Távgyógyítás

Norfloxacin

2007. 12. 10.
Régebben igen jó eredménnyel használtam a norfloxacint, de egy ideje kivonták a forgalomból. Lesz-e újra, vagy mi van helyette?
*
A norfloxacin valóban egy jól használható antibiotikum (volt). Az enrofloxacinhoz (Baytril) nagyon hasonló, azzal rokon, harmadik generációs kinolonszármazék. Rendkívül széles hatása kiterjed a salmonellákra, colira, mycoplasmára, coccusokra, haemophylusra. Jól használható bélgyulladás, légzőszervi megbetegedések, ízületgyulladás, bőrgyulladás, és különösen húgy-ivarszervi fertőzöttségek esetén.
Felszívódása a bélből jó és gyors, a vérszintet sokáig tartja, ezért az enrofloxacinhoz hasonlóan lökésterápia formájában is alkalmazhatjuk, a napi adagot egyszerre adva. A szervezetre nézve kevéssé toxikus. Széles hatása és egyéb okok miatt kombinálása (egyszerre adása) más antibiotikummal nem ajánlott.
Tapasztalataink szerint igen hatékony a salmonellák ellen. Hatása a paratyphus tekintetében körülbelül egyenértékű az enrofloxacinéval, sőt, saját baktériumtenyésztéses vizsgálataink által bizonyítottan, számos esetben hatásosabbnak bizonyult nála.
A tenyészidőszakban való adása éppúgy megfontolandó, mint az enrofloxaciné, mert negatív hatással lehet a tojások termékenységére. Ugyanígy, megvan rá az esély, hogy a fiatal szervezetekben porcképződési zavarokat okozzon.

Bár a galambok és egyéb állatfajok részére készült norfloxacin-tartalmú gyógyszereket Magyarországon valóban kivonták a forgalomból, ennek ellenére még néha használjuk a norfloxacint gyógyításra. Kizárólag indokolt esetben, amikor nincs más szóba jöhető hatásos antibiotikum. (Ilyen esetek természetesen a gyógyszer-rezisztencia miatt fordulnak elő.) Humán készítményben kapható a norfloxacin, de ennek felhasználása szigorú feltételekhez kötött. Egyrészt, csak állatorvosi rendelvényre és utasításra szabad használni, és csak akkor, ha a felhasználását baktériumtenyésztéses rezisztenciavizsgálat indokolja. Másrészt ilyen esetekben is csak hobbigalambnak adható, vagyis tilos adni húshasznosítású egyedeknek.
A norfloxacinon kívül használhatunk más hasonló tulajdonságú kinolonszármazékot, ilyen például a difloxacin. Ez egy újabb hatóanyag, amely állatgyógyszerként kapható - folyékony kiszerelésben és tablettázva is. Szintén csak indokolt esetben adható, előzetes antibiotikum-rezisztencia vizsgálat alapján.
 
 
© Minden jog fenntartva