Távgyógyítás

Két oltás egyben?

2009.01.18.
Szeretném a véleményét kérni, hogy a paratífusz és paramyxo ellen lehet-e egyszerre oltani?
* * *
Igen, ezt a kétféle vakcinát lehet egyszerre adni, de csak bizonyos feltételekkel. Azt azonban mindjárt hozzá kell tennem, hogy nem szabad őket egy fecskendőbe összeszívni, hanem külön fecskendőkkel, tehát két szúrással kell beadni, egymástól lehetőleg távol eső testrészekbe.
A kombinált oltóanyagok, tehát amikor egy üvegben többféle vakcina van, széles körben elterjedtek más állatok, pl. kutyák esetében. A galambászatban is léteznek, pl. közismert a paramyxo-herpes vakcina, amely kombinált oltóanyag. Gyakorlatilag, ha két külön, szimpla oltóanyagot egyidőben oltunk be egy galambba, tulajdonképpen kombinált oltást végzünk. Ám, mint fent említettem, nem szabad őket összeszívni és egy fecskendővel beadni, mert károsíthatják egymást, pl. kicsaphatják egymást a vivőanyagok. (A gyári kombonált vakcinákat természetesen eleve úgy gyártják, hogy abban a különféle vivő- és segédanyagok ne tehessenek kárt egymásban.)

A kombinált oltásnak, illetve a kombinált vakcináknak vannak előnyeik, és vannak hátrányaik is.
Előnyeik:
- időt nyerhetünk velük (Itt természetesen nem magának az oltásnak az idejére gondolok, hanem arra, hogy hamarabb lesz védett az állományunk egyszerre többféle betegség ellen.)
- fele annyiszor törjük végig az oltási procedúrával az állományt

Hátrányaik:
- egyszerre jobban megterhelik a szervezetet, mint az egyedi oltások
- a kialakuló immunitás szintje kisebb lesz
Ez utóbbi azonban kiküszöbölhető azzal, ha – ugyancsak kombinált formában – az oltást kb. 3 hét elteltével megismételjük. Ez különösen az első éves galambokra vonatkozik. A már többször oltott, idősebb galambokat elég, ha évente egyszer oltjuk paramyxo, illetve paratífusz ellen, és ezt a két oltást akár egyben is adhatjuk.

Fontos! Az a szabály, hogy vakcinázni csak egészséges, jó erőben és erős immunrendszerű egyedekből álló állományt szabad, különösen vonatkozik a kombinált vakcinákra, illetve oltásokra.
 
 
© Minden jog fenntartva