Távgyógyítás

Klion galamboknak

2007. 11. 17.
Sok galambász használja a Klion tablettát a sárgagomb-betegség ellen. Ez embergyógyszer, hogyhogy mégis lehet adni galamboknak? Hiszen egészen más a galamb szervezete, mint az emberé.
*
Valóban, a Kliont régóta használják a trichomonas vagy más néven sárgagomb-betegség ellen, mert hatóanyaga, a metronidazol elpusztítja a betegséget okozó egysejtű élősködőt. A Klion bevált, ezt mutatják a sokéves tapasztalatok - ebből azonban nem következik az, hogy bármely más humán készítmény is ugyanígy beválik a galamboknál. Ellenkezőleg; sok gyógyszer egészen máshogy viselkedik a galamb szervezetében, mint az emberében, és jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben káros hatású is lehet.
A galamb emésztőrendszerének fontos részét képezi a begy, amely az emberből hiányzik. Ha mi beveszünk egy szem gyógyszert, az a gyomorba jut, ahol erős savas kémhatás fogadja. Ezzel szemben a galambok által lenyelt gyógyszer először a begybe jut, ahol egészen mások a kémiai viszonyok, mint a mi gyomrunkban. A gyógyszer viszonylag sokat időzik a begyben, különösen, ha az tele van. Ez az idő elégséges lehet ahhoz, hogy az emberi gyomor számára tervezett és kipróbált gyógyszer, illetve ennek hatóanyaga a galamb begyében tönkremenjen.
Nem véletlen, hogy a gyógyszerkutatás- és gyártás igen fontos részét képezi az úgynevezett vivő- és védőanyagok kutatása és fejlesztése. Ezek a segédanyagok hivatottak arra, hogy magát a hatóanyagot a megfelelő helyre juttassák a szervezeten belül, illetve megvédjék a károsodástól (pl. a megemésztéstől). A szervezet a kívülről bevitt anyagokat testidegen anyagokként fogadja, és átalakítással vagy kiürítéssel igyekszik megszabadulni tőlük. Így van ez a legtöbb gyógyszer esetében is, ezért érthető, hogy a védőanyagokra igen nagy szerep hárul a modern orvoslásban. Annyira, hogy a speciálisan kifejlesztett védő- vagy vivőanyagokat sokszor nagyobb titokként kezelik, mint magát az – esetleg már egészen köznapi – hatóanyagot.

Más a helyzet, ha baromfikra törzskönyvezett készítményeket adunk galambjainknak. A galambok szervezete nagyban hasonlít pl. a házityúkéra, ebből következően a baromfiféléknél alkalmazott gyógyszerek általában sikeresen használhatók galambok kezelésére is – természetesen a megfelelő, galambokra szabott adagolásban. Ez a legtöbbször nem egyezik a tyúkfélékre megállapított adagokkal, ezért ha nem galambgyógyszert szándékozunk adni galambjainknak, minden esetben kérdezzük meg erről állatorvosunkat vagy gyógyszerészünket.
 
 
© Minden jog fenntartva