Távgyógyítás

Túl savanyú!

2009. 03. 15.
Minden nap adok a galambjaimnak almaecetet, az előírt 1%-os oldatban, azaz egy liter vízhez 10 ml-t teszek. De valaki azt mondta, hogy az almaecet terméketlenséget okozhat. Igaz ez? Másik kérdésem, hogy miért van az, hogy ha valami miatt ki kell hagynom 1-2 napot az almaecettel, akkor a galambok, ha újra kapják, az első nap alig isznak és nagyon rázzák a fejüket, de aztán a második naptól már isznak. Addigra megszokják?
* * *
Hát, szerintem inkább „beletörődnek”, mint megszokják, de főleg addigra már annyira szomjasak, hogy kénytelenek meginni. Ezt az adagolást mindenképpen eltúlzottnak tartom. Túl sok is, meg túl gyakori is. Szerintem hetente 1-2 alkalommal elég adni az almaecete, és akkor is 3-5 ml-nél nem kell többet adni egy liter vízhez. (5%-os ecetről van szó.) Nagyon nagy, tartós melegben emelni lehet az adagolás gyakoriságát, de akkor sem célszerű 5 ml fölé menni.
Igen, a túlzott ecetadagolás bizony okozhat szaporodási zavarokat. A túl sok ecet elsavasítja a szervezetet, és bár bizonyosan véd a szalmonella és kóli baktériumok ellen, zavart okozhat pl. az ásványianyag-forgalomban. Elsősorban a kalciumra kell itt gondolnunk, aminek hiányában hamar tojáshéjképzési zavarok keletkezhetnek, súlyosabb esetben pedig teljes tojáshiány is felléphet. De az összes többi elem és mikroelem anyagcseréjében is jelentkezhetnek problémák, ami kihathat a vedlésre, a teljesítményre, az immunrendszerre stb.
Lehetséges, hogy pl. a nagyüzemi húscsirke-termelésnél indokolt az almaecet 1%-os adagolása, de ott 6 hét alatt (!) hizlalják vagy inkább fújják fel a csirkéket 2 kg-os súlyra, hihetetlenül intenzív, természetellenes körülmények között és mindenféle egyéb kiegészítők árnyékában. Ott nyilván nem fog szaporodási zavarokat okozni az almaecet ebben a mennyiségben sem, mert szegény csirkék a közelébe sem érhetnek az ivarérettségüknek. (Arról nem beszélve, hogy igen nagy részük a 6 hetes kort sem éri meg, ami ilyen körülmények között nem csoda.)
Száz szónak is egy a vége, a galambtenyésztésben tartózkodjunk az extrém dolgoktól, így az almaecetet is csak szerényen adagoljuk. Figyeljük a galambjainkat, mert ha túllövünk a célon, ők úgyis azonnal jelzik.
 
 
© Minden jog fenntartva