Távgyógyítás

ezüst - kolloid

2011. 10. 21.
Tisztelt Doktor Úr! Mostanában egyre többet hallani az ezüst-nitrátról, hogy jó hatású galamboknak, itatásos formában. Mi erről a véleménye? Mire jó és tényleg veszélytelen? Valóban ezüst van benne, vagy csak az elnevezése az?


*
Először is pontosítsunk, itt nem ezüst-nitrátról beszélünk, hanem úgynevezett ezüst-kolloidról. Igen, a készítményt egyre elterjedtebben használjuk galambok itatására, és valóban, igazi ezüst a hatóanyaga. A kolloid pedig azt jelenti, hogy az ezüstöt - amely különben rendkívül gyengén oldódik vízben - úgynevezett kolloid formában teszik vízoldhatóvá és hozzák forgalomba.
Milyen hatása van az ezüstnek az élő szervezetre? Tudjuk, az ezüst nemesfém, ezért nehezen lép kémiai reakcióba, mégis, biológiailag igen aktív. Emlékszem, hogy amikor egyetemi éveim előtt egy évig egy gyógyszertárban dolgoztam, ott a desztillált vizet öt literes üvegballonokban tárolták. Azért, hogy a víz ne tudjon befertőződni, mindegyik ilyen ballonban tartottak egy pici vékony ezüstlapocskát. Az ezüst megakadályozta, hogy a vízben elszaporodjanak a különböző mikróbák.
Ebből sejthetjük, hogy a galambgyógyászatban (is) az ezüstnek ezt a csíraölő tulajdonságát használjuk ki. Az ezüst igen széles hatású mikrobaölő tulajdonsággal rendelkezik: pusztítja a baktériumok, a vírusok és a gombák nagy részét. Ha tehát ezüstöt juttatunk a szervezetbe megfelelő formában és mennyiségben, erőteljes antimikrobás hatással tudunk számolni. Hasonló ez az antibiotikumok hatásához, de néhány igen fontos különbség is van. Először is, az antibiotikumok csak a baktériumokra hatnak, a gombákra és vírusokra nem, az ezüst viszont igen. Másrészt, az ezüst ellen elvileg nem tud kialakulni rezisztencia, míg az antibiotikumok ellen, mint tudjuk és tapasztaljuk, sajnos igen.
És most lássuk a negatívumokat, hiszen azok is kell, hogy legyenek. Először is, gondolhatnánk, a készítmények ára, hiszen mégiscsak nemes fémről beszélünk, biztosan jó drága. Nos, a készítmények között vannak árbeli különbségek, de mivel ezek az ezüstöt eleve igen kis mennyiségben tartalmazzák, azért ne gondoljunk csillagászati összegekre. Például mi a Srebrokol nevű lengyel készítményt forgalmazzuk, nálunk az 500 ml-es, azaz fél literes kiszerelésnek 2.700 forint az eladási ára. Nem mondhatjuk tehát különösebben drága készítménynek, különösen, ha figyelembe vesszük fent felsorolt előnyeit.
Végezetül nézzük meg, hogyan és mire használjuk az ezüst-kolloidot. Stresszhelyzetekben, betegségmegelőzésre hetente 2-3-szor adjuk, tehát minden másnap, harmadnap. Nyugalmi időszakban is adhatjuk hetente egyszer. Ha már baj van, akkor a beteg állatokat naponta kezelhetjük vele a gyógyulásig.
Tapasztalataink szerint jó hatású circovírusos esetekben, annál is inkább, mivel itt nemigen tudunk sok mindenhez nyúlni. Kiegészítő kezelésként szinte az összes fertőző betegség esetén adhatjuk, különösen: adenovírus, paramyxovírus, herpesvírus, illetve kóli, szalmonella, mycoplasma, sőt, még az ornitózis esetén is jó szolgálatot tesz más gyógyszerekkel együtt adva. Mivel nemesfémről beszélünk, nem valószínű, hogy más gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépne, ezért elvileg minden mellé adhatjuk. Arra azonban vigyázzunk, hogy a kolloid formából kiválhat az ezüst, ha túl hideg vízbe vagy túl vasas vagy klóros vízbe tesszük, ezért a felhasználása előtt minden esetben ajánlatos keverési próbát végezni.
Sok esetben önmagában is eredményes lehet az ezüst adása, tehát amikor nem adunk mellé antibiotikumot, "csak" vitaminokat, természetes anyagokat. Az a tapasztalatunk, hogy főleg légzőszervi tünetek esetén önmagában is a legtöbbször segít.
 
 
© Minden jog fenntartva