Távgyógyítás

Talpfekély

2008. 11. 11.
Nagyon fontos kérdésben szeretnék tanácsot, gyógymódot kérni. Szlovákiából behozott KING galambjaim talpfekélyére szeretnék megoldást találni. Sehol nem találok a talpfekély kezeléséről cikket, így Önhöz fordultam. Az az igazság, hogy nagyon sok szlovák galambot láttam az utóbbi időben és a paratífusz izületi formáját (lábon) vettem észre. Az lenne a kérdésem, hogy kapcsolatban állhat-e a paratífusz és a talpfekély?

A fiatalok örökölték a paratífuszt, és ez hány generáció után múlik el, ill. elmúlik-e rendszeres oltással?
*
A talpfekély többféle okból is kialakulhat, és ettől függ a kezelése is. Sajnos, sok esetben nem sikerül kideríteni az okot, így csak találomra megy a kezelés is. Sok eset kapcsolatban áll a paratífuszt okozó szalmonellákkal, más esetekben viszont tartási hiba miatt alakul ki, pl. a rendszeresen nedves padozat vagy alom miatt.
Fertőzéses, illetve súlyos, előrehaladott esetekben javasolt antibiotikum adagolása, leginkább az enrofloxacin tartalmú szerek váltak be (Baytril, Enrobioflox). Fontos a talpak naponta történő tömény jódos (Betadin, Anijodin)bekenése-ecsetelése is. Amikor a galamb a gyógyulás útjára lépett, hámosító kenőcsöket vagy spray-ket lehet alkalmazni, bár ez a legtöbb esetben nem elengedhetetlen.
Nagyon fontos viszont a padozat rendszeres, gyakori felszórása zeolittal vagy hasonló, nedvszívó és gázmegkötő anyaggal. Sőt, a lisztfinomságúra őrölt zeolitot közvetlenül is használhatjuk a beteg talpakra, hintőporszerűen beszórva vele azokat.
*
Kis pontosítás: a paratífuszt fertőző betegség, ezért nem lehet szó szerint „örökölni”, mint pl. egy génhibát. A kórokozó viszont tojás útján is terjedhet, ezért a fertőzött tojótól közvetlenül is megkaphatja a fióka, de ez fertőzés, nem öröklés.
A paratífusztól egyedül rendszeres vakcinázással lehet tartósan megszabadulni. Sok éves tapasztalat, hogy tartós sikert csak egy „beállt”, rendszeresen vakcinázott dúcnál érhetünk el, folyamatosan szem előtt tartva a járványvédelem szabályait is.
 
 
© Minden jog fenntartva