Távgyógyítás

Szép halál

2008. 03. 19.
Úgy gondolom, hogy a reménytelenül megsérült, nem gyógyítható, vagy más okok miatt selejtezésre ítélt galambjaink is megérdemlik a szép halált, s ezért számomra mindig nagyon kellemetlen feladat a galamb fejének „lehúzása”. Abban kérem a tanácsát, milyen (akár humán vonalon is használt, pl. Eunoctin, Xanax) készítménnyel lehet elérni a galamb életének (viszonylag) humánus módon történő kioltását.
*
Az állatvédelmi törvény szerint is, és természetesen a saját erkölcseink szerint diktáltan is, állatot gyógykezelni, vagy, ha szükséges, kiirtani, a lehető leghumánusabban, a lehető legkevesebb fájdalommal kell. A jogszabályok azt is kimondják, hogy állatot injekciós módon csak szakképzet személy (állatorvos, felcser) kezelhet.
Természetesen, a galambászok (néhány kivételtől eltekintve) nem fognak állatorvost hívni minden egyes alkalommal, ha „el kell oltani” egy- vagy több galambot, akármilyen okból is - pl. selejtezés, betegség stb. Általában saját maguk intézik ezeket a dolgokat, noha bizonyára mindenkiben felmerült már (amit ez a levél is bizonyít), hogyan lehetne ezt a legkíméletesebben, leghumánusabban végrehajtani.

Van néhány galambász ismerősöm, aki a rendelőmbe hozza be ezeket a galambokat, ahol is egy injekcióval segítjük át őket a túlvilágra. Ez egy igen erős altatószer, kizárólag állatgyógyászati forgalomban van, az állatorvosok ezt használják más állatok (pl. kutya, macska, rágcsálók stb.) végleges elaltatására. Ebből az anyagból egy keveset a galamb mellizomzatába oltva, az néhány másodpercen belül elalszik, tehát nem érez mást, mint egy egyszerű tűszúrást, majd gyors álmosságot. Az anyag azonban olyan erős, hogy nem csak elalvást okoz, hanem túlalvást is, vagyis a galamb nem ébred fel többet. Talán ez a leghumánusabb módja egy galamb kiirtásának.
Ezt a készítményt szigorúan csak állatorvosok használhatják, mások több okból sem alkalmazhatják. Abban viszont nincs tapasztalatom, hogy a kérdező által említett humán altatószereket, tablettákat milyen mennyiségben és módon kell alkalmazni ahhoz, hogy a galamb biztosan végleg elaludjon tőlük. Ugyanis azt az eshetőséget nyilván mindenképpen el kell kerülni, hogy a csak elaludt galamb később a szemeteskukában vagy a föld alatt térjen magához…
Állatorvosként azt tudom javasolni, hogy a kiirtásra szánt galambot, ha csak egy mód van rá, állatorvos altassa túl. Ha ez nem lehetséges, akkor talán meg lehet próbálni valamelyik humán altatószert tabletta formájában a galambnak beadni, és mikor nyilvánvalóan elaludt, tehát nincs öntudatánál és nem érez semmit, akkor a galambász által alkalmazott módszerrel (pl. a „fej lehúzása”) kell biztosan véget vetni az életének.
 
 
© Minden jog fenntartva