Gyógyszerrendelés

   Sárgagomb, trichomonas

A trichomoniasis, vagy köznapi nevén sárgagomb-betegség elleni szerek eltérő toxicitással rendelkeznek. Legkevésbé a ronidazol származékok terhelik meg a galambok szervezetét.
Amikor lehetséges, ajánlott egymással váltogatva használni a trichomonaszok elleni szereket, így eredményesebb lehet az egész évre vonatkozó kezelési tervünk.

* * *
Ronidazole 10% por 4 gramm     megszűnt    
Ronidazol tartalmú készítmény. Adható a tenyészidőszak környékén is, mert viszonylag alacsony toxicitású. Ilyenkor vagy a párosítás előtt 1-2 héttel adjuk, vagy ha ez elmaradt, akkor a költés ideje alatt pótolható a kezelés.
Versenyidőszakban is adható, ilyenkor az érkezést követő 2-3 napon keresztül.
Adagolás: 1 tasak / 2 liter ivóvíz. Megelőzésre 2-3 napig, gyógykezelésre 3-5 napig javasoljuk adni.
Megjegyzés: Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!*
Ronidazole 50 por 100 gramm     6.100 Ft    
Ronidazole 50 por 250 gramm     12.500 Ft    
Ronidazol tartalmú készítmények. Adhatóak a tenyészidőszak környékén is, mert viszonylag alacsony toxicitású. Ilyenkor vagy a párosítás előtt 1-2 héttel adjuk, vagy ha ez elmaradt, akkor a költés ideje alatt pótolható a kezelés.
Versenyidőszakban is adható, ilyenkor az érkezést követő 2-3 napon keresztül.
Adagolás: 4 gramm / 2 liter ivóvíz. Betegség esetén a gyártó 7 napon át tartó kezelést javasol.
Megjegyzés: Élelmiszertermelő állat a készítményekkel nem kezelhető!*
Roniplus tabletta     110 Ft / darab
Ronidazol és amprólium tartalmú készítmény. Így a trichomonaszok mellett a kokcídiumokra is hat, vagyis a sárgagomb-betegség mellett a kokcídiózis gyógykezelésére, illetve megelőzésére is alkalmas.
Adagolás: szájon át, közvetlenül beadva. Napi adagja egy tabletta galambonként, 2-3 egymást követő napon.
Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!

Megjegyzés: A gyártó fenti adagolási ajánlata (1 tabletta 1 galamb) kissé nagyvonalúnak tűnik, mivel a galambok testsúlya 10 dekástól akár másfél kilósig is terjedhet - nyilván nem ugyanakkora hatóanyag-igénnyel.
Ezért azt javasolhatjuk általános szabályként, hogy a gyártó ajánlását értelmezzük egy felnőtt postagalambra, amelynek súlya mondjuk 40 dekagramm. Ha a kezelendő egyed súlya ettől számottevően eltér valamelyik irányba, akkor a gyógyszer adagjával kövessük ezt az eltérést.*
SH-Dimetridazol por 5 gramm     830 Ft    
Dimetridazol tartalmú készítmény. Adagolásakor nagy pontossággal kell eljárni, mivel a dimetridazol keskeny terápiás sávú, eléggé toxikus vegyület. Ráadásul a dimetridazolt a többi imidazol-származékhoz képest hosszabb ideig is kell adagolni.
Dimetridazolt lehetőleg ne adjunk fiatal korban, valamint a tenyészidőszak, a versenyek és a vedlés idején. Érdemes viszont az ezen kívül eső időszakokban használni, hogy váltogatni tudjuk egymással az imidazol-származékokat.
Adagolás: 1 tasak / 1 liter ivóvíz. Betegség esetén 7 napon át, megelőzésre 3-5 napig.
Megjegyzés: Élelmiszertermelő állat a készítménnyel nem kezelhető!
Figyelem! Vigyázzunk, hogy nagy melegben nehogy automatikusan megemeljük a gyógyszer napi összadagját a megemelkedett vízfogyasztás miatt! Hogy ezt elkerüljük, a napi adagot mindig egy átlagos hőmérsékletű nap vízfogyasztására számoljuk ki, és csak az annak megfelelő gyógyszermennyiséget adagoljuk ki egy nap - függetlenül az aznapi tényleges vízfogyasztástól.
Például, egy 100 fős postagalamb állomány egy átlagos napon kb. 5 liter vizet iszik, akkor az ő napi adagjuk minden esetben összesen 5 tasak Chevicol por, függetlenül attól, hogy az adott kezelési napon éppen milyen meleg (vagy éppen hideg) van, és emiatt mennyi vizet isznak ténylegesen. Nagy melegben ennyi galamb akár 10-15 liter vizet is megiszik naponta - ha ilyenkor is követnénk az 1 tasak 1 liter víz bekeverési arányt, nem nehéz belátni, hogy akár két-háromszorosan is túllépnénk a gyógyszer napi összadagját, ami akár elhullásokhoz is vezethet.
Hideg időben viszont, amikor a galambok kevesebb vizet isznak az átlagnál, a sablonos kezeléssel túl kevés gyógyszerhez jutnának, aminek szintén sok hátránya van (nem gyógyulnak, illetve gyógyszerrezisztencia alakulhat ki). Ilyenkor, a fenti példában vett 100 postagalamb eseténél maradva, az 5 tasak gyógyszert 2-3 liter vizbe adjuk, vagyis annyiba, amennyit biztosan megisznak.
Ha bármilyen okból nagyon lecsökken a galambok napi vízfogyasztása, a gyógyszeres víz már olyan tömény lenne, amit pláne nem innának meg. Ilyenkor javasolt a gyógyszert takarmánnyal beadni, vagyis arra rákeverve megetetni.
Az imént leírtak természetesen vonatkoznak bármilyen más gyógyszer vagy vitamin adagolására is.*
Trichocoxan 1000 ml     2.450 Ft    
Sokrétű összetételénél fogva átfogó védelmet nyújt sok kórokozó ellen. Gátolja a parazita trichomonasok és kokcídiumok szaporodását, illetve számos baktérium ellen is megelőző védelmet ad: Mycoplasma, Streptococcus, Coli, Salmonella.
Összetétel: stabilizált növényi kivonatok, esszenciális olajok, gyógynövény kivonatok, phytoncide, alkaloidok, fitoszterolok, tanninok, glikozidok, allil-szulfid, természetes gyanták, biogén komponensek, immunstimuláló, flavonoidok, hangyasav, tejsav, propionsav.
Adagolás: Megelőzésre ajánljuk: 5-10 ml / 1 liter ivóvíz hetente 2-3-szor.
Gyógyszerekkel nem ajánlott együtt adni. Készítsünk naponta friss oldatot!
*
 
 
© Minden jog fenntartva