Távgyógyítás

Lábszétcsúszás

2011. 09. 23.
Tisztelt Doktor Úr! Négy éve lakom kertes házban és tenyésztek haszongalambokat, texánjaim, kingjeim és mondenjeim vannak. Az idén egy furcsa fejlődési rendellenességre figyeltem fel a texánok fiókjainál, és nem tudok magyarázatot találni a jelenségre. Egy hetes koráig semmi baj a fiókokkal, normálisan fejlődnek. A második héten az egyik, vagy mindkét lábuk kifordul maguk alól, és egyre távolabb a galamb testétől, a fészek szélébe kapaszkodik. Négyhetes korára felülnézetben egy pókra emlékeztet a szétterülő, hosszú lábaival. A nyár folyamán négy különböző texán párnál és egy texán-king párnál alakult ki ez a rendellenesség, természetesen a torzszülött egyedeket megsemmisítettem. Mi lehet az oka? Genetikai okra nem gyanakszom, mert nincs nálam rokontenyészet, hat helyről szereztem be a texánjaimat. A fiókák születésükkor egészségesek. Kapnak ásványi anyagokat és vitaminokat is, sőt minden nap egy másfél órát eltöltetnek szabadban, a kertben. A fészek egy mobil fadoboz szalmával cirokkal bélelve. Mi az oka a póklábúságnak, és találkozott-e már hasonló esettel?
Várom válaszát, amit előre is köszönök! Tisztelettel: B. Imre
*
A lábszétcsúszásnak több oka lehet, ezek között léteznek örökletes, genetikai hibák, illetve a felnevelés alat elkövetett tartási hibák.
Kezdjük a genetikával. Először is, oszlassunk el egy tévhitet: attól, hogy egy állományban nincs rokontenyésztés, még lehet genetikai oka egy rendellenességnek. Kétségtelen, hogy a rokontenyésztés elősegíti a genetikai hibák kialakulását és terjedését, de rokontenyésztés nélkül is léteznek genetikai eredetű betegségek, elváltozások. Mindenesetre gyanús, hogy minden esteben a texánok érintettek a rendellenességben. Ez utalhat genetikai eredetre. A következő lépésként ezért azt kell tisztázni, hogy az érintett szülők rokonai-e egymásnak, vagy legalábbis egy tenyészetből valók-e. Ha igen, akkor eléggé egyértelmű a genetikai eredet.
Ha a szülők, akik hibás lábú fiókákat nevelnek, egymásnak nem rokonai, akkor a tartási körülmények körül kell keresni a hibát. Lehet, hogy az a fészektál, fészekméret és fészekanyag, amelyik megfelelő a mondéneknek és a kingeknek, nem ideális a texánoknak, és így az arra amúgy is hajlamos egyedeknél okozhatnak problémákat. Esetleg meg kellene a fészek méretét változtatni, több alomanyagot tenni bele, vagy más anyagot használni.
Mindezek mellett meg lehet próbálni az érintett fajta egyedeit magasabb ásványianyag és D-vitamin ellátásban részesíteni. És persze ne feledkezzünk meg a szelénről sem.

A lábszétcsúszásról és megelőzéséről bővebben olvashatnak nemrég megjelent "Tenyészidőszak" című könyvemben.
 
 
© Minden jog fenntartva