Gyógyszerrendelés

   Fertőtlenítőszerek

A fertőtlenítőszerek egy csoportjával a külvilágon, a dúc falán, padlóján és berendezési tárgyain megbúvó mikroorganizmusokat pusztítjuk el lemosásos vagy permetezéses eljárással.

Másfajta fertőtlenítőszereket közvetlenül magára a testfelületre, bőrre alkalmazunk, illetve higított formában az arra alkalmas szereket szükség esetén nyálkahártyára (pl. szájüreg) is juttathatjuk.
Általában a baktériumokat, a vírusokat, a gombákat és az algákat tudjuk így elpusztítani. (A külvilágon lévő coccidiumokra, a külső és a belső paraziták fejlődési alakjaira, petéire, lárváira ezekkel a szerekkel kevéssé vagy egyáltalán nem tudunk hatni.)
Tartsuk be:
- a fertőtlenítést mindig előzze meg alapos takarítás
- ne keverjük egymással a különböző fertőtlenítőszereket
- a fertőtlenítőszernek legyen ideje kifejtenie hatását
- a fertőtlenítőszerek többségével a galambokkal nem érintkezhetnek
- használjunk egyéni védőfelszerelést
- tárolásuk vagy használatuk során gyermekek véletlenül se férhessenek hozzájuk
- ha használatuk közben véletlen lenyelés, szembe kerülés történik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, illetve a szemet addig is öblítsük át azonnal többször tiszta vízzel
- azonnal hagyjuk abba a szerrel való munkát és forduljunk orvoshoz, ha a felhasználás során rosszullétet, szédülést érzünk
- a fertőtlenítőszer, annak maradéka, és a már üres csomagolás is veszélyes hulladéknak számít
Megjegyzés: Sajnos, a fertőtlenítőszerek piacán is jellemzően az a helyzet, amely sok gyógyszer esetében is megfigyelhető: folyamatosan tűnnek el a kisebb kiszerelések, sok készítményből már csak kilós - literes, vagy még nagyobb kiszerelés van. Mivel ezek nyilván nem galambdúcokra méretezett kiszerelések (és bontani, kimérni őket hivatalosan nem szabad), ezért ezekben az esetekben az tudjuk csak javasolni, hogy több galambász fogjon össze és vásároljon közösen ezekből a nagy kiszerelésekből, illetve egyesületi szinten oldják meg a beszerzésüket. Javasolt meglépni ezeket a dolgokat, mert ezek nagyon hasznos szerek - nem nélkülözhetjük őket a kezelési, dúcfenntartási programunkból.
* * *
Anijodin spray 250 ml     2.490 Ft
Anijodina oldat 120 ml     2.490 Ft
Helyileg, testfelületre való jód-tartalmú fertőtlenítőszerek. Külsőleg sebek, sérülések ecsetelésére is használhatjuk, de a leggyakrabban a himlős kimaródások, kinövések ecsetelésére alkalmazzuk.
Adagolás: Bőrfelületre hígítatlanul, vagy tiszta vízzel kétszeresére hígítva alkalmazzuk. Nyálkahártya ecsetelésekor (pl. szájüregben) vízzel 5-10-szeresére hígított oldatot használjunk. Szembe nem kerülhet.
Megjegyzés:
Heti 1 alkalommal néhány cseppet az ivóvízbe is szoktak cseppenteni, hogy a galambok jódigényét fedezzék. Nem rossz módszer, de nem túl pontos. Vigyázzunk, mert a jód könnyen túladagolható!
*

Ecocid 2,5 kg por     18.500 Ft
Széles hatású dúcfertőtlenítő szer, az összes ismert vírust megöli. Ezen felül baktériumok és gombák ellen is hatásos. A dúc padlójának, falának, berendezési és felszerelési tárgyainak, közlekedőknek stb. fertőtlenítésére való.
A szer használata előtt a dúcot és a berendezéseket minél jobban meg kell tisztítani a szennyeződésektől.
Használata csak üres dúcban történhet, mivel a galambokkal közvetlenül nem érintkezhet. Az állatok visszaengedése előtt alapos, legalább 1 órás szellőztetés szükséges, mialatt azt is meg kell várni, hogy a kezelt felületek teljesen felszáradjanak.
Felhasználás: 0,5 – 2 %-os oldat, azaz 100 gramm 5 – 20 liter vízben feloldva.
A 2,5 kg-os kiszerelés 125 - 500 liter vízhez elegendő.
Más szerekkel nem keverhető! „Gyenge méreg, mérsékelten veszélyes.”
Használatakor a csomagoláson feltüntetett utasításokat maradéktalanul be kell tartani!
 
 
© Minden jog fenntartva