Távgyógyítás

TÁVGYÓGYÍTÁS - Kérdések és válaszok

Mivel az internet egyre inkább teret hódít, ugyanakkor sajnálatos módon viszonylag kevés a galambokhoz értő állatorvos, így a honlapnak ezen részén szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akiknek valamilyen konkrét egészségügyi problémájuk van galambjaikkal kapcsolatban.
tovább

Jód az ivóvízbe

Valami korábbi infó alapján alkalomadtán teszek Betadine-t a madarak ivóvizébe, csak éppen azt felejtettem el, hány csepp kell 1 liter ivóvízbe. Valóban előnyös a jód különösen vedléskor? Esetleg az itatóban a kórokozók elszaporodását is gátolja?
tovább

Oltás hidegben

Gyakran kapok kérdést mostanában abban a témakörben, javasolt-e galambokat hideg időben oltani-oltatni?
tovább

Az a drága tű!!!

Sok olyan levelet kapok, amelyben a galambászok arról panaszkodnak, hogy a vakcinázás után néhány nappal megbetegedések ütik fel a fejüket a galambok között. Próbáltam valamiféle összefüggést találni az esetek között abban a tekintetben, hogy melyik oltóanyag okozhatja ezeket a gondokat, de a helyzet az, hogy nagyjából az összes oltóanyagról érkeztek ilyen hírek. Ráadásul, érdekes módon, a jelentkező betegség a legtöbbször más, mint ami ellen a vakcina adva volt, vagyis pl. paramyxo oltás után paratífuszos tünetek jelentkeznek, paratífusz oltás után pedig például ornitózis stb. Kicsit utána nyomozva az eseteknek viszont kiderült, hogy ezeket az állományokat "tömegesen", sorozatban, azaz oltópisztollyal és így egy tűvel oltották végig. Lehet, hogy ez, tehát a közös tű az oka az oltások utáni megbetegedéseknek?
tovább

Fiatalok védelme

Kezdő galambászként gyakorlatilag az Ön internetes portálján és könyvének olvasásával, az ott megjelenő tanácsok alapján próbálom az állományomat egészségesen tartani a korlátozott anyagi lehetőségeimhez mérten.
tovább

Oltás előtti kivárás

Egy hétig Animoxot adtam a galambjaimnak, tisztító kezelésként. Kérdésem, hogy hány nap kihagyás után olthatok paramyxo ellen?
tovább

   borzasztó betegség

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon fontos kérdéssel fordulok önhöz.
Nemrégiben egy borzasztó betegség ütötte fel a fejét a postagalambjaim között. Tanácstalan vagyok, mert egyértelmű tünetet nem találok egyik betegségre sem.
A madarak azonban napról-napra hullanak el. Először salmonellára gyanakodtam, azonban ennek tüneteit nem láttam, s a mai napig sincs.
A galambok nem gubbasztanak, nincs híg széklet, sem megdagadt izületek. Aztán megfigyeltem, hogy az elhullott madarak mind-mind fiatal egyedek, (6-8 hónapos) így már adenovírusra gyanakszom. Habár a tünetmentességet továbbra sem értem. Helyesbítek: A galamb, vasárnap még látszólag egészséges, hétfőn este lesoványodott és mintha bénult lenne, kedden reggelre elpusztult. Valóban lehet ilyen gyors és végzetes lefolyású egy betegség?
Doktor Úr mit gondol erről, és milyen hatásos megoldást javasol?
Várom mihamarabbi válaszát. Köszönettel: M. Gábor

tovább

Talpfekély - zeolit

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos sok bosszúságot okoz számomra galambjaim talpfekélye. Mivel a könnyebb testű lengyel hiúzaimon nem jelentkezik, csupán a tömegesebb óriáspostákon, feltételezem, hogy tartási hibával állok szemben (beton padozat), és nem egyéb betegség az okozója. Azt tetszett írni honlapján, hogy a padozatot gyakran fel kellene szórni Zeolittal. Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan mit jelent a "gyakran", azaz milyen időközönként szórjam fel a padozatot? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: N. Szabolcs
tovább

Súlyos állapotok

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a galambjaim betegségének megállapításában.
tovább

Mi okozhat hányást?

