Távgyógyítás

törött szárny

2011. 11. 04.
Tisztelt Galambdoktor! Van egy idős, több mint 10 éves kacagógerlém. Eltört a szárnya, ezt állatorvos rendbe is tette. 5 hét után a rögzítés lekerült.
Szépen gyógyult, de elkezdte e begyén/nyakán tépni a tollat.
Ezután vettük észre, hogy a "váll ízületén" és a szárnyán hatalmas duzzanat van. A válla alatt zacskószerű duzzanat, szerintem vérömleny. Egy fekete petyhüdt dudor.
Bár idős madár, sokszor gyógyítjuk, mert mindent elkap, mégis úgy érzem még élhet egy pár évet. Szeretném sürgős tanácsát kérni a következőkben: Milyen fájdalomcsillapítót adhatok neki, ami nem árt, hogyan folytassam gyógyítást. Antibiotikumra is szüksége lehet?
Valamint mit tehetek amikor megtépi magát és vérzik a kotú végéből, és hogy szoktathatom rá őket arra, hogy más eleséget is elfogyasszanak? Mert inkább nem esznek, ha nem kapnak hántolt napraforgót, rakhatok én eléjük bármit. Ez ügyben kérném sürgős tanácsát, mert a párja is egyre depressziósabb, és látható jelei vannak a bánatnak, amiért elkülönítve tartom őket.
Köszönettel: R. Róbert


*
Fájdalomcsillapításra az állatgyógyászatban elsősorban injekciókat használunk, illetve szájon át adható készítmények is vannak, de ezek leginkább kutyák és macskák részére készülnek. Madarak (tyúkok, libák) számára is van ugyan néhány készítmény, de ezek viszont nagy állományokra való, literes vagy kilós kiszerelésű, drága szerek.
Ami nálunk szóba jöhet, az az Ascopir por 100 grammos kiszerelésben, ez egy állatgyógyászati termék és acetil-szalicilsavat tartalmaz. Ha ezt nem tudja vagy nem akarja valaki beszerezni, akkor tökéletesen megfelel a közismert Aspirin tabletta, ami szintén acetil-szalicilsav tartalmú. Az acetil-szalicilsav napi adagja madaraknál 40 milligramm hatóanyag testsúly-kilogrammonként, ivóvízben oldva, ebből kell kiszámolni, hogy az adott tablettának (általában 100 mg-os) hányad részét kell adni naponta. A tablettát mindig össze kell törni és vízben feloldva kell itatni, illetve fecskendezni a madár csőrébe. Darabokban, feloldás nélkül nem szabad beadni, mivel úgy maró hatású lehet a begyre-gyomorra.
Az acetil-szalicilsav jó fájdalom- és gyulladáscsökkentő szer, ízületi és izomfájdalmakra egyaránt adható.
A madár nagy valószínűséggel fájdalmában tépi magát, amit a csonthártya vagy egy közeli ideg gyulladása okozhat. Sajnos, van rá némi esély, hogy a fájdalom hosszú ideig megmarad, különösen ha ideg sérülése vagy károsodása okozza. Arra is van esély, hogy a fájdalom, ha meg is szűnik idővel, később vissza-vissza térhet, például egy időjárási front alkalmával.
Antibiotikumra szerintem ebben az esetben nincs szüksége, viszont felmerülhet, hogy valami külső élősködő is zavarja a gerlét. Talán nem ártana egy ivermectines kezelés külsőleg.
Ha kivérzik, akkor Betadinnal vagy más jódoldattal lehet helyileg beecsetelni.
A váll alatti vérömleny (ha az valóban az) felszívódását pedig kámforos-mentolos kenőccsel lehet siettetni.
 
 
© Minden jog fenntartva