Távgyógyítás

Paratífusz elleni éves védelem

2009.02.18.
Tisztelt Doktor Úr! Díszgalambász vagyok, a galambjaimat 4 havonta Baytrillal kezeltem paratífusz ellen, betartva a szokásos 10 napot. Kezelést követően vitaminokat, Entrobac-ot adtam nekik. Vedlési időszakban az előző kezelés ellenére mégis jelentkezett egyik galambomon a paratífusz tünete, a szárnyizület duzzanat. A galamb el lett különítve a többitől, utána az egész állományt leitattam Parastoppal, betartva az utókezelés szabályait. A kezelés után 2 héttel jelentkezett kettő galambnál ugyanígy a szárnyizületi és még kettő galambnál lábizületi duzzanat. Ezeket is külön tettem a többitől. Ezután nifuramycinnel kezeltem őket 21 napig, erre tünetmentességet mutattak.
Az lenne a kérdésem, mivel kellene őket kezelni egész évben, hogy a paratífusz elleni védettséget elérjem, és ne kelljen végig csinálni az előzőekben leírt hosszadalmas kezelést.
* * *
Semmi esetre se az a megoldás, hogy a galambokat „egész évben” antibiotikumokkal kezeljük paratífusz ellen. Ennek sok oka van, néhány már a kérdésből is kitűnik.
Az egyik az, hogy a Baytril, amely nemrég még az első számú antibiotikum volt a paratífusz ellen, kezdi elveszíteni a hatásosságát, pontosan azért, mert nyakra-főre használják. Ezt én is és sok kollégám is sokszor leírtuk és elmondtuk, mégsem hiszi el senki addig, ameddig saját maga nem tapasztalja. Bármilyen furcsa, minél gyakrabban használunk egy antibiotikumot, a baktériumok annál hamarabb szoknak hozzá, így a saját magunk állította csapdába sétálunk bele.
A másik fő ok az, hogyha a baktériumokra nem is hat az antibiotikum, attól még a galamb szervezetét prímán tönkreteheti, ez a tulajdonsága garantáltan nem fog csökkenni, sőt, minél többször kap egy egyed antibiotikumot, annál érzékenyebb lesz rá a szervezete. Köztudott, hogy a Baytrilt nem adjuk tenyészidőszak előtt és alatt, mert terméketlen tojásokat okoz. Az már kevésbé köztudott, hogy fiatal egyedeknek sem ajánlatos adni, mert porcképződési zavarokat okozhat. Márpedig nyilvánvalóan a röpgalambok egyik legfontosabb szerve az ízület és az ízületi porc. Ha a galambunk nem jön haza a versenyről, sok mindenre gondolunk, a héjától kezdve a mikrohullámú sugárzáson át az időjárási viszonyokig, arra véletlen se jut az eszünkbe, hogy esetleg a galamb szárnyízületei azért nem bírták a terhelést, mert növendék korában 2 hétig Baytrillal kezeltük az állományt.
A harmadik ok az, hogy az antibiotikum nem ad hosszú távú védelmet. Szerencsés esetben megtisztítja a szervezetet a szalmonelláktól, de ahogy távozik a szervezetből, vagyis a kezelést követő 1-2 nap múlva, a galamb máris védtelen a kórokozóktól, elvileg már harmadnap fertőződhet velük. Sőt, annál is inkább, mivel az antibiotikum a hasznos bélflórát is megritkította, ezért még ez a védelme se maradt meg a galambnak a támadók ellen.

Mi tehát a megoldás? Olyan védelem kialakítása, ami hosszú ideig, hónapokig vagy akár egy évig is eltart. Mai tudásunk szerint ez csak védőoltással érhető el, és csakis jó minőségű vakcinával, amit szakszerűen adnak be. A szakszerűségbe beletartozik az állomány megfelelő felkészítése az oltásra, és az oltási procedúra megfelelő végrehajtása. E témákkal kapcsolatban már bőven írtam e honlapon, ha a kedves olvasó a képernyője jobb oldalára tekint, ott láthatja őket címszavakban felsorolva.
 
 
© Minden jog fenntartva