagy bőrre cseppentve.
Megjegyzés: A gyártó hivatalos leírása nem tartalmazza a csőrbe cseppentési alkalmazást, csak a bőrre csepegtetést. Azonban világszerte elterjedt eljárás az ivermectinek belsőleges, szájon át történő alkalmazása, ezért ez a módszer is nyugodtan alkalmazható, természetesen betartva a pontos adagolást.
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!*
SH-Ivermectin light 5 ml oldat     2.490 Ft
Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk! A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Lehetőleg ne használjuk a vedlés alatt.
Adagolás: Az SH-Ivermectin light 5 ml kiszerelés egy cseppje 2 dekagramm (20 gramm) élősúlyra adható, vagyis apró termetű díszmadaraknak pl. kanári, hullámos papagáj.
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!*
SH-Levabird 5 ml    2.800 Ft   
Levamizol tartalmú, csőrbe cseppentve alkalmazható készítmény. Kiváló egyedi kezelésekhez, pl. karanténban. A levamizol jól hat az orsó- és a hajszálférgekre, és immunrendszer-stimuláló hatása is van.
Adagolás: Csőrbe cseppentve, 1 csepp 30-35 dekagramm élősúlyra elég.
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!
***
Egyedileg alkalmazható, szájon át adandó szerek
*
Ascapilla kapszula     100 Ft / kapszula   
Fenbendazol. Előnye, hogy egyedi kezelésekre kiváló, és széles hatásspektrummal rendelkezik. A galandférgekre is hatékony.
Ne adjuk két hónaposnál fiatalabb életkorban, a szaporodási, illetve a vedlési időszakban.
Adagolás: 1 kapszula / 40 dekagramm élősúlyú galambnak.
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!
***
Állománykezelésre alkalmas, etethető szerek
*
Fenbendanin 5% por 10 gramm     750 Ft
Fenbendazol. Széles hatásspektrummal rendelkezik, jó a galandférgek ellen is. Hatóanyaga megegyezik az Ascapilla kapszuláéval, de annál lényegesen gazdaságosabb. Takarmányra rákeverve adható, vízben nem oldódik.
Ne adjuk két hónaposnál fiatalabb életkorban, a szaporodási, illetve a vedlési időszakban.
Adagolás: 1 zacskó, azaz 10 gramm por 25 kg galamb-élősúlyra elegendő, tehát körülbelül 60 db postagalamb egyszeri adagja. Az állományunk nagyságára kiszámolt adagot egy alkalommal, takarmányra rákeverve kell megetetni a galambokkal.
Élelmiszertermelő galamb a készítménnyel nem kezelhető!*
Fokhagymaolaj (Olejek Czosnkowy) 100% 250 ml     1.380 Ft
A fokhagymának sok jó tulajdonsága van, kedvező hatású az immunrendszerre és a vérkeringésre, alkaloidjai pusztítják a kórokozó baktériumokat, azonban ritkítják a bélflóra hasznos baktériumait is. Ezért ne adjunk fokhagymát túl nagy mennyiségben és túl gyakran.
Versenyidőszakban a hét második felében már ne alkalmazzuk. A vedlés alatt is óvatosan adjuk, mert a bélflóra megbolygatásával ronthatja a tápanyagok felszívódását, amelynek negatív hatása lehet az új tollazatra.
Adagolás: 1 teáskanál / 1 kg takarmányra keverve, hetente 1-3 alkalommal.
***
Állománykezelésre alkalmas, itatható szerek
*
SH-Levamizol por 2 gramm 100 %     1.500 Ft
Levamizol tartalmú, ivóvízbe keverhető készítmény. Jól hat az orsó- és a hajszálférgekre, így a legtöbb bélféregre és a légcsőférgekre is. A galandférgekre hatástalan.
Immunrendszer-stimuláló hatása is van.
Adagolás: 1 zacskó, azaz 2 gramm 100 kilogramm élősúlyú galambállomány egyszeri kezelésére elegendő.
Az oldat keserű, a galambok nem szívesen isszák, ezért előzetes szomjaztatás szükséges.
Élelmiszertermelő galamb a készítménnyel nem kezelhető!
 
 
© Minden jog fenntartva