Távgyógyítás

Fiatalkori terméketlenség

2007. 10. 17.
Egyre több fiatal galambom bizonyul terméketlennek. Mi lehet ennek az oka?
*
A fiatal kori terméketlenségnek számos oka lehet. Többek között okozhatja a galambok túlterhelése a versenyidőszak alatt, illetve az ezzel kapcsolatos gyógyszeres (túl)kezelések. Ezektől függetlenül kiválthatja többfajta hiánybetegség, fertőzés és gombatoxinok. Némely antibiotikumnak és védőoltásnak is lehet ilyen hatása.
A terméketlenség - akár fiatal, akár idősebb kori - lehet átmeneti és végleges. A hiánybetegségek okozta terméketlenség szerencsés esetben az eredeti ok megszüntetésével (pl. szelén és E-vitamin pótlásával) gyógyul. Az egyes antibiotikumok és vakcinák negatív hatása is általában néhány hét alatt elmúlik. A legtöbbször végleges vagy hosszan tartó terméketlenséget okoznak a gombatoxinok és egyes baktériumok, leggyakrabban a szalmonellák.
A terméketlenségnek tehát számos oka lehet. Ha ezek az okok egy fiatal szervezetet érnek, ráadásul erős megterheléssel párosulnak, akkor már egy viszonylag gyenge vagy rövid ideig tartó kórok is végzetes károsodást okozhat az ivarszervek érzékeny szöveteiben. A fiatalok túlterhelése a versenyek alatt állandónak mondható, ráadásul örökös fertőzésveszélynek vannak kitéve. Mindezt stressz kíséri végig, ami tartósan gyengíti az immunrendszert. Nem csoda, hogy egy végigküzdött versenyszezon nemcsak magát a galambot, hanem a szaporítószerveket is nagyon megviseli. Szerencsés esetben teljes a regeneráció, de van, amikor terméketlenség a következmény. Márpedig hiába a legjobb eredmény, egy sterillé vált győztes galamb legfeljebb a tenyészet jó (?) hírét erősítheti, magát a tenyészetet nem.
Sokan úgy próbálják a versenyidőszak alatti fertőzéseket elkerülni, hogy antibiotikumokkal tömik a galambokat. Tudni kell azonban azt, hogy minden gyógyszernek van egy úgynevezett terápiás sávja, vagyis egy olyan tól-ig adagja, amely határok között a gyógyszer már hat a betegségre, de még nem káros a galamb szervezetére. Fiatal szervezetek eleve érzékenyebbek, mint a felnőttek, ezért náluk a terápiás sáv eleve sokkal szűkebb - nehezebb beletalálni, vagyis könnyebb „túllőni” rajta, azaz olyan adagban adni a gyógyszert, amely már a galambra is káros. Ráadásul, ha belegondolunk, a versenyek alatt a galamb szervezete kifárad, sebezhetőbb lesz, vagyis érzékenyebb a gyógyszer mellékhatásaira - tehát a terápiás sáv a versenyidőszak teltével egyre szűkebb és szűkebb lesz. Míg aztán egyszer csak eltűnik: ekkor már a gyógyszer legkisebb hatásos adagja is károsan hat a galamb szervezetére, aminek többek között terméketlenség lehet a következménye.
 
 
© Minden jog fenntartva