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a mindenre kiterjedő alapos választ :). Sajnos újabb kérdéssel kell fordulnom Önhöz: az állományomban tegnap egy idei fiatalnál hányást észleltem, rögtön kivettem. Semmi jelét nem látom annak, hogy betegek lennének a galambjaim, sőt azt látom, hogy majd kicsattannak az egészségtől. A hányás miden esetben az adenovírus jelenlétére utalhat?
tovább

törött szárny

2011. 11. 04.
Tisztelt Galambdoktor! Van egy idős, több mint 10 éves kacagógerlém. Eltört a szárnya, ezt állatorvos rendbe is tette. 5 hét után a rögzítés lekerült.
Szépen gyógyult, de elkezdte e begyén/nyakán tépni a tollat.
tovább

kombucha tea

2011. 10. 31.
Tisztelt Doktor Úr! Egy nagyon régi (bár hazánkban nem túl régen ismert) homeopátiás készítmény a kombucha tea állatgyógyászatban való alkalmazása felől szeretnék kérdezni. Közismert jótékony hatása a rákos betegek körében, illetve van olyan ismerősöm, akinek antibiotikumos kezelése után ilyen teát javasolt a háziorvosa a bélrendszer egyensúlyának helyreállítása végett. Az alaplé zöld tea, amiben a kombucha gomba valamiféle erjedése után kapjuk a kombucha teát.
tovább

himlő és zárt tartás

2011. 10. 28.
Tisztelt Doktor Úr! A könyve alapján és persze amit e-mailbe írt szerintem himlő nedves formája, ha jól értelmeztem a könyvében írtakat akkor Betadinos oldattal kellene ecsetelnem? Ha igen akkor valamilyen technikát ha tudna javasolni, hogy mivel ecseteljek és a Betadint milyen arányban hígitsam ha lehet ml-ben nehogy elrontsam.
tovább

fik - fik

2011. 10. 24.
Tisztelt galambdoktor! Kb két hónappal ezelőtt kezdődött az egyik törzs galambomon vettem észre hogy fik-fik hangot ad ki nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget kivettem különcsuktam 1 ketrecbe kb 1 hét után mikor mán nem hallottam ezt a hangot visszaraktam .De ekkor kijött egy másik galambon ekkor Anidox-al itattam öket 5 napig de javulást nem tapasztaltam igaz több beteg egyed se lett,azt hittem megállt a betegség de sajnos nem másik két dúcomba is bekerült ott is előbb 1 galamb utána egyre több madáron tapasztaltam hasonló tünetet,érdekes a kondiciójuk nem romlott le csak az a trűszögés szerű hang nagyon bosszant hogy bírnám ezt megszüntetni? Válaszát előre is köszönöm.

tovább

ezüst - kolloid

2011. 10. 21.
Tisztelt Doktor Úr! Mostanában egyre többet hallani az ezüst-nitrátról, hogy jó hatású galamboknak, itatásos formában. Mi erről a véleménye? Mire jó és tényleg veszélytelen? Valóban ezüst van benne, vagy csak az elnevezése az?

tovább

durva paratífusz

2011. 10. 07.
Tisztelt Doktor Úr! Egzotikus galambokkal foglalkozom és 2 hónappal ezelőtt vettem 1 pár igen ritka galambot. Pontosabban Bronzszárnyú galambot. Pár nap karantén után betettem a saját galambjaim közé a röpdébe. 2 pár kacagó, 4-5 pálmagerle mellé. Rá 3-4 napra a tojó bronzszárnyú galambom elkezdett gubbasztani.
tovább

papagáj kezelési terv

2011. 10. 04.
Tisztelt Dr.Talabér Zsolt! Engem Á. Istvánnak hívnak! Postagalambász vagyok már 5 éve, szerencsére az 5 év alatt voltak kisebb-nagyobb sikereim és egyre elégedettebb vagyok az állományommal! Viszont van egy másik hobbim is ez pedig a hullámos papagáj tenyésztés!
Tudom, hogy ez nem az Ön fő foglalkozási köre, de most még is ebben szeretnék egy nagy segítséget kérni! Mert még is úgy gondolom, hogy tud nekem segíteni, hisz nagyon hasonló a hullámos papagáj a galambhoz! Sajnos itt nincs olyan állatorvos akiben megbíznék ezért kérek segítséget öntől!
tovább

Lábszétcsúszás

2011. 09. 23.
Tisztelt Doktor Úr! Négy éve lakom kertes házban és tenyésztek haszongalambokat, texánjaim, kingjeim és mondenjeim vannak. Az idén egy furcsa fejlődési rendellenességre figyeltem fel a texánok fiókjainál, és nem tudok magyarázatot találni a jelenségre. Egy hetes koráig semmi baj a fiókokkal, normálisan fejlődnek. A második héten az egyik, vagy mindkét lábuk kifordul maguk alól, és egyre távolabb a galamb testétől, a fészek szélébe kapaszkodik. Négyhetes korára felülnézetben egy pókra emlékeztet a szétterülő, hosszú lábaival. A nyár folyamán négy különböző texán párnál és egy texán-king párnál alakult ki ez a rendellenesség, természetesen a torzszülött egyedeket megsemmisítettem. Mi lehet az oka? Genetikai okra nem gyanakszom, mert nincs nálam rokontenyészet, hat helyről szereztem be a texánjaimat. A fiókák születésükkor egészségesek. Kapnak ásványi anyagokat és vitaminokat is, sőt minden nap egy másfél órát eltöltetnek szabadban, a kertben. A fészek egy mobil fadoboz szalmával cirokkal bélelve. Mi az oka a póklábúságnak, és találkozott-e már hasonló esettel?
Várom válaszát, amit előre is köszönök! Tisztelettel: B. Imre

tovább

terméketlen tojás

2011. 04. 28.
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta sok (egyre több) a terméketlen tojás a dúcban. Általában el sem indul bennük a fióka kifejlődése. Mi lehet az oka?

