Távgyógyítás

Mi okozhat hányást?

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a mindenre kiterjedő alapos választ :). Sajnos újabb kérdéssel kell fordulnom Önhöz: az állományomban tegnap egy idei fiatalnál hányást észleltem, rögtön kivettem. Semmi jelét nem látom annak, hogy betegek lennének a galambjaim, sőt azt látom, hogy majd kicsattannak az egészségtől. A hányás miden esetben az adenovírus jelenlétére utalhat?
Ha nem muszáj nem szívesen gyógyszerezném őket, annál is inkább mert két hete fejeztem be egy ornitózis kúrát, nem szeretnék gyógyszertárat csinálni a galambjaimból.
Kifejezetten élvezettel olvasom állategészségügyi témájú könyveit. Egyszerűen és közérthetően megfogalmazva közvetíti a kultúrált galambtartáshoz szükséges modern ismereteket. Ez rendkívül nagy segítség a hozzám hasonló -állatgyógyászat terén laikus- galambászok számra. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: V. József


*
Indokolt óvatosság, hogy a valamely betegségre gyanús egyedet azonnal kivesszük a többi közül, ezzel sok bajt előzhetünk meg. Jelen esetben azonban nem biztos, hogy a hányás adenovírus jelenlétére utal. Egyrészt az adenonak más tünetei is vannak, másrészt pedig a galambok más okokból is hányhatnak.
Kezdjük az adenovírussal. A csak a fiatal galambokat megbetegítő, I-es csoportba tartozó adenovírus elsődlegesen a bélrendszer sejtjeit támadja meg, aminek vízszerű hasmenés a tünete. (Ez valódi hasmenés, mert a belekből származik, ellentétben a paramyxovírus okozta nagymérvű folyadékürítéssel, amely a vesékből ered, tehát vizelet!) A coli baktérium gyakran másodlagosan csatlakozik a kórképhez, tovább károsítva a lepusztult bélnyálkahártyát, ilyenkor a hasmenés tovább súlyosbodik, állaga megváltozik, majd gyakori hányás csatlakozhat a tünetekhez. A begy jellemző módon takarmánnyal telített.
Tehát, ha adenovírussal állunk szemben, akkor a galambnak más tüneteket is kellene produkálnia, elsősorban súlyos hasmenés, és ismétlődő hányás. Az, hogy a hányás egy alkalommal történt meg vagy ismétlődő, fontos a betegség elkülönítése, a pontos diagnózis felállítása szempontjából.


Hányást azonban más ok is kiválthat. Ezek lehetnek fertőző és nem fertőző okok.
Leggyakoribb hányást kiváltó fertőző ok a kóli baktérium. Ez, mint tudjuk, önmagában is megtámadhatja a galambokat, főleg a fiatal korosztályt, és hányásos-hasmenéses tüneteket okozhat. Vagy pedig adenovírushoz csatlakozva súlyosbítja a vírus által elindított betegséget.

Nem fertőző okok: Leggyakrabban talán a penészgomba-toxinok okoznak hányást a galamboknál. Penészes takarmány etetése után mérgezéshez hasonló tüneteket látunk: gyakori hányás és/vagy takarmány-visszautasítás jelentkezik.
Mérgezésre kell gondolnunk tehát, ha hirtelen, egyszerre vagy rövid időn belül több galamb, esetleg az egész állomány megbetegszik, és azonos vagy nagyon hasonló tüneteket mutat. Gyakoriak az idegrendszeri tünetek, a hányás, a hasmenés, gubbasztás, vagy akár az előzetes tünetek nélküli, akár tömeges elhullás.
Mérgezést mi magunk is elő tudunk idézni, amikor a gyógyszerezést visszük túlzásba. Leggyakrabban a túladagolt dimetridazol okoz tüneteket: a galambok tántorognak, szédelegnek, összeesnek. Hányás is előfordul ilyenkor, ami szerencsés dolog, hiszen a szervezet így a mérgező anyagnak legalább egy részétől megszabadul.

Fontos adat az ok tisztázásában a betegség járványügyi lefolyása, vagyis a megbetegedések időbeni jelentkezése. Fertőző okra kell gondolnunk, ha a megbetegedések először kisszámú, akár csak egy vagy néhány galambon jelentkeznek, és aztán napok alatt emelkedik a megbetegedések száma. Mérgezésre gyanakodhatunk viszont akkor, ha egyszerre, egy időben hirtelen nagyszámú galamb mutatja ugyanazokat a tüneteket.
Végül, ha az eset egyedi marad, tehát jelen esetben a hányás nem ismétlődik meg a galambon és más egyedeken sem jelentkezik, akkor lehet a hányás mögött valamilyen egyedi ok, például a begyet ért ütés, vagy például olyan mérgező anyag felvétele, amely csak kis mennyiségben volt jelen a környezetben, és éppen ez a galamb csippentette fel. Ilyen lehet például egy penészgombacsomó, egy régen leesett és addig megbújt lepenészesedett kukoricaszem, vagy éppen valamilyen mérgező gomba, amelyet a galamb talált valahol a kifutóban vagy éppen a hazafelé vezető úton.
 
 
© Minden jog fenntartva