Távgyógyítás

Fiatalok nem fejlődnek

2008.11.29.
1969-től tenyésztek kingeket és ebben az évben jelentkezett olyan, hogy a kikelt fiatalok nagyon lassan vagy egyáltalán nem fejlődnek csak vegetálnak. Széklet normálisnak mondható. Hiába vitaminozok és próbáltam Enrobioflox 1ml/l 1 hétig, de szemlátomást az eredmény nem változott. Meg kell jegyeznem, hogy minden évben le van oltva paramixo és salmonella ellen az egész állomány. Még annyit, hogy ugyanazon szülőknek a fiókáiról van szó, akik ennek előtte egészséges fiatalokat neveltek és ővelük semmi probléma nincs. Kérdésem, hogy mi lenne a teendőm?
* * *
Ilyen és hasonló esetekben a kórelőzmény alapos átgondolása szokott segíteni. Lássuk, mi derült ki a kérdésből!
- a tenyésztő tapasztalt, rutinos, tehát a szaktudással nem lehet gond
- elhullás nincs, a széklet normális, paratífusz ellen rendszeresen oltva vannak, tehát a paratífusz nagyjából kizárható
- annál is inkább, mivel enrofloxacinra nem reagált az állomány
- vitaminokat kaptak, és mint tudjuk, a tenyésztő rutinos, tehát tartási-takarmányozási hiányosságok nem jöhetnek szóba
- annál is inkább, mivel az előző nemzedékekkel nem volt semmi probléma
- fentiek szerint valószínűleg valamilyen fertőző kórokozó (vírus, és/vagy baktérium, és/vagy parazita, és/vagy gomba) valószínűsíthető
- mivel nincs elhullás, nem lehet túlságosan agresszív a kórokozó, így néhány kórokozót (pl. coli, salmonella, adenovírus) ez alapján is kizárhatunk
- bár a lassú fejlődés és vegetálás hátterében lehetne bélféreg, ez azonban a pár hetes korosztályban kizárható
- esetleg lehetne kokcídiózis is, de akkor a széklet nem normális, és az idősebb fiatalok is mutatnák a tüneteket
- a takarmánymérgezést, pl. penészgombákat kizárhatjuk, hiszen a többi korosztály egészséges
- a jellegzetes tünetek (nyaktekergetés, vízszerű álhasmenés) hiányában paramyxo sem lehet, ellene különben is oltva volt az állomány
*
Fentiek szerint, mindent összevetve, a trichomonas látszik a legvalószínűbbnek. Annak is az az alakja, amikor a jellegzetes sárga gombszerű felrakódás nem jelenik meg a szájban, ezért a tenyésztő nem gondol erre a betegségre.
Tudjuk, hogy egy kevés trichomonasz mindig van az egészséges szülők begyében, de kis létszámban nem okoz gondot. Kell is, hogy legyen, hiszen a begytejjel átadva, a szülők így természetes úton immunizálják a fiatalokat, mintegy „bemutatva” nekik a kórokozót. A fióka immunrendszere így már korán, a kellő időben találkozik a kórokozóval, és kialakítja ellene a védelmet.
Akkor van baj és betegség, ha a szülők begyében valami okból túlszaporodnak a trichomonaszok. Ekkor a fiókák túl sokat kapnak belőlük, ami a megbetegedésüket okozza. (Jelen esetben olyan sokat azért nem, ami már elhullást is okozna.) Ilyen túlszaporodást a szülők begyében sok minden okozhat, a legtöbbször egyszerűen az, hogy a szülők szervezete a tenyészidőszak előrehaladtával elfárad.
A trichot valószínűsíti az is, hogy az enrofloxacin hatástalan maradt, hiszen ez az antibiotikum nem képes hatni erre az egysejtű parazitára. Az a tény, hogy a szülők nem mutatnak semmilyen tünetet, szintén jellemző a trichomonasz járványtanára.
*
Javasolt tehát egyrészt a fiatalok azonnali gyógykezelése ronidazollal, másrészt a következő párosítás előtt a szülők tisztító kezelése szintén ronidazollal vagy metronidazollal. Ezt a tisztító kezelést nem szabad túlzásba vinni, mivel a szülők begyében kell, hogy maradjon egy kevés kórokozó.
 
 
© Minden jog fenntartva