Távgyógyítás

fik - fik

2011. 10. 24.
Tisztelt galambdoktor! Kb két hónappal ezelőtt kezdődött az egyik törzs galambomon vettem észre hogy fik-fik hangot ad ki nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget kivettem különcsuktam 1 ketrecbe kb 1 hét után mikor mán nem hallottam ezt a hangot visszaraktam .De ekkor kijött egy másik galambon ekkor Anidox-al itattam öket 5 napig de javulást nem tapasztaltam igaz több beteg egyed se lett,azt hittem megállt a betegség de sajnos nem másik két dúcomba is bekerült ott is előbb 1 galamb utána egyre több madáron tapasztaltam hasonló tünetet,érdekes a kondiciójuk nem romlott le csak az a trűszögés szerű hang nagyon bosszant hogy bírnám ezt megszüntetni? Válaszát előre is köszönöm.


*
Bár nem túl sok az információ, nyilvánvalóan légzőszervi betegséggel állunk szemben, pontosabban valamilyen olyan betegséggel, ami légzőszervi tünetet is okoz.
Ez lehet nem fertőző és fertőző eredetű. A kórelőzmény alapján fertőző ok valószínűsíthető, mivel a tünetek lassan, de biztosan terjednek a dúcokban illetve a dúcok között. Tehát kizárható a nem fertőző ok, például az allergia vagy a magas ammóniatartalom.
A tünetek viszonylag enyhék, tehát nincs gubbasztás, étvágytalanság, szemgyulladás stb. Ezek alapján nagy valószínűséggel kizárhatunk olyan fertőző betegségeket, mint például az ornitózis vagy a mikoplazmózis.

Légzőszervi tüneteket tudnak produkálni egyes baktériumok, vírusok, vagy akár paraziták is.
A baktériumos eredetnek ellentmond az, hogy a tünetek doxiciklinre, azaz antibiotikumos kezelésre nem javultak semmit. (Bár nyilván előfordulhat, hogy a jelenlévő baktérium rezisztens a doxiciklinre, és az így egyáltalán nem hat.)
Maradnak nagy valószínűséggel tehát a vírusok, illetve a paraziták. Kezdjük ez utóbbiakkal.
Légzőszervi tüneteket tudnak produkálni a trichomonaszok, a légzsákatkák és a légcsőférgek is. Trichomonaszok gyakran állnak antibiotikumra nem reagáló légzőszervi tünetek hátterében, érdemes lehet tehát ez irányban kezdeni a gyógykezelést. Ez vonatkozik a többi említett parazitára is, vagyis féreghajtással lehet folytatni a kúrát. Mindez attól függ (erre nincs információnk), hogy az utóbbi pár hétben kaptak-e ilyen kezelést a galambok. Ha igen, és a tünetek nem javultak, akkor nyilván fölösleges megismételni a kezelést. De ha nem kaptak a közelmúltban tricho elleni szereket és / vagy belső féreghajtót és atkaölőszert, akkor érdemes ezekkel kezdeni a kezelést.
Nézzük utoljára a vírusokat. A betegség terjedése és az a tény, hogy a legelső galamb egy hét alatt magától meggyógyult, vagy legalábbis tünetmentes lett, utalhat vírusos eredetre is.
Ha a tricho és a paraziták elleni kezelések nem hoznak eredményt, akkor elég nagy lesz a vírusos ok valószínűsége.
Ez esetben ez nem valamelyik specifikus vírus lehet, tehát pl. nem paramyxo vagy éppen himlő, hanem egyfajta "náthavírus". A kezelése sem specifikus, vagyis az immunrendszer erősítésével vehetjük fel vele a harcot dúcszinten. Javasolt tehát multivitaminok és nyomelemek a szokásosnál gyakoribb adásaaz egész állománynak. Igen kedvező tapasztalatok vannak az ezüstkolloidnak a légúti fertőzésekre való jótékony hatásáról, de lehet próbálkozni gyógynövények illóolajával is.

Tehát, összefoglalva:
- tricho elleni kezelés ronidazollal (ha nem volt az utóbbi pár hétben)
- belső paraziták elleni kezelés ivermectinnel szájon át (ha nem volt az utóbbi pár hétben)
- mindenképpen vitaminok és nyomelemek emelt adása
- ezüst-kolloid oldat és/vagy természetes illóolajok
 
 
© Minden jog fenntartva