Távgyógyítás

Almaecet adagolása

2008. 01. 16.
Milyen gyakran adjunk almaecetet?
Kezdő galambász vagyok, mindössze egy éve vannak galambjaim. Texanokat tartok, jelenleg 20 párat. Teljesen zártan vannak, más állattal nem érintkeznek. Mi a véleménye a következő itatási módszeremről: Két hétig almaecetes víz, majd egy hétig Ekovit forte vitamin, ezután két hét almaecetes víz, majd egy hét Aminovit vitamin. Napi 3 liter víz fogy, ehhez teszek 10%-os ecetből 20 ml-t, Ekovit forteból 3 ml-t, Aminovitból 3 ml-t. A galambok egészségesnek tűnnek, elhullás 2 db volt egy év alatt. Jelenleg is költenek.
* * *
Először is egy gyors megjegyzés: A galambok jó egészségi állapota nem utolsó sorban a zárt tartásnak köszönhető. Ha esetleg vérfrissítés céljából új galambokat akar beállítani az állományba, előtte mindenképpen tegye őket karanténba, legalább 4-8 hétig! Kár lenne, ha egy (több) behurcolt kórokozó miatt leromlana az állomány egészségi állapota.

Az adagolásról. A felhasznált készítmények jó minőségűek, a vitaminok literenkénti adagolása is megfelelő. Az is jó megoldás, ha egy hét folyamatos vitaminadagolás után pár hét vitaminszünet következik, majd megint kúraszerű, egy hetes vitaminitatás.
Az almaecet adagját - 20 ml / 3 liter víz - kicsit túlzottnak tartom, ha az ecet valóban 10%-os.
Ez az adag 5%-os ecetnek megfelelő, így kicsit sok. Az sem indokolt, hogy két hétig egyfolytában itassuk az ecetes vizet. Az almaecet vagy más szerves sav - pl. citromlé - heti 1-2 alkalommal való adása az ideális, igaz, ezt minden héten, egész hetek kihagyása nélkül adjuk. Az almaecetet két esetben indokolt folyamatosan, minden nap adni, akár heteken keresztül is:
1. tartós hőség esetén
2. tetraciklin antibiotikumok itatása esetén
1. Tartós hőség esetén, ha a galambok folyamatosan lihegnek, a felgyorsult lélegzéssel túl sok széndioxid távozik el a vérből, és így a szervezet savháztartása felborul - ezt nevezzük légzés okozta alkalózisnak. (Alkalózis = lúgosság, vagyis a savasság ellentéte.) Ez életveszélyes állapot lehet, amit savas anyag itatásával védhetünk ki. Még ha a galambok élete nincs is veszélyben, tartós melegben almaecet mindennapi itatásával nagyban csökkenthetjük a hőstressz okozta károkat.
2. A tetraciklinek (doxiciklin, oxitetraciklin, klórtetraciklin) sokkal jobban felszívódnak a bélből, ha ott savas a környezet. Mivel a tetraciklineket légzőszervi betegségekre adjuk, ezért nyilván azt akarjuk, hogy teljes egészében felszívódjanak a bélből és eljussanak a tüdőbe - ezért savanyítjuk az ivóvizet almaecettel adagolásuk során. Ezért nem szabad adásuk ideje alatt mésztartalmú, vagyis kalciumos kiegészítőket adni (Futor, Kondifix, Röpte), mert azok lúgos kémhatásúak, és gátolják a tetraciklinek felszívódását.
*
Mindent összevetve, én inkább a heti 1-2-szeri almaecet, és az ugyancsak heti 1-2 alkalommal történő vitaminadagolás híve vagyok, hetes kihagyások nélkül. Azonban a fenti séma is jó - ha bevált, lehet, hogy kár lenne változtatni rajta.
 
 
© Minden jog fenntartva