Távgyógyítás

Mycoplasma - vagy mégsem?

2008. 11 28.
Doktor úr, a galambjaimat tavaly mikoplazma ellen doxiciklinnel és tilánnal kezeltem, de nem volt túl jó hatású. Az idén enrofloxacint adtam nekik, az viszont jól hatott. Kérdésem, adhatom-e jövőre is, vagy addigra már rezisztens lesz ez ellen is a mikoplazma?
* * *
Mostanában nagyon sok hasonló kérdést kapok személyesen a rendelőben és ezen a honlapon keresztül is. Nagyon sokan panaszkodnak mikoplazmás légzőszervi tünetekre, amelyek a szokásos, addig bevált kezelésekre nem vagy alig reagálnak. Vajon mi lehet a kezelés hatástalanságának az oka?
Az első ok valóban a rezisztencia kialakulása lehet. Mivel (túl) gyakran használják a tetraciklineket és/vagy a tilánt, a kialakuló rezisztencia valóban okozhat, legalábbis elvileg, hatáscsökkenést. Azonban az esetek nagy részében azért hatástalan a mikoplazma elleni kezelés, mert a légzőszervi tünetek hátterében nem a mikoplazmák állnak.
Sokszor az ilyen légzőszervi megbetegedések hátterében a trichomonaszok állnak, azaz a klasszikus sárgagomb betegség okozói. A kezelésekre nem reagáló légúti esetekben ezért érdemes az állományt pl. ronidazollal is lekezelni.
A nem múló légzőszervi tünetek kis részében a légcsőféreg, illetve a légzsákatkák állnak a háttérben. Ezektől ivermectines kezeléssel tudunk megszabadulni.

Van azonban, amikor ez sem vezet eredményre. Sokszor a felső légútra korlátozódó tünetek - könnyezés, orrfolyás, nehéz légzés, a fej egyes részeinek megduzzadása - hátterében a hemofilusz (haemophylus) nevű baktériumok állnak. Ezek a baktériumok csak mérsékelten érzékenyek a tetraciklinekre, a tilánra pedig egyáltalán, még elvileg sem. Tehát ezekkel a gyógyszerekkel nem érhetünk el sikereket.
A hemofilusz baktériumok jól reagálnak az enrofloxacin tartalmú szerekre (Enrobioflox, Baytril) illetve néhány szulfonamidra, pl. a Szulfanin porra. Általában 5-7 napos kezelés megszünteti a tüneteket, de tudni kell, hogy az átvészelt állatok baktériumhordozók maradnak, így a betegség sajnos elvileg bármikor kiújulhat, elsősorban a fiatalabb korosztály példányai között.
*
Meg kell jegyezni, hogy a hemofiluszhoz gyakran mikoplazmák is csatlakozhatnak, amelyekre a tilán és a tetraciklinek hatnak; ilyen vegyes fertőzések esetén látjuk azt, hogy a galambok a tilános-tetraciklines kezelésre csak kicsit javulnak. Ez azért van, mert ilyenkor a mikoplazmát leküzdik a gyógyszerek, de a hemofílusz még „ott marad”.
 
 
© Minden jog fenntartva