Távgyógyítás

Trichomonas vizsgálata és kezelése

2008. 01. 10.
Trichomonas otthoni vizsgálata?
Postagalambász ismerőseim állítják, hogy a legtöbb betegség azért tud kitörni az állományban, mert a trichomonas legyengíti a szervezetet és ezért az nem tud megfelelően védekezni a fertőzések ellen. Ennek a gondolatnak a jegyében ők valóban egész évben rendszeresen védekeznek is ellene. Persze, az ő galambjaik lehet, hogy jobban ki is vannak téve a fertőzés-veszélynek, a hetenkénti utaztatások alkalmával egy légtérbe zárt sok galamb miatt. De azt már én is megtapasztaltam, hogy az első költés kikelte előtt, illetve vedlés előtt érdemes megelőző kezelésben részesíteni az állományt, még akkor is, ha egyébként tünetmentesnek tűnnek.
A kérdésem az lenne, hogy a trichomonas fertőzöttséget egy egyszerű galambász otthon ki tudja-e mutatni, és hogy milyen felszerelésre lenne hozzá szükség? Ez nagy segítség lenne, mert egyrészt el lehetne kerülni a fölösleges gyógyszerezést, másrészt meggyőződhetnénk róla, hogy az egészségesnek tűnő galambjainkat valóban nem fenyegeti veszély legalább ebből az irányból.
*
Tricho ellen valóban célszerű legalább évente 2-3 alkalommal kezelni. Arra vigyázni kell, hogy a párosítás előtti kezelés ne legyen túlzott, mert a szülők begyében kell, hogy maradjon egy kevés kórokozó, amit a begytejjel át tudnak adni az utódoknak. Ez nagyon fontos, különben a fiatalokban nem tud időben kialakulni az immunitás a betegség ellen, ennek a következménye az, hogy később megbetegszenek, illetve állandóan kezelnünk kell őket.
A trichomonaszokat a begyből szondával (egy vékony, hajlékony műanyag cső egyszerű műanyag fecskendőn) vett minta mikroszkópos vizsgálatával "számolhatjuk meg", illetve kaphatunk képet a fertőzöttség súlyosságáról. Azonban ez nehézkes módszer, és főleg az a baj vele, hogy nem pontos, mert az eredmény erősen változik annak függvényében, hogy a begy melyik részéről sikerült éppen venni a mintát. A begy fala mellett, különösen az alsóbb részen általában több a kórokozó, mint a begy egyéb tájékain, ahol esetleg nem is „fogunk” trichot, bár ott vannak a begyben. Ezért ez a vizsgálat nem igazán elterjedt - ezért javasolt az ettől független, rendszeres, kb. negyedévenkénti tisztító kezelés, a kiemelt időszakok elé igazítva őket. Az, hogy milyen gyakran kezelünk, elsősorban attól függ, hogy az utóbbi évben-években mennyi bajunk volt a trichoval. Túl gyakori kezelés azonban azért sem szükséges, mivel ennek a kórokozónak a feldúsulása több hétig is eltart a begyben, ellentétben pl. a baktériumok okozta fertőzésekkel.
FONTOS! Ha antibiotikum kezelésre sem múló, makacs LÉGZŐSZERVI tünetek vannak az állományban, mindig gondoljunk a tricho jelenlétére a háttérben! Ha ilyenkor tricho ellen is kezelünk, akkor általában megszűnnek az addig szűnni nem akaró légzőszervi tünetek is.

Váltogassuk a tricho elleni szereket, mert idővel hozzászoknak a kórokozók. Ettől függetlenül én a ronidazolt részesítem előnyben, mert a legkevésbé toxikus a galambokra nézve - versenyidőszakban és egészen fiatalok kezelésére is használhatjuk, ha szükséges.
A dimetridazol a legtoxikusabb, ezért ne használjuk kényes időszakok közben és előtt. Arra is vigyázzunk, hogy könnyű túladagolni - ez különösen a meleg időszakban szokott előfordulni, amikor a galambok vízfogyasztása megnő. Ha ilyenkor folyamatosan tesszük a vízbe a gyógyszert, könnyen mérgezés lesz a vége. Ezért a gyógyszeradagokat mindig az átlagos vízfogyasztásra (pl. egy átlagos tavaszi nap) vagy még inkább testsúlyra számoljuk ki, sose az éppen aktuális aznapi vízmennyiségre, mert az sokkal több (vagy éppen sokkal kevesebb is) lehet az átlaghoz képest.
Igen jó a metronidazol, vagyis a közismert Klion tabletta. Ez sem toxikus hatóanyag. Ennél már csak a Stomorgyl tabletta a jobb, mivel az még spiramycint is tartalmaz, ami egy nagyon hatásos antibiotikum légzőszervi betegségek ellen. Mivel kevesen használják ezt a gyógyszert, és mivel a trichora is hat, első osztályú szokott lenni légzőszervi kezelésekre. Használható egyedileg, vagy összetörve takarmányra keverve.
 
 
© Minden jog fenntartva