Távgyógyítás

Paramyxo, paratífusz - vagy egészen más?

2008. 12. 09.
Egy tanulságos levélváltás és egy még tanulságosabb boncolás

Tisztelt Doktor Úr! Galambállományom kb. 1000 db, és fellépett egy olyan betegség az ez évi fiatalok dúcaiban, amit nem igazán tudok kezelni. Az állományom öreg galambjai, kb. 400 db, több komponensű védőoltást kaptak; összesen 2 db hullott el. Az ez évi fiatalok csak paramyxo vírus ellen lettek leitatva. Az itatás kb. 2 héttel ezelőtt történt, pár nappal később 1-2 db-on jelentkeztek a tipikus paramyxo tünetek, de ezek nem hullottak el, bár a többsége erős, vízszerű hasmenéses lett, kevés eledelt ettek és rengeteget ittak. Néhányan viszont felborzolt tollal sétáltak a dúcban, és amelyeken ezek a tünetek jelentkeztek, azok 1-2 napon belül el is pusztultak.
Ekkor megpróbáltam antibiotikumot (enrofloxacint) adni nekik és vitamint a takarmányra, de ettől a betegség nem csökkent vagy szűnt meg, sőt, mára már 20 %-os lett az elhullás, de csak az ez évi fiataloknál. Kérem tanácsát, s mivel Kecskemét közel van, bármikor fel tudom keresni a gyógyszertárát is. Kérem mielőbbi válaszát! Tisztelettel: T. Zoltán
*
Kedves Zoltán! Igazából akkor lenne nagyobb esély a segítségre, ha fel tudnánk boncolni 1-2 frissen elhullott galambot. Boncolás nélkül nem igazán tudom megmondani a tünetekből, pontosan mi a bajuk, vagy inkább mik a bajok, mivel valószínűleg többféle baj is van itt. Talán kokcídiózis vagy paratífusz okozhatja az elhullást, esetleg trichomonasz, de boncolás nélkül nem biztos. Üdv: Talabér Zsolt
*
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Biztos voltam benne, hogy kérni fogja a friss hullákat, mert nekem is meggyőződésem, hogy itt most több betegséggel állunk szemben. Valószínűleg a paramyxo elleni itatás váltotta ki ezt a súlyos kórformát. Az én tudásommal már nem boldogulok, mert paratífusz ellen folyamatosan kapták a gyógyszert. A holnapi napon megpróbálok eljuttatni Önhöz 2 tetemet és Önnél beszerezni a gyógyszereket, mert itt helyben nem kapható.
* * *
A levélváltás utáni napon fel is keresett Zoltán, és hozott 3 frissen elhullott galambot. A boncolás során a veséket mindhárom madárban duzzadtnak találtam, ami valóban paramyxo-fertőzöttségre utalt, de nem volt olyan súlyos fokú, ami indokolta volna a nagyarányú elhullást. Mindhárom galambban a máj erősen elfajult, mállékony volt, ami nagyrészt a (mint kiderült, felesleges) antibiotikum-kezelésnek volt köszönhető, amit a galambász a vélt paratífusz ellen alkalmazott.
Paratífuszra utaló bonctani elváltozás nem volt, ezenkívül a tüdők is mindhárom madárban tökéletesen egészségesek voltak.
Viszont az egyik egyed szájüregében megtalálhatók voltak azok a bizonyos sárga gombok, ami a trichomonasz jellemző tünete. Ekkor már sejthető volt az ok, ami a belek boncolásakor egyértelművé vált. Mindhárom bél igen súlyos, trichomonasz okozta elváltozást mutatott, és az egyik egyed begyfalában is voltak jellemző elváltozások. Az egyik galamb belében kokcídiumok kártétele is látszott, ez azonban nem volt nagyon súlyos, és egyértelműen csak a trichohoz másodlagosan csatlakozó kártételről volt szó.
Mivel a boncolási tünetek egyértelműek voltak, és nem volt semmi jele paratífusz vagy coli baktérium okozta megbetegedésnek, nem végeztünk baktériumtenyésztést a hullákból.
*
Gyógykezelés. Egyértelmű volt, hogy a trichomonaszok elleni kezeléssel egy időben, vagyis szintén azonnal a májvédelemről is gondoskodni kell. Tekintettel a súlyos májállapotokra, a tricho elleni kezeléshez nem választhattunk dimetridazolt, mert ez a toxikus szer végképp betett volna az állománynak. Ehelyett az igen kevéssé toxikus ronidazol került itatásra, 3 napon keresztül. Emellett májvédelemre és általános erősítésre Chiktonikot és Ekodiár pluszt kap az állomány, egy héten át minden nap, utána pedig hetente 2 alkalommal.
*
Végül megjegyzésként még néhány dolog.
1. Ez az eset is egy újabb „gyönyörű” példája annak, mennyi kárt tud okozni egy rosszul megválasztott antibiotikumos kezelés, jelen esetben az enrofloxacinos (pl. Baytril vagy Enrobioflox) terápia. A trichomonaszok, a baj okozói egyáltalán nem érzékenyek az enrofloxacinra, viszont a betegség miatt amúgy is túlterhelt májat az antibiotikum végképp „kinyírta”. Szerencse, hogy a tulajdonos még viszonylag időben kapcsolt és kért segítséget, mert ha még pár napig folytatja a célt tévesztett, teljesen felesleges (és költséges) „gyógy”kezelést, nem sok élő fiatalja maradt volna.
2. Az egyik galambban talált kokcídiózist jelen esetben nem szabad kezelni. Egyrészt felesleges is, hiszen ez itt egy társult megbetegedés, ami az eredeti ok, vagyis a trichomonasz kiküszöbölése után magától is rendeződni fog. Másrészt, a májelfajulás miatt abszolút kontraindikált, vagyis ellenjavalt további kemoterápiás kezelés.
3. Ilyen súlyos állományszintű trichomonaszos megbetegedés után a következő évben fokozottan figyelni kell erre a betegségre. Ajánlott egy tisztító kezelés a párosítás előtt, majd az év folyamán, szükség szerint, kb. 2-3 havonta egy-egy 3 napos kezelés, lehetőleg váltott gyógyszerekkel.
4. Ha ilyen súlyosak a tünetek és az elhullási arány, ne takarmányra keverjük a vitamint, mert éppen azok a galambok nem fognak már enni, amelyeknek a legnagyobb szükségük lenne a vitaminokra. A vitaminokat ivóvízhez keverve adjuk, mert még a súlyosan beteg galamb is megpróbál inni, de enni nemigen fog.
 
 
© Minden jog fenntartva