Távgyógyítás

Talpfekély - zeolit

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos sok bosszúságot okoz számomra galambjaim talpfekélye. Mivel a könnyebb testű lengyel hiúzaimon nem jelentkezik, csupán a tömegesebb óriáspostákon, feltételezem, hogy tartási hibával állok szemben (beton padozat), és nem egyéb betegség az okozója. Azt tetszett írni honlapján, hogy a padozatot gyakran fel kellene szórni Zeolittal. Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan mit jelent a "gyakran", azaz milyen időközönként szórjam fel a padozatot? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: N. Szabolcs
*
A talpfekéllyel már foglalkoztunk a honlapon, itt, és nem véletlen, hogy ott is nagytestű fajtáról volt szó. Abban a cikkben leírtam, hogy mi okozhat gyakran talpfekélyt, és hogyan lehet gyógykezelni.
A konkrét kérdés itt és most az, hogy milyen gyakran kell felszórni zeolittal a padozatot annak érdekében, hogy
javítsunk a helyzeten.
Nos, a választ meg lehetne közelíteni egészen tudományos szemszögből is, azaz a felszórás gyakoriságát az által meghatározni, hogy éppen hány galamb van azon a helyen, milyen a hőmérséklet, mekkora a páratartalom, mennyi a vízfogyasztás, milyen gyakran takarítanak stb. Azonban sokkal egyszerűbb, ha a kérdést gyakorlatias szempontból közelítjük meg. Ebben az esetben az a válasz, hogy olyan gyakran kell és annyi zeolittal felszórni a padozatot, hogy az mindig száraz legyen.
Most, hogy jön a tél, mindegyik dúcban emelkedik a páratartalom, sokszor olyan mértékben, hogy a lehűlő, túltelített levegőből kicsapódik a pára, és nedves lesz tőle minden a dúcon belül, természetesen a padozat is. Ilyenkor tehát még gyakrabban szórunk zeolitot, amely megköti a fölösleges vízmennyiséget.
Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a zeolit egy csomó kórokozót is megköt, tehát nem csak higiéniai, de járványtani szempontból is igencsak jót cselekedünk. Ennél már csak akkor teszünk jobbat, ha a zeolitból kicsit a takarmányra is szórunk, mert belsőleg is megköti az emésztőrendszerben esetlegesen jelenlévő káros baktériumokat, kokcídiumokat és gázokat.
 
 
© Minden jog fenntartva