tovább

begykopás

2010. 04. 01.
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát... (a köszönet erre a cikkre vonatkozik)

tovább

Tollhiány a begyen

2010. 03. 16.
Tisztelt Doktor Úr! Postagalamb állományomban évek óta előfordul, egy -föltehetőleg külső élősködő okozta- probléma. Elsősorban az egyéves galamboknál (idősebbeknél elvétve) letöredeznek a begyen (közép tájon) lévő tollak egy kb. 10 Ft-os nagyságú területen. "Kikopik" a tolluk. Minden ilyen galambnál pontosan ugyanott. Ősszel átvedlés után eltűnik a kopás, rendesen visszatollasodik és később már csak elvétve fordul elő újra a galambnál. Évente 2-3 alkalommal ivermectin tartalmú készítménnyel előírás szerint külsőleg csepegtetem az állományt, rendszeresen minden évben, ettől a problémától szabadulni azonban ezúton nem sikerült.
tovább

Zöld széklet

2010. 03. 09.
Indiai pávagalambokat tartok és az lenne a kérdésem, hogy 2-3 hete látok egy egyednél nagyon zöld székletet, a galamb egészségesnek tűnik és kis galambot is nevel és a kicsiknél is észrevehető a zöld széklet..(de nem mindennapos a zöld széklet)...ez mitől lehet? Előre is köszönöm válaszát. Üdv.: Sz. István

tovább

paramyxo vagy féreg

2010. 02. 23.
Kedves Doktor Úr ! Már többször kértem öntől tanácsot és a könyveit is olvasgatom. Nagyon sok problémát sikerült megoldanom segítségével, illetve sikerült szerintem megelőzni betegségeket. Most azonban kissé tanácstalan vagyok, mert a szokásos kúrák ellenére néhány galambom kissé tántorog és a többiek támadják. Van egy olyan ami sokszor leül a földre, mintha nem bírna menni. Az étvágyuk jó. Megcsináltam a féregtelenítést. Ronidazollal megelőző kezelés után, most az enrobioflox-al zártam. Közben Jolovitot itattam velük. Szeretnék oltani paramyxo ellen és később párosítani. Van egy hímem, ami külön van téve már négy hete, nagyon le van soványodva és a hasi része puffadt. Ő is megkapta az említett kúrát, étvágya is van, de nem akar hízni. Szeretném tanácsát kérni a fenti információk birtokában. Üdvözlettel: L.Sándor

tovább

Oltási hiba?

2010. 02. 20.
Tisztelt Doktor Úr! Postagalambokat tartok. Augusztusban kaptak Salmovac nev? készítményt. Február elején újra le lettek oltva vele. Mindkét esetben elvégeztem az oltás el?tti el?készítést: 9 nap Anidox 10%, 2 nap immuner?sít? tea, 2 nap Laktiferm, és a 14. napon oltottam. Majd ismét 2 nap tea, 4 nap Laktiferm. És az oltást követ? 10. napon a következ? tüneteket tapasztaltam: zöld széklet, szárnymerevség, sántaság. (Kb. az állomány 5%-ánál) A kérdésem az lenne, ön szerint mi okozhatja a tüneteket?

tovább

párosítás utáni betegség

2010. 02. 16.
Tisztelet Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni egy galamb egészségügyi problémámmal kapcsolatban. Van egy fiatal magyar fodros hímem, tavalyi madár. Párba állt, udvarolt, 4-5 nappal ezelőtt azt vettem észre, hogy nem tud repülni, csak a talajon sétál. Alig eszik, észrevehetően lefogyott. Mivel decemberben vettem Dabason, ki is volt állítva, nem voltam biztos benne, hogy mit kapott. A garat-képlet nem volt egyértelműen tiszta, ezért a Kliont megkapta 3 napon keresztül negyed szemet, bő vitaminos vízzel leöblítve. Gondoltam arra is, hogy repülés közben meghúzódhatott valamelyik izület, esetleg beüthette magát. Kapott Lincomycint 3 napig. Jelenleg: láttam odajönni az etetőhöz, itatóhoz, megvan talán benne az élet-ösztön, de nem repül még mindig. Kérem, szíveskedjék pár mondatban a leírt kórképről elmondani a véleményét! Üdvözlettel: Sz. Zoltán

