Távgyógyítás

Paramyxo oltott galambban?

2008. 12. 03.
Első évem, amikor a galambjaimat versenyszerűen röptetem, és talán ennek köszönhetően betegség jutott be a dúcba. A galambok mintha paramyxosak lettek volna. Kezdték félre tartani a fejüket, összevissza repülni, sőt a nyakukat is tekergetni. Paramyxora gyanakodtam volna, de a leoltott öreg példanyok is ugyanabban a betegségben szenvednek. Tudni kell, hogy a fiatalokat nem oltottam paramyxo ellen, csak az öreg galambjaimat február elején. Galambász kollégám azt mondta, hogy paratífusz is lehet, ami szinten a központi idegrendszert támadja. Ez viszont kezelhető bizonyos szinten. Tanácsára Linco-Spectinnel oltok 5 napon keresztül. Van erre gyógymód? Esetleg oltsam le paramyxo ellen? Megvan az oltóanyag, de nem mertem beoltani. Várjam meg, hogy a Linco-Spectin oltás sikerrel jár-e?

*
A Linco-Spectines kezeléstől nem várhatunk sikert, mivel ez az eset inkább paramyxonak tűnik, mint paratífusznak.
A paratífusz valóban járhat idegrendszeri tünetekkel is, de ez sokkal ritkább, mint a paramyxonál, és nem jelentkezik állományszinten, legfeljebb néhány egyednél. Viszont sok galambnál okoz ízületgyulladást és így sántaságot, szárnylógatást, mely tünetek itt hiányoznak. Tehát a paratífusz kizárható.
Marad a paramyxo. Annak ellenére, hogy a februárban oltott galambok is beleestek a betegségbe. Hogy miért? Egyrészt február már régen volt, és még a legjobb oltóanyagok védelme is csökken ennyi idő után. (És az is lehet, hogy nem „rendes” paramyxovakcinát használtak, hanem csak a baromfipestis elleni, pár hónapos védelmet adót.) Ezt nem tudjuk, viszont a legnagyobb baj az, hogy a fiatalok nem lettek leoltva.
Ez tipikus hiba, és ez okozza azt, hogy a februárban oltott, valamennyire még védett galambok is megbetegedtek. A vírus ugyanis, ha oltatlan, tehát teljesen fogékony szervezetbe kerül, ott rendkívüli mértékben elszaporodik - az ilyen galamb hatalmas mennyiségben kezdi üríteni a vírust. Ezt az extrém mennyiségű vírust már a (régebben) oltott galambok immunrendszere sem képes kivédeni, ezért az oltott galambok közül is sokan megbetegednek. Ezért mindig törekedni kell arra, hogy a lehető leghamarabb oltsuk le a fiatalokat is paramyxo ellen, hogy ne maradjon sokáig oltatlan egyed a dúcban.
*
Mit tegyünk most? Szerencsére a ráoltás ilyenkor segíthet, sőt, csak az segíthet. A paramyxovírus okozta betegség ebből a szempontból kivételnek számít: egy gyors ráoltás (úgynevezett tűzbe oltás) vagy ráitatás igenis segít. A védőoltás vagy védőitatás után az állomány ellenálló-képessége a vírussal szemben kb. 7-14 nap múlva kezd kialakulni.
Erről bővebbet itt olvashatunk.
 
 
© Minden jog fenntartva