Távgyógyítás

durva paratífusz

2011. 10. 07.
Tisztelt Doktor Úr! Egzotikus galambokkal foglalkozom és 2 hónappal ezelőtt vettem 1 pár igen ritka galambot. Pontosabban Bronzszárnyú galambot. Pár nap karantén után betettem a saját galambjaim közé a röpdébe. 2 pár kacagó, 4-5 pálmagerle mellé. Rá 3-4 napra a tojó bronzszárnyú galambom elkezdett gubbasztani.
Evett, ivott rendesen, tollászkodott is, csipegetett, de amikor nem csinált semmit akkor felborzolt tollal és becsukott szemmel ült a földön. Hozzá kell tennem ők inkább földi galambok. A gubbasztáson kivül más tünete nem jelentkezett 1 hétig. 1 hét után elkezdett lefogyni, de ugyan úgy evett ahogy eddig, szinte ő volt az első mikor beöntöttem a takarmányt.
Késöbb észrevettem hogy csak ő hig, zöldes bélsarat ürit. Kezdtem megijedni és elvittem állatorvoshoz, aki adott neki 3-4 ml Ivermectint szájon át és a nyakára fecskendezett még valamit. Állitása szerint férges volt, bár másnapra elpusztult. Nagyon elkeseredtem hiszen elég drága madárról volt szó.
Felboncoltam és meglepett a látvány. Csatoltan elküldöm Önnek a fotókat. Csak a májon voltak elváltozások, de ezek elég durvák.
A többi galambomnak semmi tünete nincsen, fiatalok is keltek azóta azok közül csak egynek voltak idegrendszeri problémái amiröl irtam a doktor úrnak korábban levelet. Az idegrendszeri problémás galambom azóta vitaminok hatására rendbe jött, de ő nem is abban a röpdében volt amelyikben a beteg galamb.
Azóta teljesen lefertőtlenítettem a röpdét, kimostam az itatót, etetőt.
Viszont szeretném megkérdezni hogy ez paramyxo vagy paratifusz lehet?
Az állatpatikában vettem egy Cevac Vitapest L nevü gyógyszert. Mikor itathatom le a galambokat vele? Van egyáltalán értelme? Kezelhető még az állomány? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: P. Dóra


*
A látvány valóban durva és meglepő, egy nagyon súlyos gennyes-gócos májgyulladás látható a képen. A diagnózis több mint valószínű paratífusz. Az biztos, hogy paramyxovírus nem képes ilyen elváltozást okozni, és a férgek sem. A kórelőzmény is a paratífuszt támasztja alá.
A madár a szalmonella baktériumot a többi madártól kapta el, amelyek között nyilván vannak hordozók. Sajnos, a karanténozási idő nagyon rövid volt, és a másik baj az, hogy nem történt semmiféle kezelés a karanténozás alatt, ami megelőzhette volna a bajt.
A karantén nem csak arra való, hogy az újonnan vett madarat a karantén ideje alatt a megfelelő kezelésekben és védőoltásokban részesítsük, hanem arra is, hgy ezalatt az idő alatt az új és a régi állomány egészségügyi szintjét összehangoljuk, szinkronizáljuk. Vagyis nem csak az ellen kell védekeznünk, hogy az új galamb új kórokozókat vigyen be a dúcunkba, de az új galambokat is fel kell készíteni a karantén ideje alatt a dúcban ottlévő, a galambokkal "együtt lakó" kórokozókra. Ezeket a kórokozókat az ott régóta élő galambok már megszokták, immunisak ellenük, ugyanakkor egy új, védtelen jövevényre halálosak lehetnek, mint ez a példa is mutatja.
Az állományt gyorsan kezelni kell, de most elsősorban paratífusz, és csak utána paramyxo ellen. 10-14 napos kezelés javasolt amoxicillinnel, enrofloxacinal vagy linco-spectinnel. Legjobb lenne természetesen célzottan, azaz baktériumtenyésztés után kezelni. Javasolt még emellett ezüst-kolloid itatása, amely segít leküzdeni a szalmonellák mellett az egyéb nemkivánatos mikroorganizmusokat is.
 
 
© Minden jog fenntartva