Távgyógyítás

kombucha tea

2011. 10. 31.
Tisztelt Doktor Úr! Egy nagyon régi (bár hazánkban nem túl régen ismert) homeopátiás készítmény a kombucha tea állatgyógyászatban való alkalmazása felől szeretnék kérdezni. Közismert jótékony hatása a rákos betegek körében, illetve van olyan ismerősöm, akinek antibiotikumos kezelése után ilyen teát javasolt a háziorvosa a bélrendszer egyensúlyának helyreállítása végett. Az alaplé zöld tea, amiben a kombucha gomba valamiféle erjedése után kapjuk a kombucha teát.
Mi rendszeresen fogyasztjuk a párommal és tettem tétova kísérletet az alkalmazására a galambállományomban, de megfelelő ismeretek hiányában nem próbálkoztam sokáig. Ön szerint van létjogosultsága a kombucha teának a postagalambászatban? Ízre olyan mint az almaecet, vajon a hatásmechanizmusa is hasonló lehet a galambok szervezetében? Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: V. József


*
Kedves József! A kombucha teáról nincs semmilyen tapasztalatom, de a neten olvastam róla pár dolgot, ami talán elegendő arra, hogy kicsit körüljárjuk a témát.
Először is, a kombucha tea nem igazán homeopátiás szer. A homeopátia lényege, hogy "hasonlót a hasonlóval" gyógyítunk, és a terápiában rendkívül kis anyagmennyiségeket, vagy még inkább csak információkat használunk. Vagyis nem maga az anyag hat, hanem a róla szóló információ.
A kombucha tea készítésekor ezzel szemben zöld teát és cukrot adunk a gombakultúrához, ami különböző erjesztéses, fermentációs folyamatokon át megemészti a cukrot és a teában lévő nitrogént, és átalakítja biológiailag igen hasznos vitaminokká és egyéb vegyületekké, valamint alkohollá. A kombucha tea tehát nem homeopátiás szer, hanem klasszikus (gyógy)növény oldat, előállítása is inkább a sörfőzéshez hasonlít. :-)
A kombucha gomba hasonlóan működik, mint az élesztőgombák, például mint az általunk jól ismert és rendszeresen alkalmazott sörélesztő. Más kérdés, hogy a kombucha gomba működése csak hasonlatos a többi gombatelep működéséhez, a végtermékek többé-kevésbé eltérőek, és nyilván ennek köszönheti ez a gomba rákellenes és egyéb védő-gyógyító hatását. Ezen túlmenően, az elkészült oldat savas kémhatású, ami, mint tudjuk, védi a szervezetet a szalmonellák és a kóli baktériumok elszaporodásától. Vagyis jó hatású lehet úgy az emberi, mint az állati szervezetekre.
Azonban van egy tény, ami mellett nem mehetünk el. A kész kombucha tea kb. 0,5%-ban tartalmaz alkoholt is. Ez viszonylag kis mennyiség, ennyi alkohol még a valódi gyümölcsből készült gyümölcslevekben is van, illetve keletkezik azokban elfogyasztásuk után, a gyomorban való erjedés alatt. (Emiatt egyes skandináv országokban autóvezetés előtt gyümölcslevet sem szabad inni!) A neten is beszámolt róla egy illető, hogy az éhgyomorra ivott kombucha tea "ütős", olyan a hatása, mint a fröccsnek.
Az emberi szervezet viszonylag jól tűri az alkoholt, annál is inkább, mert a rendszeresen alkoholt fogyasztók gyomrában felszaporodik egy enzim, amely azelőtt elbontja az alkohol nagy részét, mielőtt az felszívódna a vérbe. (Ezért van az, hogy aki nagyon ritkán - vagy először életében - iszik szeszt, annak a gyomrában nincs ilyen enzim, és már 1-2 pohár sörtől is nagyon be tud rúgni.)
Az emberek tehát valamennyire védettek az alkohollal szemben, legalábbis az állati szervezettel összehasonlítva. Az állatok gyomrában nem hiszem, hogy sok alkoholbontó enzim lenne, a galambok emésztőrendszerében pedig szintén nem. Az alkohol végül is idegméreg, ezenkívül toxikus sok más szervre is, pl. a májra stb. A kis mennyiségű alkoholt fogyasztó embereket valamennyire védi a fentebb említett enzim, de a galambok szervezetét nem. Hogy miből gondolom? Példa rá az a konkrét eset, amikor egy galambász azzal fordult hozzám, hogy a galambjai, főleg a fiatalok, valamilyen krónikus betegségben szenvednek és sok el is hullik belőlük. Mint kiderült, galambász barátunk alkoholos fokhagyma és vöröshagyma kivonatot készített otthon, és azzal itatta a galambjait. Bár fejenként igen keveset, egyszerre csak 2-4 cseppet kaptak a kivonatból, ez elég volt ahhoz, hogy hónapok alatt krónikusan lemérgezze és elpusztítsa az állomány nagy részét.
Tehát a galambok alkoholtűrő képessége minimális, és hosszú távon kis mennyiségű alkohol is valószínű, hogy egészségkárosodáshoz vezet. Ezért én semmi esetre sem javasolnám a kombucha tea itatását galambokkal, különösen röpgalambokkal nem.
 
 
© Minden jog fenntartva