Távgyógyítás

Oltás előtti kezelés (?)

2008. 12. 05.
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a segítségét, szépen alakul a lába a galambnak. (a megjegyzés erre vonatkozik) Ismét szeretném, ha segítene nekem. Paratífusz oltás előtt milyen kezelést hajtsak végre és mennyi ideig, ha egy sémát leírna a doktor úr, az nagyon jó lenne. Valami olcsóbb kategóriájú gyógyszerrel szeretném megoldani. Galambjaim folyamatosan kapnak: Tricogot, Entrobacot, almaecetet, Röptét. Válaszát előre is köszönöm.
* * *
Egy apró megjegyzéssel kezdeném. Nem igazán jó sémákat használni a galambegészségügyben, mert csak a szerencsén múlik, hogy éppen mi sül ki belőle. A kezeléseket és az állománymenedzselést mindig a saját állományunkra szabottan kell átgondolni, eltervezni és véghezvinni, ami nem könnyű, de igencsak hasznos feladat.
Ettől függetlenül természetesen vannak olyan feladatok, melyek végrehajtása az állományok nagy részében vagy többségében kívánatos. Ezek közé tartozik a paratífusz elleni védőoltás előtti antibiotikumos, úgynevezett tisztító kezelés. Hangsúlyoznám azonban, hogy ezt sem kell mindig elvégezni, hanem az állományunk egészségi állapotát, a nemrégiben történt kezeléseket, és nem utolsó sorban a vakcina milyenségét is figyelembe véve kell döntenünk ennek szükségességéről, illetve ha szükséges, akkor a kivitelezés mibenlétéről.

Vegyük sorra ezeket a főbb szempontokat:
1.Az állomány egészségi állapota.
Itt rögtön borulna is a sémánk, hiszen nemhogy a különböző dúcok egészségi állapota nem egyforma, de a saját dúcunk állapota is állandóan változik. Tudjuk, hogy paratífusz ellen vakcinázni csak egészséges állományt szabad és érdemes, tehát láthatóan betegségekkel küszködő állományt eleve nem olthatunk le. Azonban a paratífusz elleni oltás előtt igencsak érdemes tudnunk, nem bujkál-e ez a betegség az állományban, mert ha igen, akkor egy ráoltással súlyos megbetegedéseket „hozhatunk ki” a galambokból.
Honnan tudjuk eldönteni, bujkál-e a betegség az állományban? Legcélravezetőbb módszer egy baktériumtenyésztés elvégeztetése, ami nem csak arról tájékoztat, kell-e kezelni az állományt az oltás előtt, hanem arról is, hogyha kell, akkor pontosan mivel. Természetesen hordozásra kell gyanakodnunk, ha a közelmúltban volt sántaság, szárnylógatás a dúcban. Végül akkor is hordozásra gyanús az állományunk, ha a tenyészidőszakban sok volt a terméketlen tojás vagy az életképtelenül kikelt fióka.
2.Az előzetes kezelések
Ha az oltás előtt néhány nappal vagy héttel végeztünk valamilyen antibiotikumos kezelést, akkor ez feleslegessé teheti (a sémaként alkalmazott) további antibiotikumos kezelést. De az is lehetséges, hogy az előző kezelés olyan antibiotikummal történt, amely nem hat a szalmonellára, így nyilván nem tisztította ki azokat a galambok szervezetéből.
3.A vakcina milyensége
Minél „erősebb” vakcinát használunk, a tünetmentesen hordozó galambok megbetegedése az oltás után annál valószínűbb. Itt és most a vakcina erősségén nem feltétlenül az immunizáló képességét értjük, hanem valóban azt, hogy mennyire viseli meg még az egészséges galambokat is. (Bár e két dolog között azért van összefüggés.) Erős vakcinák az élő kórokozót tartalmazó vakcinák, míg az elölt kórokozókat tartalmazók általában kevéssé viselik meg a galambot. Erős vakcinák a többkomponensű vakcinák is, tehát azok, amelyek egyszerre többfajta kórokozót tartalmaznak és így egyszerre többféle betegség ellen védenek.
Megjegyezzük, hogy sok helyen, különösen külföldön elterjedt az a gyakorlat, hogy - főleg többkomponensű vakcina hiányában - egyszerre oltják a galambokat például paratífusz és paramyxo ellen. Ez egy időben (rögtön egymás után) adott, két oltást jelent, és nem pedig azt, hogy összekeverik a vakcinákat és egyetlen szúrással adják be, mert ezt abszolút tilos. Természetesen, az ilyen (szimultánnak nevezett) oltás is erős oltásnak számít.

Tehát, fentieket átgondolva és mérlegelve döntsünk arról, szükséges-e az állománynak a paratífusz oltás előtt tisztító kezelést adni. A konkrét kérdésre válaszolva: egy tisztító kezeléshez általában amoxicillin vagy enrofloxacin hatóanyagú készítményeket használunk. Azonban, mivel az állomány egy részét vagy egészét (ez nem derül ki pontosan az előzményekből) talpfekély miatt enrofloxacinnal kezelték, ez a kezelés, ha nem volt túlságosan régen, feleslegessé teszi az újabb, oltás előtti antibiotikumos kezelést.
 
 
© Minden jog fenntartva