Távgyógyítás

   borzasztó betegség

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon fontos kérdéssel fordulok önhöz.
Nemrégiben egy borzasztó betegség ütötte fel a fejét a postagalambjaim között. Tanácstalan vagyok, mert egyértelmű tünetet nem találok egyik betegségre sem.
A madarak azonban napról-napra hullanak el. Először salmonellára gyanakodtam, azonban ennek tüneteit nem láttam, s a mai napig sincs.
A galambok nem gubbasztanak, nincs híg széklet, sem megdagadt izületek. Aztán megfigyeltem, hogy az elhullott madarak mind-mind fiatal egyedek, (6-8 hónapos) így már adenovírusra gyanakszom. Habár a tünetmentességet továbbra sem értem. Helyesbítek: A galamb, vasárnap még látszólag egészséges, hétfőn este lesoványodott és mintha bénult lenne, kedden reggelre elpusztult. Valóban lehet ilyen gyors és végzetes lefolyású egy betegség?
Doktor Úr mit gondol erről, és milyen hatásos megoldást javasol?
Várom mihamarabbi válaszát. Köszönettel: M. Gábor


*
Valóban, tünetszegény az állapot, de azért nem teljesen tünetmentes. A legfontosabb tünet a gyors lezajlás, tehát ebben az irányban kellene keresgélni.
Gyors elhullást mérgezés okozhat vagy valamilyen erős fertőző betegség. A mérgezést jelen esetben nem tartjuk valószínűnek, hiszen - feltehetően - a többi galamb is ugyanazt a takarmányt kapja, de az elhullás csak a fiatalok között jelentkezik.
Lehet valamilyen vírusos megbetegedés, valóban, és én is adenovírusra tippelnék látatlanban.
Gyorsan hozzáteszem, hogy egy boncolás rengeteget segítene, mert segítene megerősíteni vagy kizárni az adenovírusos hátteret.
Abban sem vagyok biztos, hogy ezt az adenovírus I-es vagy II-es formája okozza. A korosztály, vagyis hogy csak a fiatalok hullanak, az I-es típusra utalna, csakhogy nincs se hasmenés, se hányás, se telt begy, ami pedig jellemző tünete az I-es formának.
Az adenovírus II típusa, igaz, hogy minden korú galambot megbetegít, és ez itt nem áll fenn, csakhogy a tünetek, pontosabban a tünetszegénység éppen hogy egyezik: sokszor mindenféle tünet nélkül a galamb másfél-kettő napon belül elpusztul.
Szóval, sokat segítene egy boncolás, mert ha valóban II-es típusú adenoval állunk szemben, akkor az jól látszana a máj elváltozásain.
*
Gyógykezelés
Sajnos, ha ez valóban a II-es, májgyulladásos formája az adenonak, akkor nem tehetünk mást, mint májvédő anyagokkal és vitaminokkal próbáljuk az állomány minél több tagját megmenteni. A betegség kimenetele nagyban függ az állomány fertőzéskori átlagos immunállapotától, illetve a tartási körülményektől, elsősorban az esetleges túlzsúfoltságtól.
A betegeket az első gyanús jelre elkülönítjük, hogy ne fertőzzék a többieket. A még egészségesnek látszódó galambok megfertőződésének megelőzése pedig megkísérelhető Adenosan por egy héten keresztül történő adásával.
 
 
© Minden jog fenntartva