Távgyógyítás

papagájkór

2009. 01. 13.
Először is szeretnék gratulálni, mind a könyveihez, mind a honlapjához, nagyon hasznos, bár én papagájokkal foglalkozom.
A problémám az lenne hogy kb. 3 hete vettem észre egyik jákó papagájomon, hogy az egyik szemét nem tudja kinyitni és körülötte olyan csapzott a toll mintha könnyezne, és az orrából is valami váladék jön időnként és mintha fogyott is volna a madár, a széklete meg kemény de barna és mintha nem rendesen emésztené a magokat talán. Mikor én ezt az állatorvosomnak mondtam telefonon keresztül ő Tylosin+ 7 napos kezelést javasolt, utána természetesen Laktifermet 5 napon át. Ezután a tünetek megszűntek, de tegnap ismét azt láttam, hogy az orrából váladék jön és szuszog a madár, illetve sovány.
A kérdésem az volna, hogy ezek után én ma elkezdtem adni neki Doxyvitet almaecettel, e mellé milyen vitaminokat és mennyire sűrűn (minden nap míg a gyógyszert kapja) adjak neki? Én a HEMA készítményeket használom, abból melyeket javasolja erre az esetre?
* * *
A leírtak, tehát a tünetek és a kórlefolyás elég jellegzetes ahhoz, hogy kimondjuk: itt bizony a Chlamydiák okozta betegséggel, a psittacosis-sal állunk szemben, amit galambászként ornitózisként ismerünk. A Chlamydiák előszeretettel betegítik meg a papagájféléket, az általuk okozott betegség hétköznapi neve - papagájkór - is innen ered.
A Tylosin+ jó ötlet volt a kezelésre, mivel tylan és chlortetraciklin van benne, azonban a kezelési idő túlságosan is rövid volt, amit a betegség kiújulása is bizonyít. Hét napos kezelés a Chlamydiák esetében csupán arra elég, hogy a tüneteket visszaszorítsa, de a kórokozóktól nem fog a szervezet megszabadulni. Azok, megritkulva ugyan, de ott maradnak, és csak idő kérdése, hogy a betegség mikor lángol fel ismét.

Ornitózisnál a megfelelő antibiotikummal (elsősorban a tetraciklinek jönek szóba, pl. chlortetraciklin, oxytetraciklin, doxiciklin) legalább 30 napos, megszakítás nélküli kezelést kell folytatni, és az sem árt, ha 1 hét szünet után még ráitatunk 5-7 napig. A Doxyvit jó választás, és almaecettel még jobb, mivel a savas közeg megkönnyíti a doxiciklin felszívódását a bélből.
A HEMA készítményeket én is használom és nagy sikerrel forgalmazzuk is, mert jó minőségű, a legtöbbször természetes alapanyagú, ráadásul igen kedvező árú termékek. Ebben az esetben a Liver Columba és az Ekovit forte itatását javasolnám a hosszú antibiotikumos kezelés alatt, méghozzá úgy, hogy a készítményeket felváltva, minden másnap adjuk az előírt mennyiségben. Tehát mondjuk Liver Columba itatás ma, holnap szünet, holnapután Ekovit forte, másnap szünet, majd megint Liver Columba és így tovább. A Liver Columba segíti és védi a májat, amely a hosszú gyógyszeres kezelés miatt igencsak le van terhelve, az Ekovit forte pedig az immunrendszer erősítésével segít leküzdeni a fertőzést.
 
 
© Minden jog fenntartva