Távgyógyítás

folyékony Klion (?)

2009. 01. 05.
Galambjaimat sárgagomb betegség elleni megelőző kezelésben szeretném részesíteni, nevezetesen folyékony Klionnal. Kérdésem, hogy a folyékony Kliont milyen dózisban kell alkalmazni?
A kérdező vélhetőleg a „Klion 0,5% infúzió”-ra gondolt. Ez valóban létező embergyógyászati készítmény, hatóanyaga azonos a Klion tablettáéval, amely tabletta galambász körökben igen szélesen ismert és elterjedt gyógyszer.
Azonban, aki jártas a gyógyszertanban, az jól tudja, hogy a hatóanyag közel sem minden. Sokszor legalább olyan fontosak, sőt, gyakran fontosabbak a készítményben lévő vivő-, stabilizáló- és védőanyagok, amelyek „munkája” nélkül maga a hatóanyag tönkremenne a szervezetben, vagy nem tudna felszívódni, működni. Érdekes módon, az embergyógyszerek és az állatgyógyszerek hatóanyagai a legtöbbször megegyeznek egymással, viszont a segédanyagokban – az eltérő szervezeti adottságok, pl. a különböző gyomorkémhatás vagy a nagyban eltérő emésztőrendszer miatt – sokszor lényeges, megkerülhetetlen különbségek kell, hogy legyenek.

Sajnos, azon kívül, hogy kiszámoltam, hogy az infúzióból - hatóanyagtartalmát tekintve - 50 ml, azaz fél deciliter felel meg egy szem Klion tablettának (viszont az ára a sokszorosa a tablettáénak), nem sok mindenben tudok segíteni. Nem ismerem ugyanis a készítmény egyéb összetevőit, így a vivőanyagát sem, azt a szert, amely a vízben egyébként oldhatatlan metronidazolt (ez a Klion hatóanyaga) infúziós oldatban tartja. Ezért nyilván azt sem tudom megmondani, hogy a galamb emésztőrendszerében esetleg mennyire megy tönkre a gyógyszer vagy egyáltalán mennyire képes onnan felszívódni. „Mellesleg” azt sem tudom, és gondolom, ezt senki nem vizsgálta, a humán gyógyszergyár egészen biztosan nem, hogy a készítmény mennyire káros egy galamb emésztőrendszerére, bélflórájára, májára stb. nézve.
A készítmény infúzió, azaz közvetlenül a vérrendszerbe juttatandó anyag, így nem szájon át való alkalmazásra készült. Persze, nincs kizárva, hogy a Klion infúzió szájon át is alkalmazható, hiszen léteznek olyan infúziók és injekciók (pl. glükóz infúzió, Calcimusc injekció, egyes B-vitamin injekciós készítmények stb.), amelyek szájon át is adhatóak, még ha esetleg kevésbé is hasznosulnak így, mit eredeti alkalmazásukban. Azt viszont konkrétan nem tudom megmondani, mivel nem ismerem a készítmény vivő-, segéd- és stabilizáló anyagait, hogy hogyan fog viselkedni a Klion 0,5% infúzió, miután megitta a galamb.

Általánosságban hadd szabadjon annyit javasolni, hogy galambjainknak, ha csak lehet, állatgyógyszereket, természetesen ezen belül is elsősorban galambgyógyszereket adjunk. Egyéb készítményekhez csak akkor forduljunk, ha nincs más választásunk, illetve, ha jól ismert, sőt, közismert, bevált (humán) szerekről van szó.
 
 
© Minden jog fenntartva