Távgyógyítás

Éves kezelési terv - Március

2009. 03. 01.
Márciusi teendők
Úgy látszik, bármennyire is szerettem volna elkerülni ezt a témát, nem fog sikerülni. Olyan sokan érdeklődnek ebben az ügyben, hogy úgy döntöttem, megpróbálok feltenni a honlapomra egy éves kezelési terv mintát.
Hogy miért csak megpróbálok? Őszintén szólva, egyáltalán nem egyszerű a dolog. Gondoljuk csak meg, mi lenne akkor, ha ezután minden autót, kortól és típustól függetlenül mindig egyféleképpen, egy séma alapján szervizelnének, függetlenül attól, hány éves, milyen motor van benne, mire használják, és főleg, hogy éppen mi a baja.
A galambtartásban is, nem létezik két egyforma állomány, mint ahogy két egyforma dúc sem.
Eltérőek a létszámok, a dúcnagyságok, a mikroklíma, az állománysűrűség, a tartási mód, a takarmányok stb. Ami nagyon fontos, eltérőek az állományok előéletei, vagyis hogy milyen betegségekben szenvedtek tavaly vagy pár hónappal ezelőtt, vagy szenvednek éppen most.
A legprecízebben eltervezett terv is borul, ha beüt valami nem várt baj vagy betegség. Eltérőek maguk a galambfajták is, röp-, posta-, dísz-, hús stb. galambok, és, ami az egyik legnagyobb nehézséget okozza egy ilyen „mindenre jó” sémánál, nagyban eltérőek a párosítási időpontok és módszerek is. Van, aki már decemberben párosít, van, aki januárban, van, aki csak márciusban vagy éppen áprilisban.
Aki azt várja, hogy egy ilyen séma, akár a bölcsek köve, megoldást hoz miden bajára, az bizonyára csalódni fog benne, mint ahogy a bölcsek kövét sem sikerült még felmutatni senkinek.
Az itt közreadott éves kezelési tervben nem teszünk különbséget fajták és hasznosítási típusok között, kizárólag az egészségügyi kérdésekre koncentrálunk. Természetesen, néhány jellemző, de fontos eltérésre kitérünk, pl. a postagalambok versenyszezon alatti megelőző kezelésére.

Tehát, közreadok egy sémát, vagy inkább csak vázát egy sémának, amelyhez mindenki hozzáigazíthatja a saját adottságait. Hogy mi mindent kell figyelembe vennie, az a „Galambok gazdaságos gyógykezelése” című könyvemben részletesen szerepel.
Még egy fontos megjegyzés. Az itt leírtak csak irányadók, felelősséget semmilyen formában nem vállalunk értük - ezen túlmenően mindenki a saját állatorvosával egyeztesse és vigye véghez a galambok rendszeres és eseti (gyógyszeres) kezelését.
* * *
* *
*
Általános tanácsok, elvek
- Mindig a megelőzésre törekedjünk! Sokkal olcsóbb, biztosabb és hatékonyabb, mint az utólagos gyógykezelés.
- A járványvédelem betartása egész éven keresztül az egyik legfontosabb dolog. Ezen áll vagy bukik az egész kezelési terv, és természetesen a sikerességünk is.
- Másik igen fontos kérdés a túlzsúfoltság elkerülése. A túlzsúfolt dúccal csak a kiadás, a betegség, a gond van. Ajánlott sűrűség 2, maximum 3 db galamb per légköbméter!
- A kezelési terv csak egy terv, ne ragaszkodjunk hozzá mindenáron. Ha szükséges, módosítsunk rajta.
- Vezessünk állománynaplót! Írjunk bele minden kezelést, intézkedést, és ezek eredményességét (vagy eredménytelenségét) is. Nagyon hasznos útmutató lesz jövőre!!!
* * *
Ezt az éves kezelési tervet március 1-i párosításhoz készítettük. Ha valaki más időpontban párosít, a javasolt kezelési időpontokat aszerint módosítsa.

