Távgyógyítás

Hasmenés a tenyészidőszakban

2009. 03. 14.
Tisztelt Doktor Úr! Galambjaim egészségi állapotával nem vagyok megelégedve. Október végén oltottam PARAMIXO ellen. Január végén PARATIFUSZ ellen, előtte 14 napos ENROBIOFLOXOS kúrát csináltam, ezt 5 nap probiotikumos kezelés követte. Majd különböző vitaminokat kapnak minden héten 1-2 alkalommal és heti egyszer probiotikumot. Féregtelenítésre DRH-IVERMECITIN 0,1 % cseppet használok külsőleg, belsőleg egyaránt. Párosítás környékén, tojásrakás után is híg a székletük, néhány egyednél bűzös, barna a bélsár és néhány tojás külseje sem teljesen sima, hanem kis pontszerű felrakódások tapinthatók és láthatók. A tojások nagy része fias, ezért nagy bajra nem számítok mégsem vagyok teljesen nyugodt. A bélsár már tavaly sem volt tökéletes, pedig hasonló oltási és vitaminozási módszert alkalmaztam. A takarmány tiszta a vízben tudok már csak kételkedni, ezért hypot rakok bele, de nem régóta. Még a takarításra kitérnék. 2 naponta takarítok és szoktam nagytakarítást is végezni fertőtlenítéssel vagy pörzsöléssel összekötve. Ezen leírtak alapján szeretném tanácsát, segítségét kérni! Válaszát előre is köszönöm!
Én nem csak a tiszta vízben tudnék kételkedni, mert a fent leírt kezelésekből hiányzik a trichomonasz és a kokcídiózis elleni kezelés, valamint a féregtelenítés is kissé egysíkú.
A barna, bűzös bélsarat könnyen lehet a kokcídiózis számlájára írni, különösen, hogy a párosítás-tojásrakás környékén történik. A párosítás stresszt okoz, és ilyenkor az egyébként kis számban jelen lévő kokcídiumok felszaporodhatnak, barnás, bűzös, olykor habos hasmenést okozva. Ha trichomonasz is társul ehhez a háttérben, akkor a hasmenés súlyosabb, hosszabban tartó, és esetleg nehezebben mozdul a kokcídiózis elleni szerekre is.
Dicséretes a kétféle védőoltás elvégzése, de én a sorrendjükön változtatnék, előbb oltanék paratífusz, és később paramyxo ellen. Nem csak azért, mert a tojások termékenységére negatív hatással lehet a tenyészidőszakhoz közeli paratífusz oltás, hanem mert ez az „erősebb” oltás, vagyis az állományt jobban és hosszabb távon megviseli. Azaz, közrejátszhat abban is, hogy a kokcídiumok a tenyészidőszak környékén fellángolnak.
A tojáshéj hibák utalhatnak hiányos kalciumellátásra, fentiekből nem derül ki, hogy elegendő ásványi anyagot kapnak-e a galambok a tenyészidőszakban. De utalhatnak éppúgy a kokcídiózis jelenlétére is. A kokcídiumok okozta bélgyulladás ugyanis felszívódási zavarokkal jár, ami gyorsan kalciumhiány kialakulásához vezethet a nagy kalciumigényű időszakokban.

Összefoglalva, röviden néhány tanács:
- almaecet rendszeres itatása, hetente 1-2-szer, ez segít megelőzni a hasmenést is
- a probiotikumot hetente többször is lehetne adni, különösen stresszes időszakokban
- a párosítás előtt két héttel 5 napos kezelés Trisulmix-szal vagy 2x2 napos kezelés Baycox-szal
- lehet, hogy trichomonasz ellen se ártana kezelni, akár a költés alatt is
- évente legalább 1-2-szer szélesebb hatású féreghajtó, pl. Albendanin használata
- a párosítás előtt és alatt a vitaminok adagját kissé emelhetjük, annál is inkább, mivel a tavaszi fáradtság a galambokat sem kerüli el
 
 
© Minden jog fenntartva