tovább

paratífusz oltás

2010. 02. 02.
Tisztelt Doktor Úr!
Húsgalamb állományunkban paratífusz jelei mutatkoznak, néhány egyed lógatja a szárnyát vagy sántít. Chevivac-S vakcinát vásároltam ennek kezelésére és mihamarabbi oltásukat tervezem. Hány fokban nem javasolt már oltani? Lehetséges-e a már sántító, lógó-szárnyú egyedek oltása is? Várom mihamarabbi válaszát és remélem most megvásárolt könyve sok hasonló hasznos tanáccsal szolgál majd. Köszönettel, Cs. Sándor

tovább

tollhullás

2010. 02. 01.
Tisztelt doktor úr! Az ön honlapján lehetőség van a távgyógyításra, szeretném kérni amennyiben lehetséges a segítségét. Nem régóta tartok,( 2009 májusa )gyémántgalambot. Nálam született 3 fióka, télen kalitkában vannak tartva. A fiókák 6-8 hónaposak, a probléma amiért írok, az egyik fiókánál jelentkezett egy hete kb. a hátáról kihullott a tolla, vagy magának tépi, vagy a kanári tojó.
tovább

Éves kezelési terv - Április

2009. 04. 01.
Áprilisi teendők

tovább

ornitózis- vagy valami más?

2009. 03. 31.
Budapesti bíbic keringő galambot tenyésztek közel 10 éve. Az idei párosítás rendben lezajlott, majd letojtak a tojók. A tojások közel 50%-a üres lett, a kikelt fiókok fele elpusztult (40 párból csak 20-nak lett fias a tojása, a fias tojásokból a fiókok kikeltek, de mindegyik fészekaljban az egyik kb. 10 napos korában elpusztult). A megmaradt fiatalok mindegyike szörcsög, ugyanakkor szemgyulladás, hasmenés nincsen, a megszokott ütemben fejlődnek. A tenyészpárok eddig eredményesen szaporodtak, a záp tojások nagyon ritkák voltak, ezek a galambok semmiféle tünetet nem produkálnak. A kérdésem az, hogy lehet-e Ornithosis? Ha igen, akkor adhatok-e a költőpárok vizébe Doxyvit-et? A fiatalok még a fészekben vannak, még kb. 2 hétig a szülők fogják etetni őket.

tovább

Túl savanyú!

2009. 03. 15.
Minden nap adok a galambjaimnak almaecetet, az előírt 1%-os oldatban, azaz egy liter vízhez 10 ml-t teszek. De valaki azt mondta, hogy az almaecet terméketlenséget okozhat. Igaz ez? Másik kérdésem, hogy miért van az, hogy ha valami miatt ki kell hagynom 1-2 napot az almaecettel, akkor a galambok, ha újra kapják, az első nap alig isznak és nagyon rázzák a fejüket, de aztán a második naptól már isznak. Addigra megszokják?

tovább

Hasmenés a tenyészidőszakban

2009. 03. 14.
Tisztelt Doktor Úr! Galambjaim egészségi állapotával nem vagyok megelégedve. Október végén oltottam PARAMIXO ellen. Január végén PARATIFUSZ ellen, előtte 14 napos ENROBIOFLOXOS kúrát csináltam, ezt 5 nap probiotikumos kezelés követte. Majd különböző vitaminokat kapnak minden héten 1-2 alkalommal és heti egyszer probiotikumot. Féregtelenítésre DRH-IVERMECITIN 0,1 % cseppet használok külsőleg, belsőleg egyaránt. Párosítás környékén, tojásrakás után is híg a székletük, néhány egyednél bűzös, barna a bélsár és néhány tojás külseje sem teljesen sima, hanem kis pontszerű felrakódások tapinthatók és láthatók. A tojások nagy része fias, ezért nagy bajra nem számítok mégsem vagyok teljesen nyugodt. A bélsár már tavaly sem volt tökéletes, pedig hasonló oltási és vitaminozási módszert alkalmaztam. A takarmány tiszta a vízben tudok már csak kételkedni, ezért hypot rakok bele, de nem régóta. Még a takarításra kitérnék. 2 naponta takarítok és szoktam nagytakarítást is végezni fertőtlenítéssel vagy pörzsöléssel összekötve. Ezen leírtak alapján szeretném tanácsát, segítségét kérni! Válaszát előre is köszönöm!

tovább

Ekodiár és forralt bor

2009. 03. 04.
Sok gondom volt a külső élősködőkkel, a galambjaimnál is és a csirkéimnél úgyszintén. Sok szert kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi, főleg a csirkéknél. Egy idősebb galambász tanácsára elkezdtem őket Ekodiárral itatni, de pár napig akkor se történt semmi. Aztán egy hét itatás után egyszer csak eltűntek a tetvek, még a csirkékről is. Létezik, hogy az Ekodiár, ami gyógynövénykivonat, hat a külső élősködőkre is?

tovább

Éves kezelési terv - Március

2009. 03. 01.
Márciusi teendők

tovább

tüsszögés - mikoplazmózis (?)

