Távgyógyítás

Éves kezelési terv - február

2009. 02. 03.
Februári teendők
Úgy látszik, bármennyire is szerettem volna elkerülni ezt a témát, nem fog sikerülni. Olyan sokan érdeklődnek ebben az ügyben, hogy úgy döntöttem, megpróbálok feltenni a honlapomra egy éves kezelési terv mintát.
Hogy miért csak megpróbálok? Őszintén szólva, egyáltalán nem egyszerű a dolog. Gondoljuk csak meg, mi lenne akkor, ha ezután minden autót, kortól és típustól függetlenül mindig egyféleképpen, egy séma alapján szervizelnének, függetlenül attól, hány éves, milyen motor van benne, mire használják, és főleg, hogy éppen mi a baja.
A galambtartásban is, nem létezik két egyforma állomány, mint ahogy két egyforma dúc sem. Eltérőek a létszámok, a dúcnagyságok, a mikroklíma, az állománysűrűség, a tartási mód, a takarmányok stb. Ami nagyon fontos, eltérőek az állományok előéletei, vagyis hogy milyen betegségekben szenvedtek tavaly vagy pár hónappal ezelőtt, vagy szenvednek éppen most.
A legprecízebben eltervezett terv is borul, ha beüt valami nem várt baj vagy betegség. Eltérőek maguk a galambfajták is, röp-, posta-, dísz-, hús stb. galambok, és, ami az egyik legnagyobb nehézséget okozza egy ilyen „mindenre jó” sémánál, nagyban eltérőek a párosítási időpontok és módszerek is. Van, aki már decemberben párosít, van, aki januárban, van, aki csak márciusban vagy éppen áprilisban.
Aki azt várja, hogy egy ilyen séma, akár a bölcsek köve, megoldást hoz miden bajára, az bizonyára csalódni fog benne, mint ahogy a bölcsek kövét sem sikerült még felmutatni senkinek.
Az itt közreadott éves kezelési tervben nem teszünk különbséget fajták és hasznosítási típusok között, kizárólag az egészségügyi kérdésekre koncentrálunk. Természetesen, néhány jellemző, de fontos eltérésre kitérünk, pl. a postagalambok versenyszezon alatti megelőző kezelésére.

Tehát, közreadok egy sémát, vagy inkább csak vázát egy sémának, amelyhez mindenki hozzáigazíthatja a saját adottságait. Hogy mi mindent kell figyelembe vennie, az a „Galambok gazdaságos gyógykezelése” című könyvemben részletesen szerepel.
Még egy fontos megjegyzés. Az itt leírtak csak irányadók, felelősséget semmilyen formában nem vállalunk értük - ezen túlmenően mindenki a saját állatorvosával egyeztesse és vigye véghez a galambok rendszeres és eseti (gyógyszeres) kezelését.
* * *
* *
*
Általános tanácsok, elvek
- Mindig a megelőzésre törekedjünk! Sokkal olcsóbb, biztosabb és hatékonyabb, mint az utólagos gyógykezelés.
- A járványvédelem betartása egész éven keresztül az egyik legfontosabb dolog. Ezen áll vagy bukik az egész kezelési terv, és természetesen a sikerességünk is.
- Másik igen fontos kérdés a túlzsúfoltság elkerülése. A túlzsúfolt dúccal csak a kiadás, a betegség, a gond van. Ajánlott sűrűség 2, maximum 3 db galamb per légköbméter!
- A kezelési terv csak egy terv, ne ragaszkodjunk hozzá mindenáron. Ha szükséges, módosítsunk rajta.
- Vezessünk állománynaplót! Írjunk bele minden kezelést, intézkedést, és ezek eredményességét (vagy eredménytelenségét) is. Nagyon hasznos útmutató lesz jövőre!!!
* * *
Ezt az éves kezelési tervet március 1-i párosításhoz készítettük. Ha valaki más időpontban párosít, a javasolt kezelési időpontokat aszerint módosítsa.

