Távgyógyítás

Jód az ivóvízbe

Valami korábbi infó alapján alkalomadtán teszek Betadine-t a madarak ivóvizébe, csak éppen azt felejtettem el, hány csepp kell 1 liter ivóvízbe. Valóban előnyös a jód különösen vedléskor? Esetleg az itatóban a kórokozók elszaporodását is gátolja?
*
A Betadine tulajdonképpen egy erős fertőtlenítőszer, amely nagy mennyiségben tartalmaz jódot. A jód egy halogén elem, amelyről tudni kell, hogy 1%-os töménységben elvileg minden egysejtű kórokozót elpusztít, legyen az vírus, baktérium vagy gomba. Ezért tömény formában szoktuk alkalmazni a Betadine-t külső sebek fertőtlenítésére, illetve pl. a himlős kinövések ecsetelésére. Természetesen, töményen nem alkalmas arra, hogy a szervezeten belül alkalmazzuk kórokozók elpusztítására, mert viszonylag kis mennyiségben is már mérgező a galambokra nézve.
Ennek ellenére, a jód, mint (nyom)elem kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet életben maradásához. Nagyon fontos hormonok alkotórésze, így például a vedlési hormoné is. Ezen felül feltétlenül szükséges magának a tollazat anyagának a felépítéséhez. Így a jód hiányában esély sincs arra, hogy jó minőségű tollazat alakuljon ki a vedléskor. Márpedig egy hibás tollazat egy évig tartó bosszúságot okoz.
Ezért, különösen vedlési időszakban, nagyon fontos a megfelelő jódmennyiség biztosítása. Mivel azonban a jód, hasonlóan a többi nyomelemhez, könnyen túladagolható, ezért célszerű legalább a vedlés ideje alatt kifejezetten belsőleges alkalmazásra készült jódtartalmú készítmény használata, mert ezt pontosan tudjuk adagolni.

A jód valóban gátolja a kórokozók elszaporodását az ivóvízben, ezért szoktak néha néhány csepp Betadine-t tenni a vízbe. Azonban ezt nem alkalmazhatjuk minden nap, mert folyamatos adagoláskor még a néhány csepp is mérgezést okozna hosszabb távon. Ezért heti egy alkalommal javasolt 1-2 csepp Betadint tenni az ivóvízbe literenként, ami fertőtleníti az aznapi vizet, és biztosítja a heti adag jódot is. Ha azonban pl. a vedlés ideje alatt jódtartalmú készítményt adunk a galamboknak, akkor a Betadine alkalmazását függesszük fel, mert a kettő együtt már túl sok! A túl sok jód anyagcserezavart okoz, ezenkívül írtja a hasznos bélflórát, így a várt jó vedlés helyett hibás tollazatot kapunk!
Megjegyzés
Ne tegyünk Betadine-t az ivóvízbe, ha a vizbe más gyógyszert is tettünk. Némely gyógyszerrel a jód nem kívánt reakcióba léphet, így csökkenthetik egymás hatását.
 
 
© Minden jog fenntartva