2009.
A napokban lett meg egy díszbaromfim boncolási eredménye, ami a következő: Igen súlyos, kiterjedt, félheveny-idült, mycoplasma okozta hashártya- és szívburokgyulladás. A bélben ezen kívül kóli baktérium volt, de nem az agresszív, hanem a feltételesen kórokozó típusa. Más baktériumra negatív. Javasolt kezelés: Doxiciklin, lehetőleg tilánnal kombinálva 5-10 napig vagy Szulfanin por (Cosumix) 5-7 napig. Utána probiotikum.
Az a kérdésem, hogy a légúti betegséget mi okozta? Ugyanis tüsszögés miatt boncoltattam fel a tetemet. Mi okozhatta a tüsszögést, mert csak az orpingtonok tüsszögnek, egyik brahma vagy más fajta egyede sem.
Ez egy teljesen külön tartott példány volt, amióta kifordult a tojástartója január elején, azóta eléggé legyengült állapotban volt.

tovább

Paratífusz elleni éves védelem

2009.02.18.
Tisztelt Doktor Úr! Díszgalambász vagyok, a galambjaimat 4 havonta Baytrillal kezeltem paratífusz ellen, betartva a szokásos 10 napot. Kezelést követően vitaminokat, Entrobac-ot adtam nekik. Vedlési időszakban az előző kezelés ellenére mégis jelentkezett egyik galambomon a paratífusz tünete, a szárnyizület duzzanat. A galamb el lett különítve a többitől, utána az egész állományt leitattam Parastoppal, betartva az utókezelés szabályait. A kezelés után 2 héttel jelentkezett kettő galambnál ugyanígy a szárnyizületi és még kettő galambnál lábizületi duzzanat. Ezeket is külön tettem a többitől. Ezután nifuramycinnel kezeltem őket 21 napig, erre tünetmentességet mutattak.
Az lenne a kérdésem, mivel kellene őket kezelni egész évben, hogy a paratífusz elleni védettséget elérjem, és ne kelljen végig csinálni az előzőekben leírt hosszadalmas kezelést.
tovább

Ivóvíz fertőtlenítés - hasznos-e

2009. 02. 14.
Tisztelt Doktor Úr! A honlapján a hypo itatása helyett a Bromosept használatát javasolta. Azt szeretném kérdezni, hogy a Bromosept alkalmazásával nem akadályozzuk-e meg az immunrendszer normális működését, kialakulását például a fiatal galamboknál? És ha mondjuk eladunk egy galambot, amelyik nálunk Bromoseptes vízzel lett itatva, a vevő viszont nem itatja a Bromoseptet, nem betegszik meg ez a galamb könnyebben az új környezetében? Ha a Bromosept használata mellett döntök, akkor ugyanúgy kell-e paratífusz, paramyxo, kokcídiózis, férgesség stb. ellen a galambokat kezelni, és a probiotikumokat, almaecetet használni? Válaszát előre is köszönöm: P. Lajos

tovább

Hypo az ivóízbe

2009. 02. 11.
Kedves Doktor Úr! Egyre többet lehet hallani galambász körökben a hypo itatásáról, és ennek jótékony hatásairól. Sokak szerint teljesen egészséges tőle az
állomány, jobbak az eredmények és a felhasznált gyógyszermennyiség
nagyon minimális lesz. Én eddig még nem próbáltam, mert félek attól hogy
többet árt mint használ!? Megjegyzem, neves postagalambászokról is
hallottam akik ennek hívei! Szeretném megtudni hogy önnek mi erről a
véleménye! Előre is köszönöm! Balázs

tovább

Éves kezelési terv - február

2009. 02. 03.
Februári teendők
tovább

Egy oltás nem oltás?

2009. 01. 28.
Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi két évben több galambot vásároltam idegen helyekről. Ezzel sajnos paratífuszos megbetegedések jelentek meg tavaly nyáron a dúcban. Öt napos Animoxos kezelés után Chevivac-s vakcinával oltottam be az összes galambomat. Ez volt az első alkalom, hogy paratífusz ellen védőoltást kaptak. Az ősz végén egy tíznapos Enrobiofloxos tisztítókezelést alkalmaztam. Az oltás után ez idáig nem volt problémám a galambokkal. Most viszont újabb paratífuszos megbetegedések jelentkeztek (szárnylógatás, sántaság) néhány egyednél. Egyébként a galambok hetente két nap Promotor L-t, két nap Laktifermet és két napig almaecetes vizet kapnak és hetente kétszer takarítom a galambházakat. Szeretném kérni a tanácsát mit tegyek a paratífuszos megbetegedések ellen.
A védőoltást egyébként tavaly júliusban kapták.

tovább

Két oltás egyben?

