Távgyógyítás

Kakukkfű

2008. 01. 27.
Postagalambok esetében lehetséges-é gyógynövénykivonatokkal, jelesül kakukkfű-teával védekezni, megelőzni, szintentartani a trichomonadózist?
*
A kakukkfüvet sok ezer éve használják gyógynövényként, elsősorban légúti fertőtlenítőszerként, de alkalmas gyulladáscsillapításra, immunrendszeri és bizonyos idegrendszeri zavarok leküzdésére is. Főbb hatóanyagai: karvakrol, timol, borneol, linalol. Hatóanyagainak többsége az illóolajokhoz tartozik, ezen belül a fenolokhoz. Erős csíraölő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bírnak.
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kakukkfű hatóanyagai sokféle mikroorganizmus ellen hatékonyak. Így száz százalékban képesek elpusztítani az úgynevezett Gram pozitív csoportba tartozó baktériumokat. A mi szempontunkból ez a sztafilokokkuszok és a sztreptokokkuszok miatt fontos, mivel ezek a baktériumok gyakran okoznak légúti betegséget galamboknál. Nem száz százalékosan, de azért más baktériumok ellen is hatásosak, jelesül a kóli és a szalmonella baktériumok ellen. A kakukkfű gátolja a sarjadzó- és a penészgombák szaporodását is. Tapasztalatok alapján ki lehet jelenteni, hogy a kakukkfű fenolos hatóanyagai (hasonlóan az oregánóéhoz) a belső parazitákra, így a bélférgekre, kokcídiumokra és trihomonaszokra is gátlóan hatnak.
Sajnos, olyan adatot nem tudok mondani, hogy tisztán a kakukkfűnek pontosan milyen töménységű oldata vagy főzete szükséges ahhoz, hogy pl. a galambokban a trichomonaszokat kordában tarthassuk. Az azonban biztos, hogy érdemes adni a galamboknak, mivel nagyon sokféle jótékony hatással rendelkezik. Szerepel néhány galamboknak készült teakeverékben is, ekkor nyilván a gyártó által ajánlott töménységben és gyakoriságban itassuk. Egyébiránt jó útmutató lehet az emberi fogyasztásra kínált, gyógyszertárakban és gyógynövény-szaküzletekben beszerezhető kakukkfű-készítmények használati útmutatója - az embereknek előírt töménységet bátran alkalmazhatjuk galambjaink számára, nagyot nem tévedhetünk.

Összegzésül három fontos tulajdonságát lehetne kiemelni a kakukkfűnek:
- igen erős kórokozó-ölő hatás
- jótékony egyéb hatásai is vannak, pl. immunrendszer erősítő, idegrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő
- igazán nem utolsó sorban: az illóolajokkal szemben a baktériumok, gombák, paraziták nem tudnak rezisztenciát kialakítani!!!

Végül, a kérdés általános részére válaszolva: igen, gyógynövény-kivonatokkal remek eredményeket lehet elérni postagalamboknál is a trichomonadózis és egyéb fertőző betegségek leküzdésében. Sőt, az is kifejezetten ajánlott, hogy maga a galambász is rendszeresen fogyasszon gyógynövényteákat - már csak azért is, mert a gyógynövények szabadgyök-gátló hatása védi a sejteket az öregedéstől, így meghosszabbítja az életet, minek eredményeképpen lényegesen hosszabb ideig galambászkodhatunk.
 
 
© Minden jog fenntartva