Távgyógyítás

Oltás előtti kivárás

Egy hétig Animoxot adtam a galambjaimnak, tisztító kezelésként. Kérdésem, hogy hány nap kihagyás után olthatok paramyxo ellen?
* * *
Örökzöld kérdés, akár paratífusz elleni, akár paramyxo elleni oltás kapcsán. Mivel a paratífuszt baktérium okozza, a paramyxo-t pedig vírus, ezért az ide vágó két válasz szöges ellentétben áll egymással.

Az Animox amoxicillin tartalmú antibiotikum, amely jól hat a paratífuszt okozó szalmonella baktériumok ellen. Ezért szoktuk adni paratífuszos megbetegedések gyógykezelésére, illetve ugyancsak a paratífusz elleni megelőző-tisztító kezelésre, pl. a párosítás előtt.
De akkor is szoktuk adni az amoxicillint (vagy valamilyen hasonló antibiotikumot), ha paratífusz elleni oltásra készülünk. Ekkor az a cél, hogy az oltás előtt megtisztítsuk a galambokat a lappangó szalmonelláktól, mivel a baktériumhordozó galambokat igen erősen megviseli, akár meg is ölheti a paratífusz elleni oltás. Ez azért lehetséges, mert a paratífusz elleni oltóanyag maga is szalmonella baktériumokat tartalmaz. Igaz, annyira legyengített formában, hogy ezek a gyenge baktériumok nem képesek egészséges galambot megbetegíteni. Más a helyzet akkor, ha a galamb csak látszólag egészséges, viszont szalmonellák bújnak meg benne. Ekkor - itt most nem részletezhető okok miatt - a beoltott oltóanyag hatására ezek a lappangó, a galamb szervezetében addig megbújó szalmonellák képesek „feltámadni”, szaporodni és betegséget okozni. Ezt elkerülendő, adjuk az oltást megelőző, tisztító antibiotikumos kezelést.
Viszont, mivel maga a paratífusz elleni oltóanyag is szalmonella baktériumokat tartalmaz, ezért nyilván ezeket a baktériumokat is elpusztítaná az amoxicillin, ha az oltással egy időben adnánk. Ha pedig az antibiotikum elpusztítja az oltóanyagban lévő (gyengített, és ezért a mi szempontunkból most hasznos) szalmonella baktériumokat, akkor az oltóanyag nem tudja kifejteni a kívánt védőhatást. Ezért csak akkor olthatunk, ha az amoxicillin már teljesen kiürült a galambok szervezetéből. Ez kb. az utolsó kezelési nap után 3-4 napra tehető. Így egy antibiotikumos kezelés után az ötödik-hatodik napon oltsunk paratífusz ellen. (Túl sokáig azonban ne várjunk vele, mert akkor eltűnhet az amoxicillin tisztító hatása, mivel a galambok esetleg újrafertőződhetnek szalmonellával.

Egészen más a helyzet, ha paramyxo ellen akarunk oltani. A paramyxo-betegség elleni oltóanyagban gyengített paramyxovírus van. Mivel ez vírus, és nem baktérium, nem hat rá antibiotikum! Vagyis, ahogy magára a paramyxo-betegségre sem tudunk antibiotikummal hatni, az ellene készült vírustartalmú oltóanyagra sem hat semmiféle antibiotikum. Vírustartalmú oltóanyag, így pl. a paramyxo-vakcina használata független attól, kapott-e előtte a galamb antibiotikumot. Sőt, akár még az oltás napján és utána is kaphatná, ha valami speciális okból erre szükség lenne.
*
Összefoglalva, ha antibiotikumos kezelést kapott az állomány, akkor
- a paratífusz oltással 4-5 napot várni kell
- a paramyxo oltással nem kell kivárni

Azonban a paramyxo oltással sem tilos várni néhány napot az antibiotikum kezelés után. (Már amennyiben kapott valami okból antibiotikumot az állomány.)
Mindkét fenti fajta, sőt, mindenféle védőoltásnál jó módszer, ha az oltás előtt 4-5 napig probiotikumot, vitaminokat, immunerősítőket kap az állomány. Természetesen ezek adását az oltás napján és még utána is pár napig folytathatjuk.
 
 
© Minden jog fenntartva