2009.01.18.
Szeretném a véleményét kérni, hogy a paratífusz és paramyxo ellen lehet-e egyszerre oltani?

tovább

Éves kezelési terv - január

2009. 01. 17.
Tisztelettel Üdvözöllek! Ígérted, felteszel egy eü. programot, mikorra várható?

*

Úgy látszik, bármennyire is szerettem volna elkerülni ezt a témát, nem fog sikerülni. Olyan sokan érdekl?dnek ebben az ügyben, hogy úgy döntöttem, megpróbálok feltenni a honlapomra egy éves kezelési terv mintát.

Hogy miért csak megpróbálok? ?szintén szólva, egyáltalán nem egyszer? a dolog. Gondoljuk csak meg, mi lenne akkor, ha ezután minden autót, kortól és típustól függetlenül mindig egyféleképpen, egy séma alapján szervizelnének, függetlenül attól, hány éves, milyen motor van benne, mire használják, és f?leg, hogy éppen mi a baja.
tovább

papagájkór

2009. 01. 13.
Először is szeretnék gratulálni, mind a könyveihez, mind a honlapjához, nagyon hasznos, bár én papagájokkal foglalkozom.
A problémám az lenne hogy kb. 3 hete vettem észre egyik jákó papagájomon, hogy az egyik szemét nem tudja kinyitni és körülötte olyan csapzott a toll mintha könnyezne, és az orrából is valami váladék jön időnként és mintha fogyott is volna a madár, a széklete meg kemény de barna és mintha nem rendesen emésztené a magokat talán. Mikor én ezt az állatorvosomnak mondtam telefonon keresztül ő Tylosin+ 7 napos kezelést javasolt, utána természetesen Laktifermet 5 napon át. Ezután a tünetek megszűntek, de tegnap ismét azt láttam, hogy az orrából váladék jön és szuszog a madár, illetve sovány.
A kérdésem az volna, hogy ezek után én ma elkezdtem adni neki Doxyvitet almaecettel, e mellé milyen vitaminokat és mennyire sűrűn (minden nap míg a gyógyszert kapja) adjak neki? Én a HEMA készítményeket használom, abból melyeket javasolja erre az esetre?

tovább

paratífusz megelőzése

2009.01.09.
Köszönöm válaszát. Közvetlenül a Lincos kezelés után ráoltottam paramyxo elleni oltással, és segített. (a megjegyzés erre vonatkozik) Több galamb nem betegedett meg, és néhány megbetegedett példány is helyre jött. Volt viszont úgy 5-6 madár amin nem segített, így azoktól megszabadultam. Annyit tanultam az esetből, hogy a fiatalokat közvetlenül leválasztás után oltani fogom paramyxo ellen.

Nálunk nem nagyon használják a paratyphus elleni védőoltást. Evvel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy ha évente 2-szer kezelem Nifuramycin-nel a galambokat, ez képes-e megakadályozni a paratyphuszos megbetegedést?

tovább

folyékony Klion (?)

2009. 01. 05.
Galambjaimat sárgagomb betegség elleni megelőző kezelésben szeretném részesíteni, nevezetesen folyékony Klionnal. Kérdésem, hogy a folyékony Kliont milyen dózisban kell alkalmazni?

tovább

Paramyxo, paratífusz - vagy egészen más?

2008. 12. 09.
Egy tanulságos levélváltás és egy még tanulságosabb boncolás

Tisztelt Doktor Úr! Galambállományom kb. 1000 db, és fellépett egy olyan betegség az ez évi fiatalok dúcaiban, amit nem igazán tudok kezelni. Az állományom öreg galambjai, kb. 400 db, több komponensű védőoltást kaptak; összesen 2 db hullott el. Az ez évi fiatalok csak paramyxo vírus ellen lettek leitatva. Az itatás kb. 2 héttel ezelőtt történt, pár nappal később 1-2 db-on jelentkeztek a tipikus paramyxo tünetek, de ezek nem hullottak el, bár a többsége erős, vízszerű hasmenéses lett, kevés eledelt ettek és rengeteget ittak. Néhányan viszont felborzolt tollal sétáltak a dúcban, és amelyeken ezek a tünetek jelentkeztek, azok 1-2 napon belül el is pusztultak.
Ekkor megpróbáltam antibiotikumot (enrofloxacint) adni nekik és vitamint a takarmányra, de ettől a betegség nem csökkent vagy szűnt meg, sőt, mára már 20 %-os lett az elhullás, de csak az ez évi fiataloknál. Kérem tanácsát, s mivel Kecskemét közel van, bármikor fel tudom keresni a gyógyszertárát is. Kérem mielőbbi válaszát! Tisztelettel: T. Zoltán
tovább

Oltás előtti kezelés (?)

