Távgyógyítás

paramyxo vagy féreg

2010. 02. 23.
Kedves Doktor Úr ! Már többször kértem öntől tanácsot és a könyveit is olvasgatom. Nagyon sok problémát sikerült megoldanom segítségével, illetve sikerült szerintem megelőzni betegségeket. Most azonban kissé tanácstalan vagyok, mert a szokásos kúrák ellenére néhány galambom kissé tántorog és a többiek támadják. Van egy olyan ami sokszor leül a földre, mintha nem bírna menni. Az étvágyuk jó. Megcsináltam a féregtelenítést. Ronidazollal megelőző kezelés után, most az enrobioflox-al zártam. Közben Jolovitot itattam velük. Szeretnék oltani paramyxo ellen és később párosítani. Van egy hímem, ami külön van téve már négy hete, nagyon le van soványodva és a hasi része puffadt. Ő is megkapta az említett kúrát, étvágya is van, de nem akar hízni. Szeretném tanácsát kérni a fenti információk birtokában. Üdvözlettel: L.Sándor
* * *
A leírt tünetek alapján ez akár paramyxo is lehet, főleg, hogy még nem kaptak ellene védőoltást. (Legalábbis mostanában.) Az, hogy gubbaszt, tántorog, leül, a kokcídiózis felé mutathat, de ennek ellentmond az étvágy. Viszont az étvágy miatt szintén lehet paramyxo.
Lehet esetleg még férgesség is, bár féregtelenítés történt. Talán szerencsés lenne megismételni a féreghajtást, most egy másféle szerrel, mert az étvágy és a soványság egyidejű jelenléte erősen mutathat ebbe az irányba is. A galandférgesség viszonylag ritka galambokban, de a puffadt has, a soványság és mindemellett az étvágy jellemző tünetei lehetnek.
Javasolt széles hatású féreghajtó, pl. Ascapilla vagy Albendanin alkalmazása, és az állomány mielőbbi oltása paramyxo ellen. Talán jó lenne, ha egy azonnali vakcinázást alkalmaznánk itatásos paramyxo (baromfipestis) vakcinával, és 2 hét múlva oltható az állomány.
Egy baktériumtenyésztés sem lenne haszontalan, mert igazából a paratífusz sem zárható ki teljesen, bár jelen esetben nem igazán valószínű.
 
 
© Minden jog fenntartva