Távgyógyítás

Gyógyszeradag kiszámítása

2007. 11. 10.
Hogy pontosabb kiszámolni a gyógyszeradagot, ivóvízre vagy a galambok élősúlyára?
*
Élősúlyra pontosabb, viszont ivóvízmennyiségre egyszerűbb és a legtöbb készítményen is csak ez az adagolás van feltüntetve. Néhány dolgot szem előtt tartva az ivóvízre való kiszámolás és adagolás tökéletesen megfelel.
Először is az „átváltás”. Tudnunk kell, hogy kb. 10 kg élősúlyú galamb iszik meg kb. napi egy liter vizet, tehát pl. 20 felnőtt postagalamb kb. napi egy liternyit – egy átlagos napon.
Ha az ivóvízre számoljuk ki és adagoljuk a gyógyszert, mindig egy "átlagos" nap vízfogyasztását vegyük figyelembe, sohase az éppen aznapit! Átlagos napi vízfogyasztáson értjük azt az ivóvízmennyiséget, amelyet az állományunk egy átlagos, kellemes hőmérsékletű napon, átlagos körülmények között, vagyis mindenféle „időszakon” kívül (verseny, nevelés stb.) reggeltől reggelig, azaz huszonnégy óra alatt megiszik a megfelelő minőségű, tiszta ivóvízből. Például 100 db 1 kilogrammos mondain galamb esetén ez kb. 10 liter víz. Tehát egy ekkora állománynak mindig 10 liter ivóvízre számoljuk ki a napi gyógyszer- vagy vitaminadagját, akkor is, ha történetesen 42 fok van árnyékban, és emiatt a galambok 25 liter vizet isznak meg aznap.
Azt is vegyük figyelembe, hogy bármilyen módszerrel kiszámolt és kiadagolt gyógyszer csak akkor lesz hatásos, ha azt a galambok meg is isszák (vagy meg is eszik, ha takarmányra kevertük a szert). Ha az itatóból másnap reggel számottevő gyógyszeres vizet kell kiöntenünk, akkor tudjunk róla, hogy a galambok nem vettek fel elegendő mennyiségű gyógyszert, és ennek megfelelően változtassunk a módszeren – pl. tegyük kevesebb vízbe a napi adagot, esetleg előzetesen szomjaztassuk őket.
 
 
© Minden jog fenntartva