Távgyógyítás

Zöld széklet

2010. 03. 09.
Indiai pávagalambokat tartok és az lenne a kérdésem, hogy 2-3 hete látok egy egyednél nagyon zöld székletet, a galamb egészségesnek tűnik és kis galambot is nevel és a kicsiknél is észrevehető a zöld széklet..(de nem mindennapos a zöld széklet)...ez mitől lehet? Előre is köszönöm válaszát. Üdv.: Sz. István
* * *
A nagyon zöld széklet kialakulásának több oka lehet. Ezek között fertőző okok is lehetnek, elsősorban az ornitózis (klamídiózis) okozhat ilyet, de súlyos paratífuszos megbetegedés esetén is előfordul a zöld trágya, bár ez kevésbé haragos zöld szokott lenni, mint ornitózis esetén.
A szokásosnál zöldebb széklet takarmányozási alapon is előfordulhat, amikor is olyan (zöld) takarmányok kerülnek nagyobb százalékban etetésre, pontosabban a galamb által felvételre, amelyek eltolják a trágya színét ebbe az irányba.
Jelen eset, első pillantásra, egyik kategóriába sem tartozik. Fertőző betegség esetén valamilyen más tünetnek is jelentkeznie kellene, pl. sántaság, szárnylógatás, illetve szemkönnyezés, szemgyulladás, légúti tünetek. Ezek azonban sem a szülőnél, sem a fiókáknál nem jelentkeztek.
Ha a takarmány okoz elszíneződést a trágyában, akkor - értelemszerűen és elvileg - a többi galambban is jelentkeznie kellene a tünetnek. Mivel csak egy egyedre és a fiókáira vonatkozik a dolog, ezt a lehetőséget is kizárhatnánk - és valószínűleg ekkor követnénk el a hibát a diagnózis felállításában. Ugyanis valószínű, hogy mégiscsak takarmányeredetű a dolog.
Mire alapozhatjuk ezt? Elsősorban arra, hogy valóban semmilyen jele nincs a fertőző eredetnek, marad tehát a takarmány ok. Másrészt, könnyen előfordulhat, hogy a galamb olyan takarmány-összetevőket válogat ki magának és fogyaszt belőlük többet, amelyek zöldebb székletet eredményeznek. Mivel nyilvánvalóan a begytej összetétele az elfogyasztott takarmánytól függ, ezért jelentkezik a zöld trágya a nevelt fiataloknál is - minden más tünet nélkül.
Javaslat: figyeljük meg a galamb evési szokásait, eltér-e a többi galambétól. Ha azt látjuk, hogy válogat, pl. több borsót eszik, akkor már meg is találtuk a jelenség okát.
Ha nem látunk semmilyen, kiválogatásra utaló evési szokást, akkor valamilyen más oka kell, hogy legyen a tünetnek. Ez esetben valamilyen egyedi anomáliára, azaz rendellenességre gondolhatunk, pl. valamely emésztőenzim túlzott jelenlétére vagy éppen hiányára. Ez az elváltozás, vagy nevezhetjük génhibának is, öröklődésre hajlamos, ezért aztán jelentkezhet az utódoknál is.
 
 
© Minden jog fenntartva