Februárban javasolt teendők
- Február legelején, vagyis egy hónappal a párosítás előtt végezzünk belső féreghajtást. Ilyenkor talán a legjobb az SH-Levamisol 2 grammos készítmény, amelyet vízben oldva itathatunk, egy alkalommal. Kihajtja a bélből az orsó- és a fonálférgeket, és nem elhanyagolhatóan, mellékhatásként kicsit „megpiszkálja” az immunrendszert, ami a párosítás előtt, és a tél végén, igencsak jól jöhet.
Használhatjuk a takarmányra keverhető Albendanint is, ez szélesebb hatású, mint a levamisol, de nincs immunerősítő hatása. Az ivermectin származékokkal, tekintettel a közelgő párosításra, ilyenkor már óvatosan kell bánni, belsőleg lehetőleg ne alkalmazzuk őket, vagy minél korábban, egészen a hónap elején.
- Nagyon fontos a külső parazitamentesítés is, erre viszont használhatunk ivermectint, a bőrre cseppentve. De elvileg jó az Insectisid spray is, ezt fújhatjuk a galambokra és a fészkekre, a környezetre is.
*
- Ha állományunkban szalmonella-hordozásra van gyanú, a párosítás előtt végezzünk tisztító kezelést, pl. amoxicillinnel, spectinomicinnel vagy neomicinnel. Célszerű a célzott, tehát baktériumtenyésztésen alapuló kezelés. Enrofloxacint ebben az időszakban már, ha nem muszáj, ne alkalmazzunk, mert negatívan befolyásolhatja az első tojások termékenységét.
A kezelést a párosítás előtt 20 nappal kezdődően, 10 napon át folytassuk.
A kezelés után mindenképpen adjunk jó minőségű probiotikumot, az se baj, ha többfélét, legalább 3-5 napig.

- Trichomonas, vagyis sárgagomb betegség ellen 3 napos kezelés javasolt a párosítás előtt. Ilyenkor semmi esetre se alkalmazzunk dimetridazolt! Leginkább ajánlott a ronidazol használata, ennek hiányában a metronidazol. 3 napig adjuk valamelyiket.
A tricho elleni kezelés nem feltétlenül szükséges. Csak akkor alkalmazzuk, ha az elmúlt idényben gondjaink voltak a trichoval. És ha ilyenkor kezelünk ellene, ne kezeljük túl az állományt, mert fontos, hogy egy kevés trichomonas maradjon a szülők begyében, mert a fiókákban csak így tud majd kialakulni a természetes immunitás a kórokozó ellen.
(Ha ez a kezelés szükséges, de valami oknál fogva nem tudjuk betenni a párosítás elé, akkor már csak a tojásrakás után, a költés alatt pótoljuk.)
*
- A tenyészidőszakban az összes galambot gondosan lássuk el vitaminokkal, különösen E-vitaminnal és karotinnal(!), ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, különösen szelénnel, és immunerősítőkkel, pl. gyógynövényteával. Az így kialakított magas fokú, a tojással átadott szikimmunitás a már kikelt fiókákat védi!
- Nagyon fontos a galambok kalciummal való ellátása, illetve „feltöltése”. A grittek kalciumtartalma változó, a zeolitban pedig kevés van belőle. Ilyenkor Kafocitot adjunk, ami a foszforellátást is biztosítja, vagy Kondifixet, vagy bármely más gyári, megbízható minőségű ásványi-anyag keveréket, vagy mindezek kombinációját. Azonban bármelyiket is adjuk, ha nem adtunk ezek mellé D-vitamint, nem csináltunk semmit. D-vitamin hiányában ugyanis a kalcium nem tud felszívódni a bélből, illetve elraktározódni a csontokban. A D-vitamint a legtöbb vitaminkeverék tartalmazza, de azért olvassuk el a címkét, hogy az általunk használtakban tényleg van-e.
- Hetente legalább egy, de inkább két alkalommal adjunk szelént és E-vitamint. (Amennyiben ezek nem szerepelnek a használt vitaminkészítményekben.) A szelént túl lehet adagolni, ezért hetente maximum 2-szer adjuk. Ha valami ok folytán a galambok nem kaptak szelént már jó ideje, akkor egy hetes folyamatos itatással pótoljuk a szervezetükben a szelént, majd álljunk át a heti 1-2 alkalomra.
- A tenyésztés eredményességére igen jó hatású a karotin. A tenyészidőszak előtt és alatt hetente egyszer olyan vitaminkészítményt használjunk, amiben karotin is van, pl. Jolovit.
*
- Ne felejtsünk el a párosítás előtt egy alapos nagytakarítást és fertőtlenítést végezni. Egy nagytakarítást a féreghajtás utáni napra is beiktathatunk, hogy a külvilágra került fertőző parazita-alakokat eltávolítsuk.
 
 
© Minden jog fenntartva