Távgyógyítás

ornitózis- vagy valami más?

2009. 03. 31.
Budapesti bíbic keringő galambot tenyésztek közel 10 éve. Az idei párosítás rendben lezajlott, majd letojtak a tojók. A tojások közel 50%-a üres lett, a kikelt fiókok fele elpusztult (40 párból csak 20-nak lett fias a tojása, a fias tojásokból a fiókok kikeltek, de mindegyik fészekaljban az egyik kb. 10 napos korában elpusztult). A megmaradt fiatalok mindegyike szörcsög, ugyanakkor szemgyulladás, hasmenés nincsen, a megszokott ütemben fejlődnek. A tenyészpárok eddig eredményesen szaporodtak, a záp tojások nagyon ritkák voltak, ezek a galambok semmiféle tünetet nem produkálnak. A kérdésem az, hogy lehet-e Ornithosis? Ha igen, akkor adhatok-e a költőpárok vizébe Doxyvit-et? A fiatalok még a fészekben vannak, még kb. 2 hétig a szülők fogják etetni őket.
*
Amennyire az adatok alapján meg lehet ítélni, kevés annak a valószínűsége, hogy ez ornitózis lenne.
Az ornitózisra jellemző, hogy szemgyulladás lép fel az egyik szemen legalább néhány egyednél, haragoszöld hasmenés is jelentkezik, és légzőszervi tünetek is gyakran megfigyelhetők. Viszont nem jellemző rá a tojások terméketlensége és a kikelt fiókák életképtelensége.
A fentiek alapján inkább paratífuszra gondolhatnánk, vagy önmagában, vagy egy kis trichomonasszal kísérve. A trichomonasz is felelős lehet a fiatalkori elhullásokért, ha túlzottan nagy mennyiségben tartalmazza a kórokozókat a szülők begyteje. Hozzáteszem, akkor is okozhat akár tömeges elhullásokat is a tricho, ha egyébként nem túl sok van belőle a begytejben, de a fiatalok általános állapota gyenge - például egy paratífuszos fertőzöttség miatt. Ha gyengék a fiatalok, akkor még a begytejben lévő normális mennyiségű tricho is soknak számít nekik, és sokszor az utolsó szöget jelenti a koporsóban.
Nem ismerjük az állomány előéletét, csak azt, hogy eddig nem volt velük ilyen baj. Ha viszont a tavalyi évben új egyedek kerültek be a dúcba, akkor az igencsak megint a paratífusz irányába mutat. Az új egyedek új szalmonella törzseket hoztak magukkal, amelyek a régebben ott élő, addig egészséges és jól szaporodó tenyészgalambokba kerülve elindították a rájuk jellemző folyamatot, amelyek többek között terméketlenséghez és kelésgyengeséghez vezettek.
Pontos diagnózist csak boncolás illetve kiegészítő vizsgálatok után lehetne mondani. HA ez tényleg paratífusz, akkor én inkább amoxicillines kezelést javasolnék 10-14 napon keresztül az egész állománynak, és a tricho jelenlététől és súlyosságától függően, előtte vagy utána 3 napos ronidazol vagy metronidazol kúrát. Természetesen vitaminok, immunerősítők és probiotikumok mellett.
 
 
© Minden jog fenntartva