Távgyógyítás

himlő és zárt tartás

2011. 10. 28.
Tisztelt Doktor Úr! A könyve alapján és persze amit e-mailbe írt szerintem himlő nedves formája, ha jól értelmeztem a könyvében írtakat akkor Betadinos oldattal kellene ecsetelnem? Ha igen akkor valamilyen technikát ha tudna javasolni, hogy mivel ecseteljek és a Betadint milyen arányban hígitsam ha lehet ml-ben nehogy elrontsam.
Valamint szeretném kikérni a véleményét a galambtartásommal kapcsolatban ha van rá ideje kérem olvassa el és írja meg amin változtatna vagy mit ajánlana.
-3 éve kezdtem el galambot tartani.
-Alföldi- Körösi keringőket 25db van.
-A galamb dúcom 3x2x2m-es ehhez tartozik egy ugyanekkora napozó és ebből nem engedem ki őket.Vadmadarak és rágcsálók nem bírnak bejutni.Padlozata beton amit sárga homokkal szorok fel mert úgy hallottam ez rögtön elszívja a nedvességet az ürülékből.
-Hetente egyszer takarítok úgy, hogy átszitálom a homokot és a pehelytollakon kívül nem marad más.
-Egyetlen lábbelit használok a galambházban és ezt a cipőt másra nem.
-Heti programom itatásra 2x almaecetes víz
1x kakukk fű tea mézzel és facsart citrommal
1x kamilla tea mézzel és facsart citrommal
1x kefír vagy joghurt
2x tiszta víz
-Havonta 2x 3napig itatok velük Jolovitot, 2 hetente pedig betadin oldatot 1x
-Takarmány kiegészítésre pedig adok nekik RÖPTE granulátumot,Ánizsos grittet,Mészkő grittet, NATURAL vöröskő
-Külső élösködők ellen pedig DUVAL fürdő sót hetente 1x valamint fél évente SH-Ivermectin spot on-t
-Ezzel kapcsolatban is lenne egy kérdésem a galambokat meddig lehet fürdetni (hőmérsékletre lennék kiváncsi) mert felénk azt mondják az egészséges galamb télen is fürdik.
-Galambjaimat nem akarom semmivel oltani, szeretném őket természetes anyagokkal egészségben tartani.
-Ha valamit rosszul csinálok kérem írja meg vagy bármilyen tanácsot elfogadok öntől amin változtassak. Előre is köszönök mindent. Gábor


*
A himlő kezelése
1. A himlős kiütést jóddal, azaz pl. Betadinnal ecseteljük naponta 1-2-szer. Bőrfelületre a Betadint töményen alkalmazzuk, ha nyálkahártyára (pl. szájüregen belül) tesszük, akkor fele-fele arányban vízzel higítjuk. Legcélszerűbb egy fültisztító pálcika segítségével felkenni a területre a Betadint.
2. Belsőleg olyan vitaminkeveréket adunk,amelyik tartalmaz A-vitamint. Ezzel a bőrt erősítjük és csökkenthetjük a himlővírus kártételét.
3. A galambhimlő vírusát az esetek túlnyomó részében vérszívó élősködők terjesztik (szúnyog, tetű, atka stb.). Ezért a himlő terjedésének megakadályozása céljából nagy figyelmet kell fordítani a dúcon belüli parazitairtásnak is.
4. Aktívan a himlővírus ellen vakcinázással védekezhetünk. Sajnos, a himlővakcinák jelenleg igen drágák, de ha használjuk őket, akkor a dúc minden egyedét vakcinázni kell, oltatlan egyed nem maradhat a dúcban!
*
A galambok tartásával kapcsolatban:
Nem szerencsések az ilyen kérések-kérdések, mert válaszként egy egész könyvet lehetne ideírni. Mégis, röviden a következőket szeretném megjegyezni:
Bár a tartás szinte teljesen zárt és a járványvédelemre is figyel a galambász, azért a himlő megjelenéséből látszik, hogy ez a védelem is áttörhető. Ezért mégiscsak megfontolandó a védőoltások alkalmazása, legalább olyan szinten, mint pl. a paramyxo elleni itatásos védekezés 3 havonta. Ha egy ilyen, immunológiailag "szűz" elzárt állományba, amely addig nem találkozott "utcai" vírusokkal, és oltva sem volt, mégiscsak bejut valahogy pl. a paramyxovírus, akkor ott rettenetes kártételeket tud csinálni.
A külön lábbeli dícséretes, hozzátéve azt, hogy látogatót még véletlenül se engedjen be utcai cipővel a dúcba. Ha mégis bemegy valaki, mindenképpen húzzon fel a cipőjére egy eldobható nyloncsizmát, vagy ha nincs kéznél, egy-egy hétköznapi nylontáskát.
A fürdésre nem tudok egyértelmű időpontot adni, ez függ a galambok edzettségétől és persze a dúc mikroklímájától (mennyire meleg vagy főleg mennyire huzatos).
Zárt tartásnál a belső parazita elleni kezelés elég félévente, de a külső paraziták ellen,úgy látszik, még ilyen körülmények között se elég a féléves gyakoriság. A himlő jelenléte mindenesetre vérszívó paraziták jelenlétére utal. Tőlük nehéz megszabadulni, ilyenkor ismételten és váltott szerekkel hetente kell kezelni a dúc minden zegét-zugát és persze a galambokat is.
Az állománysűrűség kiváló, a dúc mérete (még a napozót nem is számítva) tökéletes 25 galamb számára.
Az állomány fent leírt heti programos itatása rendben van, annyi kitétellel, hogy a téli - kora tavaszi hónapokban gyakrabban adnék vitamint, és nem csak Jolovitot, hanem másféle multivitamint is, pl. Jolomaxot, amiben aminosavak is vannak. Ugyanígy talán jobban oda kellene figyelni a mikroelem ellátottságra, és különösen a szelénpótlásra, utóbbira főleg a tenyészidőszak előtt és alatt.
A grittek: úgy látom, túlnyomórészt kemény grittek szerepelnek a felsorolásban. Ügyelni kell arra, hogy puha gritteket is legalább annyit kapjanak a galambok, mint keményet, mert a kemény gritt inkább csak mechanikailag vesz részt az emésztésben, a puha gritt az, aminek a kalciumtartalma igazából fel tud szívódni.
A takarítás megfelelő, de a homokot azért évente egyszer ki kellene cserélni, ha lehetséges.
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: hetente 1-2 alkalommal probiotikumot szinte kötelező itatni a galambokkal.
 
 
© Minden jog fenntartva