Távgyógyítás

Vérszegénység

2007. 11. 06.
Egy galambász barátom azt mondta a galambjaimra, hogy szerinte vérszegények. Mi okozza ezt és mit tegyek most velük?
*
Vérszegénységet okozhat:
1. vérvesztés
2. elégtelen vérképzés

1. Vérvesztést több minden okozhat, galamboknál elsősorban bélférgesség, kokcídiózis, vérszívó külső élősködők. Ezen okok általában lassan, lappangva kialakuló vérszegénységet okoznak. Dikumarol-mérgezés (patkányméreg) vagy valamilyen seb, sérülés heveny, egyszerre nagy mennyiségű vérvesztést okozhat, mely hamar elhulláshoz is vezethet.
2. Elégtelen vérképzéskor nem keletkezik elegendő vérfesték, vagyis hemoglobin a szervezetben. Ennek fő okai: vashiány, nyomelemhiány, bizonyos aminosavak hiánya.
A vérképzés állandóan zajló folyamat, hiszen a vörösvérsejtek folyamatosan pusztulnak-cserélődnek a szervezetben, normális körülmények között is. Ezért nem szükséges sérülés, parazitózis stb. sem ahhoz, hogy egy idő után vérszegény állapot alakuljon ki az elégtelen vérképzés miatt.
*
Vérszegény állapotban romlik a szervezet ellenállóképessége, szaporodási képessége, és mindenekelőtt a teljesítménye. A vérképzéshez szükséges anyagokról (vas, nyomelemek, aminosavak, jó minőségű takarmány) ezért rendszeresen gondoskodnunk kell. Vas-, nyomelem- és aminosavtartalmú készítményeket egész éven át, hetente egyszer adjunk. Ha már kialakult a vérszegény állapot, pl. súlyos parazitózis miatt, akkor az eredeti ok kiküszöbölése után naponta-kétnaponta adagoljuk fenti szereket, amíg a teljes regenerálódás be nem következik.
Javasolt készítmények:
 
 
© Minden jog fenntartva