Távgyógyítás

Egy oltás nem oltás?

2009. 01. 28.
Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi két évben több galambot vásároltam idegen helyekről. Ezzel sajnos paratífuszos megbetegedések jelentek meg tavaly nyáron a dúcban. Öt napos Animoxos kezelés után Chevivac-s vakcinával oltottam be az összes galambomat. Ez volt az első alkalom, hogy paratífusz ellen védőoltást kaptak. Az ősz végén egy tíznapos Enrobiofloxos tisztítókezelést alkalmaztam. Az oltás után ez idáig nem volt problémám a galambokkal. Most viszont újabb paratífuszos megbetegedések jelentkeztek (szárnylógatás, sántaság) néhány egyednél. Egyébként a galambok hetente két nap Promotor L-t, két nap Laktifermet és két napig almaecetes vizet kapnak és hetente kétszer takarítom a galambházakat. Szeretném kérni a tanácsát mit tegyek a paratífuszos megbetegedések ellen.
A védőoltást egyébként tavaly júliusban kapták.
* * *
A fent leírtakban nem lehet hibát találni, galambász barátunk úgy kezelte és oltotta az állományát, ahogy kell. (Egy apró megjegyzés: nem árt, ha a rendszeres vitaminozáshoz használt készítményeket gyakran váltogatjuk, pl. hete egyszeri Promotor és egyszeri Vitaminas TT, illetve bármilyen hasonló multivitamin-nyomelem tartalmú készítmény.) A Chevivac-s jelenleg talán a legjobb paratífusz elleni vakcina, és jól volt alkalmazva előtte az Animoxos tisztító kezelés. (Feltéve, ha azt követően 4 - 5 napot vártak az oltással.)
Szóval, úgy tűnik, látszólag minden rendben volt, és a Chevivac-s, élőcsírás vakcina lévén, kb. egy éves védettséget ad.
Hogy miért jelentkeztek mégis az oltás után fél évvel paratífuszos tünetek? Nos, ennek két oka van.

Az egyik az, hogy az újonnan beszerzett galambok többféle helyről kerültek az állományba, és nyilván mindegyik hozta magával a saját szalmonella törzseit, amelyeket aztán „beadtak a közösbe”, vagyis a galambok sokféle baktériumtörzzsel fertőződtek meg az utóbbi időben, ami elősegíti a betegség fellángolását, illetve megnehezíti az ellene való védekezést.
A másik ok az, hogy az állomány életében először kapott védőoltást paratífusz ellen. Akinek van kutyája, jól tudja, ahogy a kölyköket kétszer, háromszor, akár négyszer is leoltják kéthetes időközökben életük 2-4. hónapjában, mert csak az ismételt oltásokkal lehet megfelelő védelmet kialakítani olyan szervezetben, amelyik még nem találkozott ezekkel a vakcinákkal. Később, a kutyák 1 éves kora fölött már teljesen elegendő az évenkénti egyszeri oltás a különböző kórokozók ellen.
Hasonló a helyzet a galambokkal is. Azok a galambok, amelyek még nem voltak oltva, egyetlen oltástól is felépítenek már ugyan valamekkora védelmet a betegség ellen, de ez a védelem az első oltás után még nem teljes szintű, ezért nem is tart egy évig.

Mi tehát a teendő? Természetesen az, hogy az életükben először oltott galambokat ismételten vakcinázzuk, amit legkorábban 2-3 héttel az első oltás után tehetünk meg, de ha ezt elmulasztottuk, később is, bármikor pótolhatjuk. Azokat a galambokat, amelyeket már fiatal korukban is megkapták az oltásokat, elegendő évente egyszer emlékeztető oltásban részesíteni. Természetesen ez betegségenként (paratífusz, paramyxo stb.) jelent évente egy oltást.
*
Megjegyzés
Az újonnan beszerzett galambokat célszerű úgy tekinteni, mint amelyek még nem kaptak védőoltást. Egyrészt azért, mert nem tudhatjuk biztosan, valóban kaptak-e, bármit is állít az előző tulaj, akár jó, akár rosszhiszeműen. Másrészt, új dúcba kerülve, új kórokozókkal találkoznak, ezért nem árt, ha (még a karanténban) többször is leoltjuk őket, így emelve meg immunrendszerük védekezőképességét.
 
 
© Minden jog fenntartva