2008. 12. 05.
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a segítségét, szépen alakul a lába a galambnak. (a megjegyzés erre vonatkozik) Ismét szeretném, ha segítene nekem. Paratífusz oltás előtt milyen kezelést hajtsak végre és mennyi ideig, ha egy sémát leírna a doktor úr, az nagyon jó lenne. Valami olcsóbb kategóriájú gyógyszerrel szeretném megoldani. Galambjaim folyamatosan kapnak: Tricogot, Entrobacot, almaecetet, Röptét. Válaszát előre is köszönöm.

tovább

Paramyxo oltott galambban?

2008. 12. 03.
Első évem, amikor a galambjaimat versenyszerűen röptetem, és talán ennek köszönhetően betegség jutott be a dúcba. A galambok mintha paramyxosak lettek volna. Kezdték félre tartani a fejüket, összevissza repülni, sőt a nyakukat is tekergetni. Paramyxora gyanakodtam volna, de a leoltott öreg példanyok is ugyanabban a betegségben szenvednek. Tudni kell, hogy a fiatalokat nem oltottam paramyxo ellen, csak az öreg galambjaimat február elején. Galambász kollégám azt mondta, hogy paratífusz is lehet, ami szinten a központi idegrendszert támadja. Ez viszont kezelhető bizonyos szinten. Tanácsára Linco-Spectinnel oltok 5 napon keresztül. Van erre gyógymód? Esetleg oltsam le paramyxo ellen? Megvan az oltóanyag, de nem mertem beoltani. Várjam meg, hogy a Linco-Spectin oltás sikerrel jár-e?

tovább

Védőoltások és gyógynövények

2008. 12. 02.
Tisztelt Doktor Úr! A Chevita vakcinájával oltottam galambjaimat paratífusz megelőzése céljából. Ön valamelyik könyvében azt írja, hogy az oltást követően legalább két hétig kerüljük az antibiotikumok adását, mert negatívan befolyásolják a vakcinára adott „választ”. Ez az Ön által leírtak alapján teljesen világos és érthető is számomra. Kérdésem az, hogy az antibakteriális hatású, természetes készítmények (pl. kakukkfűből készített teák) itatását sem javasolja, vagy az ilyen jellegű készítmények nem hatnak károsan a vakcinákra, illetve az azokkal kapcsolatos mechanizmusokra?
tovább

Fiatalok nem fejlődnek

2008.11.29.
1969-től tenyésztek kingeket és ebben az évben jelentkezett olyan, hogy a kikelt fiatalok nagyon lassan vagy egyáltalán nem fejlődnek csak vegetálnak. Széklet normálisnak mondható. Hiába vitaminozok és próbáltam Enrobioflox 1ml/l 1 hétig, de szemlátomást az eredmény nem változott. Meg kell jegyeznem, hogy minden évben le van oltva paramixo és salmonella ellen az egész állomány. Még annyit, hogy ugyanazon szülőknek a fiókáiról van szó, akik ennek előtte egészséges fiatalokat neveltek és ővelük semmi probléma nincs. Kérdésem, hogy mi lenne a teendőm?

tovább

Mycoplasma - vagy mégsem?

2008. 11 28.
Doktor úr, a galambjaimat tavaly mikoplazma ellen doxiciklinnel és tilánnal kezeltem, de nem volt túl jó hatású. Az idén enrofloxacint adtam nekik, az viszont jól hatott. Kérdésem, adhatom-e jövőre is, vagy addigra már rezisztens lesz ez ellen is a mikoplazma?

tovább

Talpfekély

2008. 11. 11.
Nagyon fontos kérdésben szeretnék tanácsot, gyógymódot kérni. Szlovákiából behozott KING galambjaim talpfekélyére szeretnék megoldást találni. Sehol nem találok a talpfekély kezeléséről cikket, így Önhöz fordultam. Az az igazság, hogy nagyon sok szlovák galambot láttam az utóbbi időben és a paratífusz izületi formáját (lábon) vettem észre. Az lenne a kérdésem, hogy kapcsolatban állhat-e a paratífusz és a talpfekély?

A fiatalok örökölték a paratífuszt, és ez hány generáció után múlik el, ill. elmúlik-e rendszeres oltással?

tovább

Paramyxo?

