Távgyógyítás

Paramyxo?

2008. 10. 03.
Galambjaim között már a versenyek alatt is észrevehető volt a vízszerű hasmenés, ami nem múlt el a mai napig sem. Lehet-e ez paramyxo? Más tünet nincs, csak a vízszerű hasmenés, benne pálcika formájú széklet. Segíthet-e a ráoltás? Szerintem nem. Van ilyenkor valamilyen gyógymód?
*
Először is, a „vízszerű hasmenés, benne pálcika formájú széklet” NEM hasmenés, hanem megnövekedett mennyiségű vizelet. A vizelet a vízszerű tócsa, és benne a pálcikák a normális keménységű, tehát nem hasmenéses széklet.
Ezt a tünetet valóban, gyakran okozhatja a paramyxovírus, amikor a vírus megtámadja a veséket (is), nagy mennyiségű vizeletürítést okozva. Másik ilyen ok lehet a takarmánykiegészítők nagy sótartalma, amire a galambok sok vizet isznak, minek következtében természetesen több vizelet is távozik. Azonban a kérdést feltevő azt írja, hogy a tünet nem múlt el, tehát sajnos a paramyxovírus a legvalószínűbb kórok.

Szerencsére a ráoltás ilyenkor segíthet, sőt, csak az segíthet. A paramyxovírus okozta betegség ebből a szempontból kivételnek számít. Mivel a vírus lassan terjed a dúcon belül galambról-galambra, ezért egy gyors ráoltás vagy ráitatás igenis segít. A védőoltás vagy védőitatás után az állomány ellenálló-képessége a vírussal szemben kb. 7-14 nap múlva megemelkedik, érdemes tehát vakcinázni.
Hogyan tegyük ezt? Tudjuk, hogy a paramyxo ellen itatásos formában is lehet vakcinázni, bár ez közel sem ad olyan szintű védettséget, mint az oltás. Mégis, sokszor választjuk az itatásos formát, mert megvannak a maga előnyei. Vegyük sorra ezeket.

Az itatásos vakcinázás előnyei:
- gyors, azonnal alkalmazható módszer, főleg nagy létszámú állomány esetén
- nem töri a galambokat
- a szervezetet kevésbé viseli meg, így legyengült, beteg állományban is alkalmazható
- a későbbi védőoltás hatékonyságát nagyban növeli
- olcsó (kb. 1800 Ft egy ezer (!) adagos vakcina

Láthatjuk tehát, hogy az itatásos módszert főleg legyengült állományoknál érdemes végezni, pontosabban a védekezést már baj esetén ezzel kezdeni.
De csak kezdeni. Mivel az itatásos forma nem ad magas szintű védelmet, ezért önmagában, bár gyors segítség, nem elegendő. Ezért a helyes eljárás az, hogy az itatás után, miközben az állományt immunerősítőkkel igyekszünk minél jobban felerősíteni, tehát az itatás után 3-4 héttel ráoltunk, vagyis injekciós formában is alkalmazunk valamilyen jó minőségű paramyxo-vakcinát.
 
 
© Minden jog fenntartva