Távgyógyítás

Védőoltások és gyógynövények

2008. 12. 02.
Tisztelt Doktor Úr! A Chevita vakcinájával oltottam galambjaimat paratífusz megelőzése céljából. Ön valamelyik könyvében azt írja, hogy az oltást követően legalább két hétig kerüljük az antibiotikumok adását, mert negatívan befolyásolják a vakcinára adott „választ”. Ez az Ön által leírtak alapján teljesen világos és érthető is számomra. Kérdésem az, hogy az antibakteriális hatású, természetes készítmények (pl. kakukkfűből készített teák) itatását sem javasolja, vagy az ilyen jellegű készítmények nem hatnak károsan a vakcinákra, illetve az azokkal kapcsolatos mechanizmusokra?
* * *
Nagyon jó kérdés! Valóban, különösen a paratífuszt okozó szalmonella baktériumok elleni védőoltás hatásosságát károsan befolyásolhatják a mesterséges antibiotikumok. Ezért az oltást közvetlen megelőző 4-5 napban nem adhatunk antibiotikumot és az oltást követően sem, legalább ugyanennyi ideig. Az persze még jobb, ha az oltást követően még sokkal hosszabb ideig sem használunk antibiotikumot.
A mesterséges antibiotikum többféle módon is károsíthatja a beadott vakcinát, illetve annak védőhatását. Egyrészt közvetlenül úgy, hogy az antibiotikum tönkreteszi a vakcinában lévő hatóanyagot, vagyis megöli a védőoltásban lévő legyengített baktériumot. (Ez persze csak az élőcsírás vakcinákra vonatkozik, nem az elöltekre, de a Chevivac-s éppen ilyen vakcina.) Ha az antibiotikum megöli a vakcina hatóanyagát, természetesen sokkal gyengébb védelem fog csak kialakulni.
Másrészt viszont, és ez érvényes az összes védőoltással (pl. paramyxo) kapcsolatban, mindegyik mesterséges antibiotikum (pl. amoxicillin, enrofloxacin stb.) káros hatású magára az immunrendszerre és a galamb szervezetére nézve. Megterheli azokat, leköti energiájuk jelentős részét, amiből következően a galamb szervezetének kevesebb ereje jut arra, hogy a védőoltással „foglalkozzon”, és így a vakcinázás hatásossága nyilvánvalóan csökkenni fog.


De mi a helyzet a kakukkfűvel és a hasonló gyógynövényekkel, amelyek szintén baktériumölő képességekkel rendelkeznek? Használhatjuk-e ezeket a védőoltásokkal egy időben?
Ahhoz, hogy a kérdést megválaszoljuk, figyelembe kell vennünk a kakukkfű és a mesterséges antibiotikumok közötti leglényegesebb különbséget. Mégpedig azt, hogy amíg az antibiotikumok gyengítik az immunrendszert, addig a kakukkfű és a hasonló gyógynövények ellenkezőleg, erősítik azt. Miközben, hasonlóan a mesterséges antibiotikumokhoz, valóban elpusztítják a baktériumokat is, vagyis tönkretehetik az élőcsírás védőoltás hatóanyagát.
Ezek szerint a védőoltásokat két csoportba kell választanunk. Fentiek alapján a vírust tartalmazó, illetve az elölt baktériumokat tartalmazó vakcinák hatóanyagát nem befolyásolja károsan a kakukkfű, ugyanakkor az immunrendszert erősíti, tehát ilyenkor nyugodtan adhatjuk. Viszont élőcsírás baktériumos vakcinák esetén elvileg a kakukkfű gyengítheti a védőoltás hatásosságát, ezért az ilyen oltások alatt és után még pár napig ne adjunk (különösen nagy töménységű) gyógynövény-kivonatokat. Ilyenkor adjunk inkább vitaminokat, nyomelemeket, probiotikumokat, azok is erősítik az immunrendszert, és biztosan nincsenek rossz hatással az élőcsírás vakcinákra se.
*
Megjegyzés
Ne felejtsük el, hogy nagyobb töménységben a kakukkfű, a fokhagyma és a hasonló gyógynövények a bélflóra hasznos baktériumait is károsíthatják! Ezért is ajánlatos a probiotikumok rendszeres adása, a gyógynövényitatásokkal párhuzamosan, illetve után is.
 
 
© Minden jog fenntartva