2008. 10. 03.
Galambjaim között már a versenyek alatt is észrevehető volt a vízszerű hasmenés, ami nem múlt el a mai napig sem. Lehet-e ez paramyxo? Más tünet nincs, csak a vízszerű hasmenés, benne pálcika formájú széklet. Segíthet-e a ráoltás? Szerintem nem. Van ilyenkor valamilyen gyógymód?

tovább

Szép halál

2008. 03. 19.
Úgy gondolom, hogy a reménytelenül megsérült, nem gyógyítható, vagy más okok miatt selejtezésre ítélt galambjaink is megérdemlik a szép halált, s ezért számomra mindig nagyon kellemetlen feladat a galamb fejének „lehúzása”. Abban kérem a tanácsát, milyen (akár humán vonalon is használt, pl. Eunoctin, Xanax) készítménnyel lehet elérni a galamb életének (viszonylag) humánus módon történő kioltását.

tovább

Paratífusz

2008. 02. 06.
Tavaly május végén izületgyulladással, szárnycsomósodással járó szalmonella ütötte fel a fejét a dúcban.
tovább

Kakukkfű

2008. 01. 27.
Postagalambok esetében lehetséges-é gyógynövénykivonatokkal, jelesül kakukkfű-teával védekezni, megelőzni, szintentartani a trichomonadózist?

tovább

Ornitózis vagy nem?

2008. 01. 20.
Örömmel olvastam a honlapján a távgyógyítás lehetőségéről. Szeretném a segítségét kérni a galambjaimmal kapcsolatban. Nekem mondén, king és posta galambom van, külön helyen, de egy légtérben. Eddig nem vettem észre semmit náluk, de a mai napon 2 king galambomnak is mintha begyulladt volna az egyik szeme.
tovább

Almaecet adagolása

2008. 01. 16.
Milyen gyakran adjunk almaecetet?

tovább

Trichomonas vizsgálata és kezelése

2008. 01. 10.
Trichomonas otthoni vizsgálata?

tovább

Állománysűrűség

2008. 01. 03.
Igen tanulságos és tartalmas cikket olvashatunk alább Dr. Zsolnay Miklós galambász barátom tollából.tovább

Norfloxacin

2007. 12. 10.
Régebben igen jó eredménnyel használtam a norfloxacint, de egy ideje kivonták a forgalomból. Lesz-e újra, vagy mi van helyette?

tovább

Védőoltás paratyphus ellen

2007. 12. 04.
Hogy tudnék megszabadulni a szalmonelláktól? Elegendő a rendszeres antibiotikumos itatás? Az egyesületben van, aki olt ellene, van, aki nem. Kinek van igaza?

tovább

Béres cseppek

2007. 11. 28.
Rendszeresen veszek magamnak Béres cseppet, aztán elunom a szedését, s ezért a galambok ivóvizébe teszem, 1 literbe 2-3 cseppet. Jó eljárás ez?

tovább

Kefirek, joghurtok

2007. 11. 27.
Mi a véleménye a különböző élőflórás kefirekről? Egy antibiotikumos kezelés után visszaállítható a hasznos bélflóra ezekkel a készítményekkel, vagy inkább válaszuk a kicsit drágább, de biztosabb probiotikum kúrát? Vízben oldható-e a kefir? Ha igen, milyen arányban?

Normál időszakban (ha épp nincs semmilyen kúra) hétfőn Promotor 43-at (1g/liter víz), szerdán kefirt, szombaton pedig almaecetet (3-4 ml/liter víz) itatok a galambjaimmal. Az almaecetet a colik és más, savas kémhatást nem kedvelő baktériumok visszaszorítása érdekében, a kefirt a jótékony hatású élőflóra, a Promotort pedig a komplexitása miatt. Az állományomnak eddig ez vált be talán a legjobban.

tovább

Antibiotikum tartós etetése

2007. 11. 22.
Külföldön eléggé elterjedt az olyan gyári tápok etetése, amelyekhez már gyárilag antibiotikumot kevernek. Főleg a fiatal galamboknak adnak ilyeneket, hogy könnyebben átvészeljék a serdülő életkort. Nem káros az antibiotikumos tápok etetése a galambokra?
tovább

Klion galamboknak

2007. 11. 17.
Sok galambász használja a Klion tablettát a sárgagomb-betegség ellen. Ez embergyógyszer, hogyhogy mégis lehet adni galamboknak? Hiszen egészen más a galamb szervezete, mint az emberé.
tovább

Gyógyszeradag kiszámítása

2007. 11. 10.
Hogy pontosabb kiszámolni a gyógyszeradagot, ivóvízre vagy a galambok élősúlyára?
tovább

Vérszegénység

2007. 11. 06.
Egy galambász barátom azt mondta a galambjaimra, hogy szerinte vérszegények. Mi okozza ezt és mit tegyek most velük?
tovább

Fokhagyma és probiotikum

2007. 11. 02.
Adhatok együtt fokhagymát és probiotikumot? Ha jól tudom a fokhagyma egy természetes antibiotikum – nem teszi tönkre a probiotikum hasznos baktériumait?
tovább

Fiatalkori terméketlenség

2007. 10. 17.
Egyre több fiatal galambom bizonyul terméketlennek. Mi lehet ennek az oka?
tovább

 
© Minden jog fenntartva