Távgyógyítás

tollhullás

2010. 02. 01.
Tisztelt doktor úr! Az ön honlapján lehetőség van a távgyógyításra, szeretném kérni amennyiben lehetséges a segítségét. Nem régóta tartok,( 2009 májusa )gyémántgalambot. Nálam született 3 fióka, télen kalitkában vannak tartva. A fiókák 6-8 hónaposak, a probléma amiért írok, az egyik fiókánál jelentkezett egy hete kb. a hátáról kihullott a tolla, vagy magának tépi, vagy a kanári tojó.
Megfigyelésem alapján magától hullik neki. A csupasz hátán nem látható elszíneződés, vagy élősködő. Pár napja külön kalitkába helyeztem szorosan a többi galamb mellé, majd észrevettem a tollhullást egy másik fiókánál is. Az etetésük előre kapható magkeverékekkel történik, kiegészítve reszelt répával. almával. A viselkedésük talán annyiban változott, hogy éjjel sűrűn verdesnek a kalitkában, másban nem tapasztaltam változást. Kérném a segítségét, tanácsát előre is köszönöm, tisztelettel D. Bora.
*
A leírtak alapján valamilyen külső élősködő lesz a tettes, méghozzá olyan (is), amelyik éjszaka támad. Ismerünk ilyen parazitákat, ilyenek például a vérszívó tetvek. Ezek általában nem okoznak tollhullást, azonban könnyen lehet, hogy más paraziták is jelen vannak, pl. tollcséve atkák vagy a bőr alatt élősködő rühatkák.
Kezelésként javasolt a madarakat ivermectin tartalmú cseppel kezelni, bőrre cseppentve. Fontos, hogy tapasztalatok szerint ez a kezelés önmagában nem mindig hoz eredményt, ezért kombinálni kell más szerekkel illetve módszerekkel. Ilyen lehet a Neostomosan (5 ml egy liter vízbe) vagy Insecticid oldatban (10 ml egy liter vízbe)való fürösztés. Ügyeljünk arra, hogy a fürösztés és a csepegtetés között legalább 2 nap elteljen.
Kiegészítő kezelésként többszörösen jó hatású az Ekodiár oldat folyamatos, több héten át való mindennapos itatása. Adagja 1 ml 2 liter vízbe, vagy egy csepp egy deci vízbe. A készítmény hatóanyagai egyrészt erősítik a madarak immunrendszerét, másrészt illóolajaikat hosszú távon nem tudják elviselni az ízeltlábú élősködők.
Ne feledkezzünk meg a kalitkákról se, mert az élősködők egy része ott él megbújva, nem mindig a galambon található. A lakóhelyüket erős Neostomosan-os (10 ml egy liter vízbe) oldattal kell kimosni takarítás után, és/vagy tömény Insecticiddel lepermetezni. Jó hatású az élősködők ellen, ha a galambok fészkébe dohányszárat teszünk. Akár ezt is meg lehet próbálni kalitkában tartott madarak esetében is.
 
 
© Minden jog fenntartva