Távgyógyítás

párosítás utáni betegség

2010. 02. 16.
Tisztelet Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni egy galamb egészségügyi problémámmal kapcsolatban. Van egy fiatal magyar fodros hímem, tavalyi madár. Párba állt, udvarolt, 4-5 nappal ezelőtt azt vettem észre, hogy nem tud repülni, csak a talajon sétál. Alig eszik, észrevehetően lefogyott. Mivel decemberben vettem Dabason, ki is volt állítva, nem voltam biztos benne, hogy mit kapott. A garat-képlet nem volt egyértelműen tiszta, ezért a Kliont megkapta 3 napon keresztül negyed szemet, bő vitaminos vízzel leöblítve. Gondoltam arra is, hogy repülés közben meghúzódhatott valamelyik izület, esetleg beüthette magát. Kapott Lincomycint 3 napig. Jelenleg: láttam odajönni az etetőhöz, itatóhoz, megvan talán benne az élet-ösztön, de nem repül még mindig. Kérem, szíveskedjék pár mondatban a leírt kórképről elmondani a véleményét! Üdvözlettel: Sz. Zoltán
* * *
Nem tudjuk a galamb egészségügyi előéletét, pl. azt sem, hogy volt-e oltva paratífusz ellen. A leírt tünetekből nehéz kiindulni, mivel elég kevés információt kapunk belőlük. Azonban a röpképtelenségből és a fogyásból feltételezhető, hogy a galamb szalmonella hordozó volt, és a párosítás okozta stressz miatt lobbant fel benne a paratífusz: a lappangó baktériumok felerősödtek, és - többek között - ízületgyulladást okoztak.
A klionos kezelés önmagában helyes, bár valószínűleg nincs kapcsolatban a problémával. A Lincomycin se igazából a szalmonellákat célozza meg, helyette jobb lett volna Linco-Spectin, mivel a spectinomicin hat igazából a szalmonellákra. (Elvileg.)
Azonban ezzel se lett volna elég az alkalmazott 3 napos kezelés, szalmonellák ellen legalább egy hetes kezelés kell, de inkább hosszabb.
Én javasolnám olyan antibiotikum itatását, amelyik hatásos a paratífusz ellen. Legjobb lenne persze bélsármintából baktériumtenyésztést és rezisztenciavizsgálatot végezni és ez alapján kezelni. Ha ez nem lehetséges, akkor amoxicillint javasolnék, 10-14 napos itatással. Ez általában jó szalmonellák ellen, és nyugodtan adható tenyészidőszakban is.
Fontos, hogy a paratífuszos galambokat rendesen kikezeljük, ellenkező esetben maradandó károsodásokat okozhat bennük a szalmonella, amely sokszor lehet oka későbbi terméketlenségnek.
 
 
© Minden jog fenntartva