Márciusban javasolt teendők
A párosítás és a költés alatt elsődleges szempont, hogy a dúc egészében, és az egyes fészkekben megfelelő mikroklímát és nyugodt környezetet biztosítsunk a galamboknak.
A fertőző betegségek elleni védelmen már túl kell, hogy legyünk. Ha valami kezelés elmaradt és mindenképpen szükséges pótolni, akkor a kezeléseket a költés idejére időzítsük. Ha a trichomonasszal gondunk volt az előző évben, de valami okból nem kezeltünk ellene a párosítás előtt, akkor ezt most feltétlenül tegyük meg, ronidazol vagy metronidazol hatóanyagokkal.
Ebben az időszakban az ásványi anyagok közül a kalciumnak van a legnagyobb jelentősége, pontosabban a kalcium hiánya alakul ki a leghamarabb ilyenkor. Hiányában tojáshéjhibák jelentkezhetnek, súlyos esetben kevés lesz a tojás. A tojók csontrendszere legyengül, mivel onnan pótolják a tojáshéjhoz és a begytejhez szükséges kalciumot. Így mozgás-zavar, súlyos esetben bénulásos tünetek jelentkezhetnek a tojóknál, és a fiókák fejlődése is zavart szenvedhet.
Fontos a külső parazitamentesség. Ha a fészekben és környékén, és/vagy a galambokon élősködők vannak, az zavarja őket, és a gyakori fészekelhagyás a tojásban lévő embrió pusztulását okozhatja. Arra azonban ügyeljünk, hogy ilyenkor ne használjunk erős szagú szereket, mert a szülők végleg otthagyhatják a fészket.
A fészektál és a fészek anyaga olyan legyen, ami megelőzi a fiókák lábszétcsúszását.
A párosítás, a tojásképzés és a begytejképzés idején igen fontos a szülők megfelelő ellátása ásványi anyagokkal, vitaminokkal, és teljes értékű táplálékkal. Ezek szükségesek ahhoz, hogy egyrészt egészséges embrió fejlődjön a tojásban, másrészt a tojás minél nagyobb arányban tartalmazzon olyan védőanyagokat, amelyek majd a kikelt fiókát védik az élet első heteiben a fertőző betegségektől.
Ügyeljünk arra, hogy a fészkek mikroklímája ne legyen se túl nedves, se túl száraz. A nedves fészekben szinte biztosan meg fog fertőződni valamilyen kórokozóval a pár napos galamb, a túl száraz környezetben meg ki se tud kelni, vagy a kelés közben pusztul el, mivel ilyenkor a tojás héja annyira keménnyé válhat, hogy meghaladja a fióka erejét a feltörése.
Ha az üres tojások vagy az életképtelen fiókák száma meghalad egy bizonyos mennyiséget (általában ez 5%), akkor valami hiba van a nevelési időszak vagy az erre való felkészítés körül. Ilyenkor a befulladt tojások vizsgálata sokat segíthet, hiszen egy tojást hasonlóan fel lehet boncolni, mint egy elhullott madarat. Ha nagy a fiókák megbetegedési-elhullási aránya, minél hamarabb vigyük szakértő állatorvoshoz a példányokat, ne vaktában kezdjünk el lövöldözni a különböző gyógyszerekkel, mert ha mellélövünk, nagyobb bajt csinálhatunk, mint amekkora volt. A tenyészidőszak előtt és/vagy alatt tartózkodni kell bizonyos gyógyszerektől (pl. enrofloxacin, streptomicin, gentamicin, dimetridazol, ivermectin), ezért csak olyan szereket alkalmazzunk, amelyről biztosan tudjuk, hogy ártalmatlanok. Ha pedig valami okból mégis alkalmaznunk kellene ezek szerek egyikét, akkor mindig nagyon gondosan mérlegelni kell azt, hogy a kezelés végrehajtásával vagy elhagyásával, elhalasztásával érünk-e el nagyobb sikert, vagy kerülünk el nagyobb veszteséget.
*
Mivel a tenyészidőszak témája óriási, nem vállalkozhatok rá, hogy itt minden részletére, még csak említési szinten is, kitérjek. Ám, ha valakinek konkrét kérdése van ezzel kapcsolatban, természetesen megírhatja, és a választ felteszem erre a honlapra. A kérdéseket a
galamb@galambdoktor.hu
címre lehet elküldeni.
 
 
© Minden jog fenntartva