Távgyógyítás

Kefirek, joghurtok

2007. 11. 27.
Mi a véleménye a különböző élőflórás kefirekről? Egy antibiotikumos kezelés után visszaállítható a hasznos bélflóra ezekkel a készítményekkel, vagy inkább válaszuk a kicsit drágább, de biztosabb probiotikum kúrát? Vízben oldható-e a kefir? Ha igen, milyen arányban?

Normál időszakban (ha épp nincs semmilyen kúra) hétfőn Promotor 43-at (1g/liter víz), szerdán kefirt, szombaton pedig almaecetet (3-4 ml/liter víz) itatok a galambjaimmal. Az almaecetet a colik és más, savas kémhatást nem kedvelő baktériumok visszaszorítása érdekében, a kefirt a jótékony hatású élőflóra, a Promotort pedig a komplexitása miatt. Az állományomnak eddig ez vált be talán a legjobban.
*
A kefirek és joghurtok közül midig a natúr, tehát nem színezett-ízesített termékeket válasszuk. Jó hatásúak azért is, mert változatosabbá teszik a galambok takarmányozását, értékes fehérjét, zsírokat és nyomelemeket tartalmaznak. Természetesen azért is hasznosak, mert részben pótolni, frissíteni tudják a bél hasznos flóráját. Némi hátrányuk, hogy a belőlük származó baktériumtörzsek általában nem tudnak olyan hatásfokkal tartósan megtelepedni a bélben, mint a galamboknak gyártott probiotikumok.
Ennek ellenére ajánlott az adásuk, mert addig is, amíg a bélben tartózkodnak, kifejtik hasznos hatásukat. Annál is inkább, mert jó, ha minél többféle probiotikum-törzset juttatunk az emésztőrendszerbe - inkább egymással versenyezzenek, mint a szalmonellákkal. Értem ezalatt, hogy a sokféle hasznos baktériumtörzs gyors ütemben szaporodik, és ha némelyik nem is telepszik meg tartósan a bélben, tömegüknél és savas anyagcseretermékeiknél fogva segítik a többi hasznos törzset a szalmonellák kiszorításában.
Tehát a válasz egyértelműen igen, hasznos, ha heti egy alkalommal kefirt vagy joghurtot adunk a galambjainknak - rendszeresen váltogatva vagy keverve azokat. Azonban akkor járunk el igazán helyesen, ha a hét másik felében egy alkalommal valamilyen galamboknak gyártott probiotikumot is adunk, így biztosítva minél nagyobb esélyt a tökéletes bélflóra kialakulására.
Antibiotikum kúrák után több napig ajánlott a probiotikumok itatása - ez idő alatt nyugodtan adhatunk mellettük, velük egy időben kefirt és/vagy joghurtot is.

Vízben elkeverhető a kefir, ha itatni akarjuk, akkor először egy negyed-félliternyi langyos vízben keverjük el a kefirt, majd ezt hígítsuk tovább a szükséges mennyiségű vízzel. Csak annyi vizet használjunk, amit néhány órán belül megisznak a galambok.
Mivel a kefirek zsírosak, az itatókat utánuk mindig jól ki kell mosni. Ha nem szeretünk sokat mosogatni, keverhetjük a kefirt takarmányra is; ekkor hígítás nélkül keverjük össze a takarmánnyal.
*
A leírt heti program szerintem is jó, azzal egészíteném ki, hogy a Promotort néha felcserélhetjük a még komplexebb Chicktonikkal, vagy adhatunk néha helyette Vitaminas TT-t vagy Ekovit fortét. Jó, ha hetente egy alkalommal egy kevés gyári probiotikumot is adunk a galamboknak.
 
 
© Minden jog fenntartva