Távgyógyítás

paratífusz oltás

2010. 02. 02.
Tisztelt Doktor Úr!
Húsgalamb állományunkban paratífusz jelei mutatkoznak, néhány egyed lógatja a szárnyát vagy sántít. Chevivac-S vakcinát vásároltam ennek kezelésére és mihamarabbi oltásukat tervezem. Hány fokban nem javasolt már oltani? Lehetséges-e a már sántító, lógó-szárnyú egyedek oltása is? Várom mihamarabbi válaszát és remélem most megvásárolt könyve sok hasonló hasznos tanáccsal szolgál majd. Köszönettel, Cs. Sándor
*
A paratífusz oltással kapcsolatban fokozottan érvényes az, hogy túl hidegben nem ajánlatos oltani. Ha a kinti hőmérséklet napközben sem emelkedik mínusz 5 fok fölé, inkább ne oltsunk.
A már sántító, tehát tüneteket mutató egyedeket nem szabad oltani, se ebben az esetben a többieket sem, mert valószínűleg az állomány nagy része hordozó. Ilyenkor mindenképpen előkezelés szükséges, amoxicillinnel vagy enrofloxacinnal, vagy még inkább előzetes rezisztenciavizsgálattal megállapított antibiotikummal. Ez a kezelés legalább 7-8 napig tartson, esetleg, ha nagy a baj, 10-14 napig. Ezalatt az idő alatt adjunk vitaminokat is, majd utána probiotikumot. Az antibiotikumos kezelést követően 4 nap szünetet kell tartani, majd utána lehet oltani. Az se baj, ha időközben immunerősítőket, gyógyteákat itatunk az állománnyal.
 
 
© Minden jog fenntartva