Távgyógyítás

paratífusz megelőzése

2009.01.09.
Köszönöm válaszát. Közvetlenül a Lincos kezelés után ráoltottam paramyxo elleni oltással, és segített. (a megjegyzés erre vonatkozik) Több galamb nem betegedett meg, és néhány megbetegedett példány is helyre jött. Volt viszont úgy 5-6 madár amin nem segített, így azoktól megszabadultam. Annyit tanultam az esetből, hogy a fiatalokat közvetlenül leválasztás után oltani fogom paramyxo ellen.

Nálunk nem nagyon használják a paratyphus elleni védőoltást. Evvel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy ha évente 2-szer kezelem Nifuramycin-nel a galambokat, ez képes-e megakadályozni a paratyphuszos megbetegedést?
***
Először is örülök, hogy a „tűzbe oltás” (most is) segített.
Sajnos, magára a kérdésre negatív választ kell, hogy adjak. Éves kétszeri kezelés nifuramycinnel vagy akármilyen más antibiotikummal vagy ahhoz hasonló anyaggal nem képes megelőzni a paratífuszos megbetegedést. Erre még a havi kétszeri kezelés sem lenne képes, ezzel is csak a galambok máját és egyéb szerveit tennénk tönkre.
A legbiztosabb védelmet a védőoltás adja, mert ez aktívan véd egy éven keresztül, egyfolytában. Pontosabban, nem is az oltás védi a galambot, hanem az oltás által „felturbózott” immunrendszere, hogy egy nem egészen ide való, de találó szóval éljek. Az immunrendszer természetesen egész éven át „kéznél van”, így bármikor is történik a szalmonellás fertőzés, elvileg képes azt leküzdeni.
Ezzel szemben, egy antibiotikumos vagy más kemoterápiás kezelés csak akkor és addig hat, amíg a gyógyszer jelen van a szervezetben. Miután abbahagyjuk a kezelést, a gyógyszer néhány órán belül kiürül a szervezetből, vagy legalábbis jelen lévő mennyisége a hatásos szint alá süllyed. Ilyenkor már nem védi a galambot, így elvileg már a következő napon bekövetkező fertőzés megbetegítheti a madarat. Sőt, annál is inkább, mivel az antibiotikum általában a hasznos bélbaktériumokat is megöli vagy megritkítja, így még ez a védelme sem marad a galambnak a bélcsatornába kerülő szalmonellák ellen.

Más kérdés, hogy évente egy-két alkalommal szokás úgynevezett tisztító kezelést végezni antibiotikummal, amit megelőző kezelésnek is tekinthetünk. Ilyen pl. a párosítás előtt végzett kezelés. Ezzel azonban nem tudunk tartós védelmet kialakítani a galambban, nem aktiváljuk vele az immunrendszerét, csupán a már jelen lévő, a bélcsatornában bujkáló szalmonelláktól szeretnénk így megszabadulni, nehogy a tenyészidőszakban hirtelen felszaporodjanak és bajt okozzanak.
 
 
© Minden jog fenntartva